Άμεση ήταν η απάντηση του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας προς τις βουλγαρικές αρχές, οι οποίες διέταξαν την απέλαση του επικεφαλής του Μετοχίου της Ρωσικής Εκκλησίας στη Σόφια και δύο Λευκορώσους ιερείς.
Σύμφωνα με τον ΤΕΕΣ οι αρχές τις Βουλγαρίας ζήτησαν από τους κληρικούς να εγκαταλείψουν την χώρα σε 24 ώρες με το ψευδές πρόσχημα ότι η παραμονή τους στη Βουλγαρία «αποτελεί απειλή για την κρατική ασφάλεια».
"Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, για την αδικαιολόγητη απέλαση των εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Βουλγαρία. Η εκδίωξη των κληρικών οι οποίοι υπηρετούν τον Θεό και τους ανθρώπους, αποτελεί μια εξωφρενική πράξη, που υπαγορεύεται από ρωσοφοβικά κίνητρα και την επιθυμία να διαγραφούν οι ένδοξες σελίδες κοινής ιστορίας Βουλγαρίας και Ρωσίας" - αναφέρει μεταξύ άλλων το ΤΕΕΣ.
Σε άλλο σημείο το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων υπογραμμίζει ότι "η ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Σόφια, όπου βρίσκεται το μετόχι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελεί σύμβολο της πνευματικής ενότητας των αδελφικών μας λαών τα τελευταία εκατό χρόνια. Η ιστορία της συνδέεται στενά με τα σημαντικότερα γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένης της υπέρβασης του ελληνοβουλγαρικού σχίσματος και της αποκατάστασης του Πατριαρχείου Βουλγαρίας".
"Στην κρύπτη του ιερού ναού υπάρχει ο τάφος του πρώην πρύτανη, Αγίου Σεραφείμ (Σομπόλεφ), ευρέως σεβαστού τόσο στη Βουλγαρική όσο και στη Ρωσική Εκκλησία. Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Σόφια και σε άλλες πόλεις έρχονται καθημερινά για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανά του. Η σημερινή απόφαση των αρχών εκφράζει την ασέβεια προς τα αισθήματα των πιστών, οι οποίοι στερούνται πλέον την ευκαιρία να επισκεφθούν τον τάφο λόγω της καταστολής των δραστηριοτήτων του Μετοχίου" - προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕΣ.
Τέλος το Πατριαρχείο Μόσχας τονίζει ότι οι εμπνευστές αυτής της επιθετικής πολιτικής θα ηττηθούν και τα δύο Πατριαρχεία θα διατηρήσουν την κοινωνία ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ιστορική μνήμη των δύο λαών.