Χένρι Κίσινγκερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Ώρα να επιτευχθεί ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης
Πλησιάζει η ώρα για μια ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης στην Ουκρανία προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ακόμα καταστροφικού παγκόσμιου πολέμου, διαμηνεί ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης Χένρι Κίσινγκερ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι τα όνειρα για διάλυση της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσουν σε πυρηνικό χάος.
Ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπό τους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, έχει συναντήσει πολλές φορές τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που εκείνος ανήλθε στην προεδρία το 2000.
«Πλησιάζει ο χρόνος για να οικοδομήσουμε πάνω στις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη επιτευχθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή προς την επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγμάτευσης», έγραψε ο Κίσιντζερ στο περιοδικό The Spectator, σε άρθρο με τίτλο «Πώς να αποφευχθεί ένας ακόμα παγκόσμιος πόλεμος».
Ο Κίσιντζερ, 99 ετών σήμερα, δήλωσε ότι τον Μάιο είχε προτείνει κατάπαυση πυρός, βάσει της οποίας η Ρωσία θα υποχωρούσε στις γραμμές του μετώπου πριν την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου αλλά η Κριμαία θα αποτελούσε αντικείμενο «διαπραγμάτευσης».
Χένρι Κίσινγκερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Ώρα να επιτευχθεί ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης-1
Πώς τελειώνει ο πόλεμος, κ. Κίσινγκερ;
«Αν τα, προ πολέμου, όρια μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν μπορούν να καθοριστούν μέσω συνομιλιών ή στο πεδίο της μάχης, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί η προσφυγή στην αρχή της αυτοδιάθεσης. Θα μπορούσαν να διενεργηθούν δημοψηφίσματα υπό διεθνή επίβλεψη, σε περιοχές που έχουν αλλάξει χέρια επανειλημμένα ανά τους αιώνες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας:
«Ο στόχος της ειρηνευτικής διαδικασίας θα πρέπει να είναι διττός: να επιβεβαιώσει την ελευθερία της Ουκρανίας και να ορίσει μια νέα διεθνή δομή, ειδικά για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στο τέλος, η Ρωσία θα πρέπει να βρει τη θέση της σε αυτό το νέο πλαίσιο».
Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πιθανή διάλυση της Ρωσίας, θα κλιμάκωνε τους κινδύνους μιας πυρηνικής καταστροφής:
«Για κάποιους, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι μια Ρωσία που θα καταστεί αδύναμη από τον πόλεμο. Διαφωνώ. Παρά την τάση της προς τη βία, η Ρωσία έχει συμβάλει καθοριστικά στην παγκόσμια εξισορρόπηση και στην ισορροπία δυνάμεων για πάνω από μισή χιλιετία. Ο ιστορικός της ρόλος δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Οι στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας δεν έχουν εξαλείψει την παγκόσμια πυρηνική της εμβέλεια, επιτρέποντάς της να απειλεί με κλιμάκωση στην Ουκρανία. Ακόμη και αν αυτή η ικανότητα μειωθεί, η διάλυση της Ρωσίας ή εξάλειψη της ικανότητάς της για στρατηγική πολιτική θα μπορούσε να μετατρέψει την τεράστια επικράτειά της σε ένα πεδίο αντιπαραθέσεων».
«Ο εσωτερικός ανταγωνισμός των πληθυσμών της ενδέχεται να οδηγήσει σε επίλυση των διαφορών τους με τη βία. Επιπλέον, άλλες χώρες μπορεί να επιδιώξουν να επεκτείνουν τις αξιώσεις τους σε αυτή, επίσης μέσω της ισχύος. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι, λόγω της παρουσία χιλιάδων πυρηνικών όπλων που καθιστούν τη Ρωσία μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου», υποστηρίζει ακόμη.
με πληροφορίες από The Spectator