Σοκάρει η είδηση ότι Ουκρανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ομογενείς και τραυμάτισαν άλλους δύο. Ποια είναι η παγίδα για την Ελλάδα στην Ουκρανία με δυτική «ευλογία».
Μεγαλώνει ο κίνδυνος για την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία, μέσα στην πολεμική ατμόσφαιρα της ανατολικής Ευρώπης, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας, δύο ομογενείς έπεσαν νεκροί από πυρά Ουκρανών στρατιωτών, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν.
Παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας ζήτησε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογο του να ώστε να του τονίσει την ανάγκη προστασίας της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία, η ελληνική διπλωματία βρίσκεται «με τα χέρια δεμένα».
Αυτό εξηγεί στο Sputnik ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Save Donbass», Ανδρέας Ζαφείρης, που έχει βρεθεί στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ για παροχή βοήθειας.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφύγει να δώσει συνέχεια στο θέμα και να το συσχετίσει με τη ρωσο-ουκρανική κρίση, καθώς οι δεσμεύσεις της είναι σαφείς απέναντι στο ΝΑΤΟ και στην Ουκρανία καθώς έσπευσε να ταχθεί από την αρχή υπέρ τους» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι «τρεις στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία».
Ενδιαφέρον αποτελεί , σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης «Save Donbass», ότι υπάρχουν «πολλές σκιές ακόμα γύρω από τους δύο θανάτους. Δεν υπάρχει ακριβής πληροφόρηση για το ποιοι ήταν οι στρατιώτες, σε ποια μονάδα ανήκαν και για το αν θα παραπεμφθούν σε στρατοδικείο. Κανονικά, θα έπρεπε να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της συμπλοκής».
«Η ελληνική διπλωματία δεν μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τους ομογενείς καθώς η λεπτομερής έρευνα μπορεί να οδηγούσε και σε αντιπαλότητα με την Ουκρανία. Η Δύση δεν επιθυμεί με τίποτα κάτι τέτοιο. Συνεπώς η Ελλάδα έχει πέσει στη δυτική παγίδα και δεν είδε τον κίνδυνο κατά την πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό δεν είναι απίθανο να πεθάνουν και άλλοι ομογενείς άδικα από τα χέρια Ουκρανών ή συμμάχων τους» προσθέτει.
Όπως προσθέτει, δεν αποτελούν μόνο οι Ουκρανοί στρατιώτες τον κίνδυνο καθώς σε αυτήν την περιοχή έχουν μεταφερθεί μισθοφόροι και νεο-ναζιστικά τάγματα ασφαλείας.
Οι δύο νεκροί από τους Ουκρανούς στρατιώτες έπεσαν στο χωριό Γράνιτνα, στα σύνορα με την αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το χωριό «ματώνει» μέσα στην ουκρανική κρίση καθώς έχει βρεθεί στο επίκεντρο διασταυρούμενων πυρών.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, εκτιμάται ότι σε αυτό το χωριό ζουν 3.500 Έλληνες. Δεν είναι Πόντιοι που διέφυγαν εκεί μετά τις διώξεις από την Τουρκία, αλλά κατάγονται από την Κριμαία και κατοικούν εκεί από την εποχή του Βυζαντίου, εδώ και 2.500 χρόνια.
«Στο αμιγώς ελληνικό χωριό μιλούν μια διάλεκτο αντίστοιχη με αυτή που μιλούν στην Τσάλκα της Γεωργίας» υπογραμμίζει, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη εκκλησία και το ελληνικό σχολείο χτίστηκαν από τον 17ο αιώνα και έπειτα.