Σύμφωνα με τη μελέτη θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί 1.535 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό - Ήταν 1η Δεκεμβρίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε «ενδείξεις» για μεγαλύτερη θνησιμότητα στους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ
(upd 2) «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω, έχετε εσείς;
Φέρτε την». Αυτό είχε δηλώσει -σε έντονο μάλιστα ύφος- από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την 1η Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για μια δήλωση που απέρριψε κατηγορηματικά, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, κάνοντας λόγο για αδόκιμη αναφορά.
Το ακόμα χειρότερο, όμως, είναι ότι από τον Μάιο έχει διεξαχθεί μια μελέτη υπό τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, από όπου προκύπτει ότι η διασωλήνωση ασθενών με κορωνοϊός εκτός ΜΕΘ είναι... θανατηφόρα. Ειδικότερα, από την εν λόγω μελέτη προκύπτει, ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ παρουσιάζουν κατά 87% αυξημένη θνητότητα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Θεόδωρο Λύτρα, ο οποίος συνέβαλε στη σύνταξη της μελέτης, «η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαΐου και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».
Προκύπτει δηλαδή ότι τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ζητούσε -από το βήμα της Βουλής μάλιστα- «ενδείξεις» για μεγαλύτερη θνησιμότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ, κάποιοι σε «ανώτατο επίπεδο» είχαν γνώση των στοιχείων αυτών... Και το βασικό ερώτημα είναι: Όταν ο κ. Μητσοτάκης υποστήριζε όλα αυτά στη Βουλή, είχε γνώση της μελέτης Τσιόδρα;
Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ενήμερος για την εν λόγω μελέτη, τότε μήπως οι ισχυρισμοί του αποτελούν εμπαιγμό;
Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν ενήμερος για την μελέτη Τσιόδρα, τότε μήπως θα έπρεπε να κάνει καλύτερη επιλογή των προσώπων που συγκροτούν τη στενή ομάδα του προκειμένου να μην αποκρύπτονται βασικά στοιχεία για την πανδημία θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών με κορωνοϊό;
Για την ιστορία, πάντως, να σημειώσουμε ότι από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα...
Η μελέτη
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων, Σωτήρη Τσιόδρα, και του καθηγητή Επιδημιολογίας, Θεόδωρο Λύτρα:
Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει -κλιμακωτά- η πιθανότητα θανάτου ανά ημέρα νοσηλείας
Διασωλήνωση σε νοσοκομείο -εκτός Αττικής- σχετιζόταν με 35 έως 40% αυξημένη θνητότητα.
- Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα -παρ'ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα, η επιβάρυνση του ΕΣΥ δεν ήταν τόσο έντονη όσο σήμερα, και κατά συνέπεια οι διασωληνωμένοι εκότς ΜΕΘ δεν ήταν τόσο πολλοί.
Σύμφωνα με πάντα με την ίδια μελέτη, από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένους που αναλύθηκαν, το 38,4% αποδίδεται αρθροιστικά σε αυτούς τους τρεις παράγοντες. Κατά συνέπεια, 1.535 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στο φόρτο.
Γνώριζαν από τον Μάιο
Σε αναρτήσεις του στο twitter, ο κ. Λύτρας αποκαλύπτει ότι όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις, σε ανώτατο επίπεδο, ενημερώθηκαν άμεσα και επανειλημμένως για τα αποτελέσματα της μελέτης.
Υγειονομική ανισότητα
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής, Θεόδωρος Λύτρας, κάνει λόγο για «κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».
Τσίπρας: Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή
Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με την έρευνα – μελέτη των καθηγητών, Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρο Λύτρα, που δείχνει πως η νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό ψεύτη και πολιτικό απατεώνα.
«Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21:
87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.
38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ.
Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή.
Να τον πω ψεύτη;
Πολιτικό απατεώνα;
Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Οικονόμου: Ο Τσίπρας κανιβάλιζει την έρευνα
Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, ο Γιάννης Οικονόμου υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κανιβαλίζει την έρευνα του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, που είναι ότι «όσο λιγότερη πίεση έχει το ΕΣΥ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων».
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνει αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του απέναντι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
ΜέΡΑ 25: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση
Την έντονη αντίδραση του ΜέΡΑ 25 προκάλεσε η μελέτη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
«Άρθρο των κ. κ. Τσιόδρα και Λύτρα εκθέτει την Κυβέρνηση και την αντιεπιστημονική “λογική” του Πρωθυπουργού για τη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ» επισημαίνει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μιχάλης Κριθαρίδη και τονίζει ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη «διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ συνιστούν έγκλημα».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει στη δήλωση του: «Νέο μαύρο ρεκόρ κατέγραψαν χθες οι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα μας με 130 πολίτες να χάνουν τη ζωή τους από τον φονικό ιό. Την ίδια στιγμή άρθρο των κ. κ. Τσιόδρα και Λύτρα εκθέτει την Κυβέρνηση και την αντιεπιστημονική “λογική” του Πρωθυπουργού για τη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με το επιστημονικό αυτό άρθρο με περισσότερους από 400 διασωληνωμένους στο ΕΣΥ χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Από τους 3988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 αποδίδονται αθροιστικά σε 3 παράγοντες, δηλαδή εκτιμάται ότι τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ, σε νοσοκομεία της Αττικής και εντός ΜΕΘ, καθώς νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνησιμότητα.
Μετά από αυτά λοιπόν, που δεν τα λέει το ΜέΡΑ25 αλλά οι επιστήμονες τους οποίους έχει εμπιστευτεί ο Πρωθυπουργός, οι απόψεις που ο ίδιος εξέφρασε για την διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ συνιστούν έγκλημα. Έγκλημα είναι και η μη ενίσχυση του ΕΣΥ όπως αποδεικνύεται και από το επιστημονικό αυτό πόνημα, με ανθρώπους να χάνονται καθημερινά ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Πόσοι από τους 130 ανθρώπους που χάσαμε χθες θα είχαν σωθεί αν δεν επέμενε ο κ. Μητσοτάκης στις τραγικές πολιτικές του αποφάσεις να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να μην γίνονται τεστ;».
www.bankingnews.grhttps://www.bankingnews.gr/index.php?id=602394