Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Ο Ζόραν Ζάεφ μιλάει για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια


 


Οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής των συνόρων θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων,

η μόνη πιθανότητα κατάργησης των συνόρων  είναι μέσω της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της ένταξης στον χώρο Σένγκεν, 

δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με το «Non Paper», το οποίο ο πρωθυπουργός της

 Σλοβενίας  Γιάνεζ Γιάνσα έστειλε στις Βρυξέλλες και σε πολλούς άλλους προορισμούς της ΕΕ τον Φεβρουάριο, με το όνομα «Δυτικά Βαλκάνια - ο δρόμος προς τα εμπρός».

 Το «Non Paper», προκάλεσε  μεγάλη διαμάχη, λόγω του γεγονότος ότι προτείνει την αλλαγή των συνόρων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας.

Μάλιστα, φέρεται να παρέδωσε ο ίδιος ο Γιάνσα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Τσαρλς Μισέλ.

Ο Γιάνσα δεν έχει σχολιάσει την εμφάνιση του non-paper στα ΜΜΕ, αρνήθηκε ωστόσο ότι υπάρχει τέτοιο έγγραφο.

Το «Non Paper», δημοσιεύθηκε από τη σλοβενική πύλη «Necenzuriran» και στη συνέχεια αναδημοσιεύθηκε από άλλα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας την αντίδραση του αρχηγού του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του αρχηγού της κύριας αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

«Οποιαδήποτε αλλαγή στα σύνορα των Βαλκανίων δεν θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και οποιαδήποτε τέτοια ιδέα δεν θα βρει υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε χθες ο Πενταρόφσκι σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Triling» στην TV24, τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο ή όχι, η θέση του είναι από καιρό γνωστή.

Ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ για την αλλαγή των συνόρων των Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε χθες ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέχρι τώρα ένα τέτοιο χαρτί και ότι δεν μπόρεσε να το δει.

Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο Ζάεφ, είναι κυρίαρχη χώρα, ενώ η ακεραιότητά της διασφαλίζεται από το Σύνταγμα, αλλά και από τη Συμφωνία ένταξης  στο ΝΑΤΟ.

Η ακριβής αλλαγή των συνόρων των Βαλκανίων, δήλωσε ο Ζάεφ, είναι δυνατή μόνο με τη μορφή της απομάκρυνσής τους, τη στιγμή που οι βαλκανικές χώρες θα γίνουν κράτη μέλη της ΕΕ.

The Hellenic Information Team


 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος