Η απουσία εκπροσώπου της Εκκλησίας στο επίσημο γεύμα που παράθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στους επίσημους προσκεκλημένους της, στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν εμφανής.
Σε μεγάλο βαθμό τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος αν και είχε προσκληθεί, προτίμησε να μην πάει λόγω covid.
Έτσι, είτε τελικά προσκλήθηκε είτε όχι, η απουσία της Εκκλησίας έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία στην ηγεσία του τόπου μας να μην αναφέρει απολύτως τίποτα για την διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου.
Τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, συνοδεύτηκαν από τα χαμόγελα των επισήμων, τα σκούρα κοστούμια των ανδρών και τις επίσημες λαμπερές τουαλέτες των γυναικών. Η Παναγία πουθενά, ο Ευαγγελισμός πουθενά σε καμία αναφορά.
Το «πρώτα υπέρ Πίστεως και μετά υπέρ Πατρίδος» του Κολοκοτρώνη, πουθενά!
Στο μέγαρο Μαξίμου γράφτηκε έτσι μια σελίδα στην Ιστορία με πολλά ερωτηματικά η οποία επιβεβαίωσε όλες αυτές τις σκέψεις και τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να υποβαθμιστεί και να εξαφανιστεί από τα γραφόμενα η συμβολή της Εκκλησίας στην επανάσταση του 1821.
Φαίνεται ξεχάστηκε ότι στους 4 και 5 αιώνες σκλαβιάς του ελληνισμού, το έθνος έμεινε ζωντανό και πιστό στις παραδόσεις εξαιτίας του κλήρου. Ότι οι προπάπποι μας ξεσηκώθηκαν για την πίστη του Χριστού την Αγία και για της Πατρίδας την Ελευθερία.
Μερικές φορές σκεφτόμαστε ότι αν ζούσαν αυτοί που υποθήκευσαν την ζωή τους, την περιουσία τους για να αγωνιστούν ώστε να ζούμε σήμερα όλοι εμείς ελεύθεροι κι έβλεπαν αυτή την πατρίδα που την έφτασαν τότε τι θα έλεγαν άραγε;
Πουθενά σε κανένα επίσημο λόγο από την παραμονή της 25ης δεν ακούστηκε το όνομα της Παναγίας και του Χριστού από τα επίσημα χείλη.
Λαμπρή εξαίρεση αποτέλεσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος τουλάχιστον ευχήθηκε στους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων για την κορωνίδα των Εθνικών Επετείων λέγοντας: “η Παναγία να σας σκέπει όλους”.
Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να διαχωρίσουν την μεγάλη μέρα του Ευαγγελισμού από την μεγάλη μέρα της ελευθερίας μας και να σιωπήσουν την παρουσία της Υπερμάχου Στρατηγού, σε δύσκολες στιγμές του Έθνους στα μέτωπα του πολέμου, δεν πρόκειται να το καταφέρουν.
Ίσως ήταν ένα ατόπημα που δεν εστάλει εκπρόσωπος της Εκκλησίας αν τελικά ο Μακαριώτατος προσκλήθηκε στο επίσημο δείπνο στο Μαξίμου και αδυνατούσε να παραβρεθεί.
Η επανάσταση του 1821 και η ελευθερία του τόπου μας είναι και θα είναι παντοτινά άρρηκτα συνδεδεμένη με την Παρουσία της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Μαρία Γιαχνάκη