Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Κρανίου τόπος η Ελληνική βιομηχανία, η Γερμανία μεταφέρει αυτοκινητοβιομηχανία και τα συναφή σε Τουρκία - Άρπαξαν πρώτα τον δημόσιο πλούτο μέσω μνημονίων και τώρα τις λοιπές επιχειρήσεις


 Pitsos: Έσβησαν οι μηχανές μετά από 156 χρόνια - Μεταφέρεται στην Τουρκία η παραγωγική δραστηριότητα
Τίτλοι τέλους πέφτουν σήμερα για την παραγωγική δραστηριότητα της ιστορικής εταιρείας, Pitsos, έπειτα από 156 συνεχόμενα χρόνια. 

Σήμερα θα παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος για τους 200 εργαζόμενους που απασχολούνται στη μονάδα της Pitsos στου Ρέντη, καθώς η γερμανική πολυεθνική Bosch Siemens Hausegerate (BSH) θα βάλει λουκέτο στο εργοστάσιό της PITSOS και θα το μεταφέρει στην Τουρκία.


Χθες οι 200 εργαζόμενοι με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό ζήτησαν να συμβάλλει στη διατήρηση της λειτουργίας του ιστορικού εργοστασίου. Η επιστολή κοινοποιείται και στον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, που δεν φαίνεται να βρίσκει λύση για να σταματήσει το λουκέτο.

Οι σημερινοί 50αρηδες ή 60ρηδες δεν γεννήθηκαν και δεν μεγάλωσαν με εντοιχισμένες συσκευές στις κουζίνες των σπιτιών τους. Κάθε άλλο. Γι΄αυτό και θα μπορούσαν να έχουν μια ή και περισσότερες αναμνήσεις για να αφηγηθούν μικρές ιστορίες στα παιδιά και τα εγγόνια τους – ιστορίες που θα είχαν αναφορά σε ένα εμπορικό σήμα. Το σήμα της Pitsos.

Άλλωστε, τα προϊόντα αυτής της φίρμας βρίσκονται στην αγορά από την εποχή που το ελληνικό νοικοκυριό μαγείρευε στη γκαζιέρα και δροσιζόταν τα ζεστά καλοκαίρια με νερό από το ψυγείο πάγου. Όποιοι εκ των αναγνωστών έχουν χρόνο και διάθεση για ένα μικρό (διαδικτυακό) ταξίδι στο χώρο των παλαιών διαφημίσεων θα βρουν όλες εκείνες τις ρεκλάμες που οδήγησαν τα βήματα των παππούδων και των γιαγιάδων στα εμπορικά καταστήματα της εποχής προκειμένου να αγοράσουν … «το μοναδικό μεταλλικό ψυγείο πάγου με την καταπληκτική πλαστική πόρτα!» ή ακόμη και τις περιζήτητες … «γκαζιέραι πετρελαίου»

Τότε, ακoμη και το ηλεκτρικό ψυγείο δεν ήταν απλώς μια ακριβή πολυτέλεια για τον κόσμο των Αθηναϊκών συνοικιών αλλά κάτι σαν τα «προσεχώς» στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Τότε, η Pitsos ήταν απλά μια …μεταλλουργική βιομηχανία. 

Από τότε έχουν περάσει αμέτρητα χρόνια – το πόσα χρόνια μάλλον είναι της αρμοδιότητας των ειδικών της βιομηχανικής αρχαιολογίας. Οι σημερινοί διαχειριστές αυτής της διαχρονικής βιομηχανικής κληρονομιάς – η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε που έλκει την καταγωγή της από το περίφημο joint venture  joint venture του 1967 ανάμεσα στην Robert Bosch GmbH (με έδρα την Στουτγάρδη) και την Siemens AG (με έδρα το Μόναχο)- επέλεξαν στη βάση οικονομικών και εμπορικών δεδομένων να μας αποχαιρετήσουν… Πρόκειται, βεβαίως, για έναν αποχαιρετισμό διαρκείας – έναν αποχαιρετισμό που κρατά χρόνια σαν τις μεγάλες αγάπες των τραγουδιών. 

Το θέμα της αποχώρησης της Pitsos – τίτλοι τέλους στη παραγωγική μονάδα που βρίσκεται στην περιοχή Ρέντη και «μεταφορά» αυτής της παραγωγικής δραστηριότητας στη Τουρκία- ήρθε στο προσκήνιο με μια δημόσια ανακοίνωση των συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), στη δύναμη της οποίας ανήκει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Β.S.P. ΑΒΕ Εργατική Ενότητα.

Αργός θάνατος

Η ανακοίνωση των συνδικαλιστών έχει τη σημασία της αλλά και μια ιδιαίτερη αξία καθώς παραθέτει, μεταξύ άλλων, δεδομένα που δεν πρέπει να αγνοηθούν… Παρότι και εκείνοι αναγνωρίζουν ότι το «λουκέτο» στη παραγωγή θυμίζει κάτι από «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου», εν τούτοις ζητούν τα ρέστα από τη σημερινή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο αρμόδιος υπουργός για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις Άδωνις Γεωργιάδης να τρέχει και να μην φθάνει… μήπως και γλυτώσει κάτι από τα «χαμένα»!

Αλλά, ας πάμε να διαβάσουμε μαζί την ανακοίνωση των συνδικαλιστών (ορθογραφία και σύνταξη, δικά τους): « (…)Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του Εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα σταματήσει τη υπάρχουσα παραγωγή στο Ρέντη στις 31-12-2020.

(…) Η εταιρεία BSH (PITSOS) χρησιμοποιήθηκε από τη SIEMENS-BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης , αναφέρεται σαφώς ότι, η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας

Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens των 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (pitsos) . Η νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστάσιου της BSH (pitsos) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη “βούλα” των κυβερνήσεων η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα». 

Βασικά στοιχεία


1865 – Ιδρύεται στην Αθήνα η ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε. από την ομώνυμη οικογένεια, με σκοπό την παραγωγή μικρών οικιακών συσκευών και συσκευών πετρελαίου.

1959- Εγκαινιάζεται το νέο εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στην περιοχή του Ρέντη και ξεκινάει η παραγωγή ψυγείων (πάγου) και θερμαστρών πετρελαίου.

1965 – Γιορτάζεται η επέτειος των 100 χρόνων. Στις διαφημίσεις της εποχής διαβάζουμε: «Προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις για το μαγείρεμα, το πλύσιμο και τη θέρμανση κάθε κατοικίας. Γιατί όλα είναι ΠΙΤΣΟΣ. Και η ΠΙΤΣΟΣ είναι σπίτι».

1968-  Η ΠΙΤΣΟΣ φέρνει στο ελληνικό σαλόνι την 26 ιντσών ασπρόμαυρη τηλεόραση Napoli 26’’ ΠΙΤΣΟΣ.

1974- Ξεκινά η συνεργασία με την SIEMENS A.E. 1977- Εξαγορά της ΠΙΤΣΟΣ από την BOSCH – SIEMENS HAUSGERATE GmbH και τη SIEMENS A.E. HELLAS.

1994- Ξεκινούν  οι εξαγωγές κουζίνας στις Σκανδιναβικές χώρες.

2002- Μετονομασία της εταιρίας σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε.

2015- Γιορτάζονται τα 150 χρόνια παρουσίας και δράσης στην ελληνική αγορά. Η δύσκολη πορεία παραγωγικού αποχαιρετισμού αρχίζει…

https://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-viomihania/974735_pitsos-simera-peftoyn-oi-titloi-teloys-gia-tin-istoriki