Για το ενδεχόμενο σενάριο το Ιράν να αποκτήσει το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία ετοιμάζονται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Breaking Defense, με τις δύο χώρες να φέρεται να πραγματοποιούν ακόμα και στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η χρήση πυραύλων εδάφους-αέρος για την καταστροφή απειλών προηγμένης τεχνολογίας.
Το μέσο ενημέρωσης επισημαίνει πως το Ιράν «έχει ήδη επενδύσει σε εκσυγχρονισμένα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, όπως το S-300», ενώ πρόσφατα εξέφρασε ενδιαφέρον και για το S-400.
Το σύστημα αεράμυνας S-400.
© SPUTNIK / ALEXEY MALGAVKO
Ρώσος πρέσβης στην Τεχεράνη: Το Ιράν ενδιαφέρεται για ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό
«Οι Ρώσοι είναι πιθανό να βρουν έναν ανυπόμονο πελάτη στην Τεχεράνη» υποστηρίζει ο ιστότοπος, επισημαίνοντας μια πρόσφατη κλιμάκωση της διπλωματικής δραστηριότητας ανάμεσα στη Μόσχα και στην Τεχεράνη αλλά και στα σχόλια του Ιρανού πρέσβη Κασέμ Τζαλάλι, πως το Ιράν ενδιαφέρεται να αγοράσει ρωσικά όπλα για να «ενισχύσει τις αμυντικές του ικανότητες».
Την ίδια ώρα, στις αρχές Αυγούστου, για δεύτερη φορά μέσα στο 2020, αμερικανικά και ισραηλινά μαχητικά F-35, συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις, με στόχο τη βελτίωση της επιβίωσής τους εναντίον προσομοιωμένων «περίπλοκων εχθρικών συστημάτων αεράμυνας, πριν πλήξουν επίγειους στόχους» αναφέρει το Breaking Defense.
Οι ασκήσεις, με την ονομασία «Enduring Lightning II», πραγματοποιήθηκαν πάνω από το νότιο Ισραήλ στις 2 Αυγούστου.
Οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ για τα οπλικά συστήματα που θα προμηθευτεί το Ιράν
Τον Νοέμβριο του 2019, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας του Πενταγώνου, σε αξιολόγησή της, υποστήριζε πως το Ιράν εξετάζει να προμηθευτεί ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό.
Άρμα μάχης T-90M
© SPUTNIK / PAVEL GERASIMOV
Πεντάγωνο: Το Ιράν ενδιαφέρεται για αγορά ρωσικών S-400, αρμάτων T-90 και μαχητικών Su-30
Όπως αναφερόταν στη συγκεκριμένη έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας, μεταξύ άλλων, το σύστημα αεράμυνας S-400, το παράκτιο αμυντικό σύστημα K-300P Bastion, τα μαχητικά αεροσκάφη Su-30 και τα άρματα μάχης T-90, ενδεχομένως να είναι μερικά από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που θα ενδιαφερθεί να προμηθευτεί το Ιράν από τη Ρωσία, μετά τη λήξη του εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ.
Οι κυρώσεις κατά του Ιράν
Η απόρριψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος των ΗΠΑ για ισόβια παράταση του εμπάργκο, ώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιήσει ότι θα επιβληθούν στο Ιράν πρόσθετες κυρώσεις στο εγγύς μέλλον.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την πλευρά του, ορκίστηκε ότι το Ισραήλ θα «συνεχίσει να ενεργεί σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και τις χώρες της περιοχής για να εμποδίσει την ιρανική επιθετικότητα».
Η εγχώρια αμυντική παραγωγή του Ιράν
Εκτός από το ενδιαφέρον για τα ρωσικά και κινεζικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, το Ιράν έχει ενισχύσει επίσης σημαντικά τις δυνατότητες της εγχώριας στρατιωτικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια.
Πληροφορίες ότι το Ιράν κατέρριψε drone στον Περσικό Κόλπο
Τον Ιούνιο του 2019, το σύστημα αεροπορικής άμυνας του Ιράν, Khordad-3, κατέρριψε στα Στενά του Ορμούζ ένα drone παρακολούθησης των ΗΠΑ, τελευταίας τεχνολογίας, αξίας 220 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Αύγουστο του 2019, η ιρανική κυβέρνηση έδωσε εντολή το σύστημα αεράμυνας Bavar-373, του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι ανώτερα από εκείνα των Patriot των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Τεχεράνη, να προστεθούν στο δίκτυο άμυνας του Ιράν.