Τα δεδομένα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν:
Συμπληρώθηκε μία εβδομάδα με το Oruc Reis να πλέει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από το εσωτερικό ή το εξωτερικό της χώρας, ικανή να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει πίσω.
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εδώ και πολλούς μήνες διέρρεε ότι “δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας, ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές”, δείχνει να έχει ακόμη περιθώρια ανοχής. Έχουν εξαφανιστεί όλες εκείνες οι διαβεβαιώσεις που έφθαναν ακόμη και σε βυθίσεις πλοίων που όσοι παρακολουθούσαμε τα γεγονότα δεν τις λάβαμε ποτέ στα σοβαρά. Αλλά μία μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης είχε πειστεί απ΄ αυτές. Γι΄ αυτό και τώρα υπάρχει δυσαρέσκεια από την “απλή παρακολούθηση” των τουρκικών κινήσεων. Ακόμη και το επεισόδιο της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ με την τουρκική KEMAL REIS, η ελληνική πλευρά θέλησε να το κρατήσει “χαμηλά” ακολουθώντας την τακτική “να μην προκαλούμε”. Να υπενθυμίσουμε απλά ότι η τουρκική φρεγάτα KEMAL REIS προσπάθησε να εμποδίσει τον πλου της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ και την …πάτησε.
Primis Player Placeholder
Για τις αντιδράσεις και τις κινήσεις “συμμάχων και φίλων”, Ευρωπαίων και Αμερικανών δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις. Επί της ουσίας στηρίζουν Τουρκία εκτιμώντας ότι είναι πιο εύκολο να πιέσουν την Ελλάδα.
Μία εβδομάδα το Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και φαίνεται ότι …το συνηθίζουμε! Διαβάζουμε ότι ο πρωθυπουργός πέρασε φαράγγια στην Κρήτη, οι πολιτικοί μας είναι σε φάση διακοπών και τελικά μόνο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ζει την κρίση και προσπαθεί κι αυτό να καταλάβει “που πάει το πράγμα”. Η επιφυλακή των ΕΔ δεν υποστηρίζεται ως επιλογή από την αντίδραση του πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης.
Αν πράγματι κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να συνηθίσουμε την παρουσία του Oruc Reis σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων θα πρέπει να προετοιμάζονται γι΄ αυτά που έρχονται. Στις 23 Αυγούστου η παράνομη NAVTEX για το Oruc Reis λήγει. Αλλά από τις 27 και μετά η Τουρκία φαίνεται έτοιμη να στείλει σε κάποια περιοχή επίσης ελληνικών συμφερόντων γεωτρύπανο. Πως θ αντιδράσουμε; Όχι δεν πρόκειται να το βυθίσουμε όπως επίσης ακούγαμε τους τελευταίους μήνες σε “πηγαδάκια” πολιτικών και κομματικών απόστρατων που θεωρούσαν δεδομένες τέτοιες ενέργειες. Κάπως όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πιθανότατη εξέλιξη. Να υπάρχει κάποιο σχέδιο ή θα παραμείνουμε σ΄ αυτό που φαίνεται να πιστεύουν κάποιοι στο Μαξίμου ότι “θα τα κανονίσει όλα η Μέρκελ”. Προς το παρόν πάντως…κανονίζει μόνο εμάς.