Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου που κάθε χρόνο εορτάζεται στην Ελλάδα, είναι στην πραγματικότητα διπλή εορτή, αφού πρόκειται για θρησκευτική και εθνική Θρησκευτική επειδή εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, την ημέρα δηλαδή που η Παναγία έμαθε πως θα γίνει η μητέρα του Ιησού αλλά και η έναρξη της επανάστασης του απανταχού Ελληνισμού κατά του τουρκικού ζυγού, που οδήγησε στην Ελληνική Ανεξαρτησία και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Η λέξη Ευαγγελισμός, ετυμολογικά, προέρχεται από την ομηρική λέξη Ευάγγελος (ευ + άγγελος) που σημαίνει ο αγγελιοφόρων καλών νέων.
Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, όπως αναφέρεται και στο ekklisiaonline.gr, αυτή την ημέρα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε στη Θεοτόκο πως πρόκειται να γίνει η μητέρα του Ιησού, του Υιού του Θεού.
Όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο Θεός θέλησε η Παναγία να αποφασίσει μόνη της, δίνοντας τη χαρά της συνδημιουργίας, ενώ όταν εκείνη ρώτησε τον Άγγελο πως θα κυοφορήσει, εφόσον δεν είχε σωματική επαφή με άντρα, καθώς ήταν μόνο αρραβωνιασμένη με τον Ιωσήφ και όχι παντρεμένη, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ της εξήγησε πως επρόκειτο για το θέλημα του Θεού και πως Εκείνος θα φροντίσει για όλα.
Έτσι, αφού η Παναγία δέχτηκε το θέλημα Του, ο Αρχάγγελος έφυγε έχοντας μεταφέρει τα ευχάριστα νέα.
Η έναρξη της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821
Η 25η Μαρτίου είναι και εθνική εορτή, καθώς την 25η Μαρτίου ξεκίνησε ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας των απανταχού Ελλήνων, που αποφάσισαν να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό, μετά από 400 περίπου χρόνια σκλαβιάς.
Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.
Όπως αναφέρει ο θρύλος, η Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε στα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στην Αγία Λαύρα, όπου ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε την σημαία της Επανάστασης, κηρύσσοντας την έναρξη της.
Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, η συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της Επανάστασης, επιλέχθηκε ειδικά προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτές οι δράσεις των επαναστατών εν μέσω των θρησκευτικών εορτών αλλά και να συνδέσει την θρησκευτική παράδοση με τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα.
Η έναρξη του Αγώνα ωστόσο, είχε ξεκινήσει ανεπίσημα πιο πριν, με την σύσταση της Φιλικής Εταιρίας αλλά και τις ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο του πρίγκιπα Αλέξανδρου Υψηλάντη, προετοιμάζοντας το έδαφος του Αγώνα από τη Μολδοβλαχία, στην σημερινή Ρουμανία.