Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη «υπεγράφη στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας χαρακτήρισε η Άγκυρα τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι τόνισε ότι καθορίζεται με τη συμφωνία τμήμα των δυτικών ορίων όπου έχει θαλάσσιες δικαιοδοσίες η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία συμφωνία η οποία «υπεγράφη στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας».
Σύμφωνα με την Άγκυρα, για τον καθορισμό της ΑΟΖ πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν το μήκος και η κατεύθυνση που έχουν οι ακτογραμμές. «Όλα τα μέρη γνωρίζουν ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο κ. Ακσόι και πρόσθεσε ότι τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της ενδιάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.
Ο κ. Ακσόι επεσήμανε ότι πριν τη συμφωνία με τη Λιβύη η Τουρκία προσκάλεσε όλα τα μέρη για διαπραγματεύσεις, ωστόσο όπως πρόσθεσε, προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα.
Έκανε, δε, λόγο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, ενώ επικαλέστηκε ως παράδειγμα το Καστελόριζο, υποστηρίζοντας πως, ενώ βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τουρκία, «υποτίθεται ότι δημιουργεί μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του».
Επιταχύνονται οι συζητήσεις Ελλάδας - Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο και, όπως ανέφερε, επί τάπητος τέθηκαν τα δύο μνημόνια, τα οποία υπογράφηκαν από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σαράτζ.
«Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Σάρατζ πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή» σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, συμφωνήθηκε με τον Αιγύπτιο Υπουργό η επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει τελεσίγραφο στη Λιβύη έως την Πέμπτη ζητώντας εξηγήσεις για τη συμφωνία, ενώ προ ημερών είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Τούρκος πρέσβης.
ΥΠΕΞ: Κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου η Τουρκία
Το βράδυ του Σαββάτου, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του «κατεξοχήν παραβάτη του διεθνούς δικαίου» την Τουρκία, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο.
«Καταδικάζουμε τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο» σημείωσε μεταξύ άλλων το ΥΠΕΞ.
Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία από εκδήλωση με τον Ερντογάν - Τι δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου αποχώρησε από την τελετή εγκαινίων εγκατάστασης του αγωγού ΤΑΝΑΡ, στα Ύψαλα, το απόγευμα του Σαββάτου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες θα πάει στη Βουλή και θα υλοποιηθεί. «Τώρα άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη», τόνισε και επεσήμανε ότι τα τουρκικά πλοία «θα συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους» στην Ανατολική Μεσόγειο.