Ο ερευνητής του Γεωπολιτικού Φόρουμ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και πρώην διπλωμάτης στα Βαλκάνια, Τίμοθι Λες, πιστεύει ότι το Κοσσυφοπέδιο, τελικά, θα διαιρεθεί.
Πιστεύει ότι οι διαφορές Βελιγραδίου-Πρίστινα, θα διευθετηθούν μόνο από τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, έχοντας ως στοιχείο ότι το Βελιγράδι δεν ελέγχει το νότιο μέρος ενώ η Πρίστινα δεν ελέγχει το βόρειο μέρος του Κοσόβου, όπως γράφει η Koha.net.
Σημειώνει ότι ο διάλογος για το Κοσσυφοπέδιο έχει αποκλειστεί από την Πρίστινα, αφού απορρίπτεται η πρόταση του Βελιγραδίου για διαχωρισμό, προσθέτοντας ότι ο αποκλεισμός αυτός είναι πρόσκαιρος, καθώς οι δύο πλευρές θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα που παραλύει την εθνική τους ανάπτυξη.
«Το Κοσσυφοπέδιο απεγνωσμένα θέλει να τερματισθεί η κατάσταση τους διεθνούς νομικού κενού, ενώ το Βελιγράδι επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ και να λυθεί το πρόβλημα που έχει επιδεινώσει τη σερβική πολιτική από τη δεκαετία του 1980», δήλωσε ο Τίμοθι Λες (Timothy Less) σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.
Ο Βρετανός καθηγητής και διπλωμάτης αναφέρει ότι «ακόμη και αν η Πρίστινα απορρίψει αμέσως το διαχωρισμό και παραιτηθεί από μια τέτοια λύση, το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ».
«Η Πρίστινα, με την απελπισμένη επιθυμία της να νομιμοποιήσει το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, στο τέλος θα προσπαθήσει να επιτύχει την ένωση με το κράτος της Αλβανίας, με στόχο να δανειστεί το νομικό καθεστώς, είτε πρόκειται για αναγνώριση διαβατηρίων είτε για ένταξη στην Ιντερπόλ», δήλωσε ο Λες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα το ήθελαν και τα Τίρανα προκειμένου να λάβει (το Κόσοβο) μια νέα δυναμική, διότι η ελπίδα της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ χάνεται.
Αυτή η κατάσταση θα προκαλούσε πανικό στη Σερβία που θα αισθανθεί την υποχρέωση να συγχωνεύσει το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου για να σώσει τους Σέρβους από το να ζουν σε κράτος των Αλβανών, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.
infoshqip.com