Σεισμός στην παγκόσμια οικονομία! Ρωσία: Οι ημέρες του δολαρίου, ως παγκόσμιο νόμισμα, είναι μετρημένες
Παρά τα οικονομικά αντίποινα που έχουν επιβληθεί μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας συνεχίζονται οι επαφές αξιωματούχων των δύο χωρών, χωρίς να έχει σταματήσει η πολεμική ρητορική.
Η Μόσχα, εξετάζει από καιρό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιεί το εθνικότης νόμισμα, το ρούβλι, σε διμερείς εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία, την Κίνα, και το Ιράν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, επισκεπτόμενος την Άγκυρα.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον ομόλογό του της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Λαβρόφ είπε πως «με την πάροδο του χρόνου o ρόλος του δολαρίου ως μέσου διεθνούς συναλλαγής στην παγκόσμια αγορά, θα μειώνεται. Πάντως, δεν προχώρησε να προτείνει την αντικατάσταση των συναλλαγών- με την Τουρκία - σε ρούβλια.
Ο Μπόλτον θα συναντηθεί με Ρώσους αξιωματούχους για τις διμερείς σχέσεις
Ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, πηγαίνει στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους προκειμένου να συνεχισθεί η διαδικασία όσων εξετάσθηκαν στη πρόσφατη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών στο Ελσίνκι, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.
Αφού ολοκλήρωσε τις επισκέψεις του στο Ισραήλ και την Ουκρανία, ο Μπόλτον κατευθύνεται στην Γενεύη, όπου θα συναντήσει Ρώσους αξιωματούχους γι ανα εξετάσουν «σειρά από ζητήματα σε σχέση με την εθνική ασφάλεια», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sarah Huckabee Sanders.
Όπως δήλωσε η Sanders στους δημοσιογράφους οι συναντήσεις του Μπόλτον αποτελούν «συνέχεια της διάσκεψης κορυφής που είχε γίνει τον περασμένο μήνα στο Ελσίνκι».
Από το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα είχε ανακοινωθεί νωρίτερα πως σχεδιάζεται συνάντηση του Μπόλτον με τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου ασφαλείας Nikolay Patrushev, «πριν το τέλος του καλοκαιριού».
Η είδηση για την πραγματοποίηση της αμερικανο-ρωσικής συνάντησης ανωτέρου επιπέδου έρχεται λίγες ώρες μετά την δημοσίευση από τον ιστότοπο του Κογκρέσου, του κειμένου των «οικονομικών αντιποίνων της κόλασης», όπως έχουν προταθεί από τους πλέον έντονους επικριτές της ρωσικής πολιτικής Αμερικανών γερουσιαστών.
Στο κείμενο των αντιποίνων του Κογκρέσου, οι συντάκτες που προέρχονται τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και το Δημοκρατικό κόμμα, υποστηρίζουν ότι «υπερασπίζονται την αμερικανική ασφάλεια από την επιθετική πολιτική του Κρεμλίνου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει περιορισμούς στην αμερικανο-ρωσική συνεργασία σε ζητήματα πετρελαϊκής βιομηχανίας και έχει στόχο συναλλαγές για το ρωσικό χρέος αλλά και τις εισαγωγές ουρανίου.
Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο καλεί να εφαρμοσθούν αντίποινα εναντίον «πολιτικών προσωπικοτήτων, ολιγαρχών και άλλων που πραγματοποιούν άμεσες ή έμμεσες οικονομικές ατασθαλίες, εν ονόματι του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν».
Όπως τονίζεται επίσης στο νομοσχέδιο, «οι ΗΠΑ ουδέποτε θα αναγνωρίσουν την «παράνομη» προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσική Ομοσπονδία» και η Ουάσινγκτον σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ θα θέσει «σε πρωταρχικό στόχο τις παράνομες δυνάμεις που έχουν καταλάβει την Κριμαία».
Στο νομοσχέδιο που τονίζεται ακόμη, η πλήρης υποστήριξη στο ΝΑΤΟ, και οι παρατηρητές τονίζουν πως απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων από την Γερουσία για την απόφαση αποχώρησης των ΗΠΑ από την Ατλαντική Συμμαχία.
Τέλος το νομοσχέδιο, προβλέπει πως το Κογκρέσο θα πρέπει να προσδιορίσει κατά πόσον η Ρωσία «διαθέτει τα κριτήρια ώστε να διαφοροποιείται από τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».
Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει την επιβολή ‘επιπρόσθετων οικονομικών αντιποίνων’ εναντίον της Ρωσίας, «λόγω της παράνομης χημικής επίθεσης εναντίον του Σόλσμπερι της Αγγλίας την άνοιξη». Καλούσε επίσης την Μόσχα να δώσει «αξιόπιστες διαβεβαιώσεις» ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στο μέλλον και να συμφωνήσει «να γίνουν επιτόπου διαπιστώσεις μετά από επιθεώρηση του ΟΗΕ».
Ρωσική απάντηση – πρόβλημα για το Χιούστον
Η απάντηση της Μόσχας στα πρόσφατα αντίποινα που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, , είναι η διακοπή πώλησης, μηχανών που χρησιμοποιούν οι πύραυλοι τόσο απαραίτητοι στο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα, όπως δήλωσε ο Ρώσος βουλευτής Sergey Ryabukhin. «Τα αντίμετρα μπορεί να έχουν στόχο κάποια τόσο ευαίσθητη περιοχή, όπως το σημαντικό αυτό ζήτημα», υποστήριξε ο Ρώσος βουλευτής, προσθέτοντας πάντως, πως θα χρειαστεί «η πολιτικήβούληση του προέδρου».
Η Ρωσία ανεφοδιάζει με τύπου RD-180 κινητήρες πυραύλων που χρησιμοποιεί η NASA και το Πεντάγωνο δεν διαθέτει αξιόπιστη αμερικανικής κατασκευής εναλλακτική λύση.
Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης