Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Τουρκικές ακροαριστερές οργανώσεις σχεδίαζαν αστικό πόλεμο

 Τα σχέδια «γρίφος» στις γιάφκες των Τούρκων
Ξημερώματα της 28ης Νοεμβρίου, αςτυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής έκαναν έφοδο σε τρία διαμερίσματα σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα και συνέλαβαν οκτώ άνδρες και μια γυναίκα ως υπόπτους για συμμετοχή στην ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση της Τουρκίας, DHKP-C.
Δύο από τους συλληφθέντες διώκονται στην Τουρκία για τρομοκρατία, ενώ εις βάρος ενός τρίτου εκκρεμούσε ένταλμα της Εισαγγελίας Εφετών για συμμετοχή στη μεταφορά οπλισμού με ταχύπλοο, το καλοκαίρι του 2013, στη Χίο.
Στα σπίτια τους, που είχαν νοικιάσει με πλαστά στοιχεία ταυτότητας βρέθηκαν πρώτες ύλες για την κατασκευή εκρηκτικών, υπολογιστές και USB καθώς επίσης τετράδια με χειρόγραφες σημειώσεις. Δυόμισι μήνες μετά, η «Κ» αποκαλύπτει το περιεχόμενο των «επίμαχων» τετραδίων και πιο συγκεκριμένα τα σχεδιαγράμματα «γρίφο» που παραπέμπουν σε οδηγίες για την κατασκευή αυτοσχέδιου εκτοξευτήρα ή ακόμα και σε σχέδιο επίθεσης κατά κινητού στόχου.

Υπό επιτήρηση

Η έρευνα άρχισε να εκτυλίσσεται στις αρχές Νοεμβρίου, όταν αστυνομικός εντόπισε τον Halil Demir, καταζητούμενο για την υπόθεση της Χίου, να κινείται μεταξύ Καλλιθέας και Νέου Κόσμου. Ο 40χρονος Τούρκος τέθηκε υπό επιτήρηση και τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν, οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής είδαν με ποιους ερχόταν σε επαφή και ποια σπίτια επισκεπτόταν.
Τις εξελίξεις στην υπόθεση επιτάχυνε η διαπίστωση ότι μαζί με συνεργούς του πήγαιναν με αυτοκίνητο στις παρυφές της Πάρνηθας και συνέχιζαν πεζή μέσα στο πυκνό περιαστικό δάσος, μέχρι που τα ίχνη τους χάνονταν. Αστυνομικοί που μετείχαν στην έρευνα θεώρησαν πιθανό οι ύποπτοι να έκρυβαν όπλα και πυρομαχικά στο σημείο (επί πέντε ημέρες έκαναν έρευνες δίχως ευρήματα) και ενημέρωσαν σχετικά την ηγεσία τους. Καθώς επίκειτο η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφασίστηκε η άμεση σύλληψή τους.
Τα τρία σπίτια είχε μισθώσει ο Demir μέσω της εφαρμογής Airbnb. Στο εσωτερικό τους υπήρχαν χημικές ουσίες διαθέσιμες στο εμπόριο, που όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εκρηκτικών (π.χ. νιτρική αμμωνία), καλώδια και ρολόγια που –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– θα χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ωρολογιακών μηχανισμών, ψηφιακά πειστήρια (στη θέα των αστυνομικών επιχείρησαν να τα εξαφανίσουν) και τετράδια με σημειώσεις.
Ευρήματα που σύμφωνα με την αστυνομία θα χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή ωρολογιακών μηχανισμών. (Φωτογραφία: ΑΠΕ)
Σε ένα από τα τετράδια (πειστήριο 149) υπάρχει το σκίτσο ενός αυτοσχέδιου εκτοξευτήρα, ο οποίος οπλίζει και ενεργοποιείται με ελατήριο. Στις σημειώσεις διακρίνονται ακόμα οι τουρκικές λέξεις «emniyet» και «tetik» που σημαίνουν «ασφάλεια» και «σκανδάλη» και φράσεις όπως «tek kici» (ένα άτομο) και «iki kicilik» (δύο άτομα). Πρόκειται –προφανώς– για οδηγίες χρήσης του αυτοσχέδιου όπλου. Στο ίδιο χαρτί υπάρχει πρόχειρο σχέδιο ενός αυτοκινήτου και σε δύο τουλάχιστον διαφορετικά σημεία διακρίνεται η λέξη «akrep», που σημαίνει «σκορπιός». Και στο δεύτερο χαρτί (πειστήριο 148) υπάρχει σχεδιάγραμμα που παραπέμπει σε αυτοσχέδιο εκτοξευτήρα, ενώ διακρίνονται οι τουρκικές λέξεις όπως «mekanizmayl Kuran» (μηχανισμός όπλισης).
Αστυνομικοί που επεξεργάστηκαν τις σημειώσεις πριν να τις στείλουν για περαιτέρω ανάλυση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, διέκριναν στις σημειώσεις τα σκίτσα του εκτοξευτήρα και του αυτοκινήτου και θεώρησαν πιθανό να πρόκειται για σχέδιο επίθεσης με αυτοσχέδια ρουκέτα κατά οχήματος. Καθώς μάλιστα εκείνες τις ημέρες επίκειτο η επίσκεψη στην Ελλάδα του Τούρκου προέδρου, αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη άφηναν ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο οι συλληφθέντες να προετοίμαζαν επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής του κ. Ερντογάν.

Ο «σκορπιός»

Εν αναμονή του τελικού πορίσματος των εγκληματολογικών εργαστηρίων, η «Κ» απευθύνθηκε σε γραφολόγους και μεταφραστές σε μια προσπάθεια να ρίξει φως στο περιεχόμενο των σημειώσεων. Μεταφράζοντας τις τουρκικές λέξεις και φράσεις επεσήμαναν ότι τα σκίτσα και οι σημειώσεις αφορούν σε οδηγίες για την κατασκευή και χρήση ενός αυτοσχέδιου εκτοξευτήρα, όπως αναλυτικά περιγράφηκε παραπάνω: Ποια είναι τα εξαρτήματα και υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή του, πώς οπλίζει, πόσα άτομα χρειάζονται για να τον χρησιμοποιήσουν κ.ο.κ. Το σκίτσο του αυτοκινήτου και το βέλος που το «ενώνει» με το αυτοσχέδιο ρουκετοβόλο παραπέμπουν σε πιθανή χρήση του όπλου για επίθεση κατά οχήματος.
Ωστόσο, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι οι σημειώσεις δεν αφορούν σε σχέδιο επίθεσης κατά στόχου στην Ελλάδα ή ακόμα περισσότερο κατά της αυτοκινητοπομπής του Τούρκου προέδρου, αλλά εναντίον συγκεκριμένου τύπου οχήματος της τουρκικής αστυνομίας με κωδική ονομασία «Akrep», δηλαδή «σκορπιός». Το συγκεκριμένο στρατιωτικού τύπου όχημα άρχισε να κατασκευάζεται το 1994 και, όπως προκύπτει από ανοικτές πηγές ενημέρωσης, χρησιμοποιείται από την αστυνομία της γείτονος, κυρίως στις κουρδικές επαρχίες, όπου διατηρεί θύλακες η τουρκική οργάνωση DHKP-C. Βαπτίστηκε «σκορπιός» λόγω του ιδιαίτερου σχήματός του.

Σε εκκρεμότητα νέο ένταλμα σύλληψης

Την 6η Δεκεμβρίου, εννέα ημέρες μετά τις πρώτες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εις βάρος ενός ακόμα ατόμου. Πρόκειται για άνδρα που φέρεται να μετέχει στην ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση και συσχετίστηκε με τα ευρήματα από τα κρησφύγετα του Νέου Κόσμου και της Καλλιθέας. Με ποιον τρόπο; Ενώ τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες ήταν νοικιασμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα ιδιόκτητο, με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας.
Ηλεγξαν σε ποιον ανήκει και εξέδωσαν εις βάρος του ένταλμα σύλληψης για τρομοκρατία. Ο ύποπτος πάντως δεν εντοπίστηκε στην Ελλάδα και πιθανολογείται ότι κατάφερε να διαφύγει σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, πιθανώς στη Γερμανία.