Τα πρότυπα στην ΕΕ και στον ΟΗΕ ισχύουν στο Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, FYROM, όπως στην Ευρώπη, και φυσικά στην Αλβανία.
Σε μήνυμα του Επιτρόπου της Διεύρυνσης, Γιόχαννες Χαν, κατόπιν αιτήματος του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, για το νόμο των Μειονοτήτων στην Αλβανία, δήλωσε ότι « η κατάσταση της ακίνητης περιουσίας που ανήκουν στις εθνοτικές κοινότητες στην Αλβανία, επιδεινώνεται, μαζί με τα δικαιώματά τους».
Αυτό το σχέδιο νόμου θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο της Αλβανίας, σύμφωνα με την ΕΕ, αλλά η αλβανική κυβέρνηση αρνείται να προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των Ελλήνων στην περιοχή της Χιμάρας.
Η Αθήνα χάνει χρόνο, θέτοντας όρους της ΕΕ για την Αλβανία, τους οποίους δεν εφαρμόζουν τα Τίρανα. Ο Νόμος για τις Εθνικές Μειονότητες στην Αλβανία, ακολουθεί τις βάσεις που είχε θέσει η Κομμουνιστική Δικτατορία για τις μειονοτικές περιοχές.
Η Κοινότητα της Χιμάρας, αναφέρει ότι τα απαιτούμενα πρότυπα της ΕΕ βασίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τις μειονότητες και το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση. Ο νόμος για τις εθνικές μειονότητες, πάνω απ’ όλα, απαιτεί τον έλεγχο της περιοχής, όπου ζουν εδώ και αιώνες, ακριβώς όπως τα Τίρανα πράττουν για τους Αλβανούς που βρίσκονται εκτός των συνόρων τους, αναζητώντας μορφές αυτοδιάθεσης χαρακτηριζόμενες ως συνομοσπονδία ή αυτόνομη δημοκρατία.
Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής δικτατορίας, το αλβανικό δικαστήριο καταδίκασε και εκτέλεσε δεκάδες Έλληνες από την περιφέρεια της Χιμάρας, με την αιτιολογία ότι ήταν Έλληνες σωβινιστές, για το οποίο θέμα ποτέ τα Τίρανα δεν ζήτησαν συγνώμη.
Σήμερα, η κατάσταση των Ελλήνων στην περιοχή της Χιμάρας παρουσιάζει μια επικίνδυνη κλιμάκωση από το αλβανικό κράτος, με τη μορφή της εθνικής γενοκτονίας, για να αλλάξει τον ελληνικό εθνοτικό πληθυσμό με αλβανικό.
Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, για την έγκριση ενός νόμου για τις εθνικές μειονότητες και τα δικαιώματα στην περιφέρεια της Χιμάρας, φαίνεται ότι η Αλβανία παραμένει μια χώρα στην οποία η Δυτική Συμμαχία έχει ανεχθεί την έλλειψη δημοκρατικών προτύπων στην λειτουργία της πιο προβληματικής για τη σταθερότητα χώρας της Ευρώπης.
(Mεταφορά από το δημοσίευμα στην αγγλική, της ιστοσελίδας SManalysis : «The Himara Community of Albania, does not accept the Draft of Tirana, for Ethnic Minorities»