Ικανός για όλα είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
και έτοιμος να «σπάσει» την συμφωνία για το μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια του μήνα και πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα μέσα Απριλίου,
ώστε να «χτυπήσει» την Ελλάδα, εκτιμά ο αναπληρωτής Διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Ευρώπης και μέλος της κρατικής Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντισλάβ Μπελόφ σύμφωνα με το Ria Novosti.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η Άγκυρα «δεν θα υποστεί μεγάλες απώλειες, ενώ με αυτό τον τρόπο οι πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης θα τον ενίσχυαν».
Υπενθυμίζουμε ότι η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι μια τέτοια εξέλιξη θα θεωρηθεί από την Ελλάδα επιθετική ενέργεια, μιας και η χώρα θα κατακλυζόταν από μετανάστες και κατα συνέπεια φανατικούς ισλαμιστές. Μια καθόλα «εχθρική» πράξη με ανυπολόγιστες συνέπειες...
Το ενδεχόμενο αυτό είχε αφήσει ανοιχτό την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εμέρ Τσελίκ σε χθεσινή του συνέντευξη, είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσει η Τουρκία τη συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Επίσης, ο Μπελόφ υπενθυμίζει ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αθετήσει την συμφωνία τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2016, με αφορμή την απόφαση που είχε πάρει η γερμανική βουλή στις αρχές Ιουνίου να καταδικάσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Τότε όμως μεσολάβησε, σημειώνει ο ρώσος εμπειρογνώμονας, το πραξικόπημα στην Τουρκία εξαιτίας του οποίου όλες οι εντάσεις πέρασαν σε δεύτερο πλάνο.
Όμως στην παρούσα φάση –καθώς παρατηρείται όξυνση στις σχέσεις με τις μεγάλες χώρες της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί ευρωπαίοι πολιτικοί επιζητούν να υπάρξει ενιαία στάση έναντι του Ερντογάν– το ενδεχόμενο να υλοποιήσει την απειλή αυτή είναι πιθανό, κρίνει ο Μπελόφ στις δηλώσεις που έκανε στο Ria Novosti.
Ο Ερντογάν, εκτιμά ο Μπελόφ, με το να έρχεται σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη, επιχειρεί να συσπειρώσει τους οπαδούς τους στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει του δημοψηφίσματος, θεωρώντας όμως ότι η όξυνση των σχέσεων με την Ολλανδία «δείχνει την πρόθεση της Άγκυρας, να οδηγήσει την κρίση σε μια πιο βαθιά φάση» και να οξύνει τη σχέση του με την Ελλάδα ακόμα περισσότερο.
«Παράλληλα ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πλήρως ότι στους κόλπους της Ε.Ε θα εξακολουθήσουν να υπολογίζουν την Τουρκία, καθώς είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Τουρκίας, εμπλέκεται στην συριακή κρίση, στο Ιράκ και, το εκτόπισμα της είναι δύσκολο να το αγνοήσουν. Για αυτό και η πρόβλεψη μου είναι ότι η Τουρκία θα ακυρώσει την συμφωνία», δηλώνει ο ρώσος εμπειρογνώμονας, και καταλήγει, επαναλαμβάνοντας με άλλη διατύπωση την πρόβλεψη του: δεν είναι απαραίτητο «η πρόβλεψη μου να επαληθευτεί, αλλά θεωρώ ότι ο Ερντογάν θα το κάνει».
Σε ένα τελικό παιχνίδι εξουσίας που στοχεύει προς την Μέρκελ, εχθές ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Ν. Κουρτουλμούς είπε ότι, δεδομένου ότι «η Ευρώπη δεν έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της στην μεταναστευτική συμφωνία, για εμάς η συμφωνία έχει λήξει. "
Πράγμα που σημαίνει ότι, ένα χρόνο μετά τη συλλογή 3 δις. δολλαρίων για τη μεταναστευτική συμφωνία, η Τουρκία θα ακυρώσει τη συμφωνία, και το επόμενο βήμα θα είναι ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αφήσει την Ευρώπη να κατακλειστεί με τους πρόσφυγες που βρίσκονται ακόμη μέσα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Μάλιστα, δεδομένου ότι με ορισμένες εκτιμήσεις η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα πάνω από 2 εκατομμύρια πιθανούς μετανάστες, η κατάσταση των προσφύγων στην Ευρώπη είναι έτοιμη να πάρει πολύ χειρότερη τροπή, και ως επακόλουθο, η υποστήριξη των αντι-μεταναστευτικών πολιτικών οργανώσεων σε ολόκληρη την ήπειρο θα αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επίκεντρο των σημερινών εξελίξεων στον άξονα Τουρκίας-Ε.Ε., είναι η πιθανή κατάργηση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με την Γιενί Σαφάκ, ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει τα εξής: «Βλέπουμε ότι η Ε.Ε. μας έχει θέσει σε καθεστώς αναμονής. Η υπομονή μας δεν είναι δίχως όρια».
Στην συνέχεια, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τα εξής: «Σε περίπτωση που δεν έρθει η κατάργηση των τουριστικών θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια θα πραγματοποιήσουμε τα σχετικά βήματα για την συμφωνία της μετανάστευσης. Η συμφωνία προέβλεπε τα εξής: Μετανάστευση, επανεισδοχή και κατάργηση θεώρησης. Εμείς εφαρμόσαμε τις ρήτρες της συμφωνίας για την μετανάστευση. Τηρήσαμε τις πρόνοιες της. Η Ευρώπη να μην μας κρατά σε αναμονή στο ζήτημα των θεωρήσεων. Διαφορετικά θα πράξουμε ότι πρέπει να γίνει».
Τέλος να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στο εν μέρει «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία, καθώς η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
«Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα», τόνισε ο Χαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως «η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και για πόσο χρονικό διάστημα...