Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

“Σουρωτήρι” το Αιγαίο: Πολλές τουρκικές παραβιάσεις, στοχεύουν Ίμια, Καλόλιμνο, Οινούσες

Συνολικά 138 παραβιάσεις καταγράφηκαν χθες από την τουρκική πλευρά στο Αιγαίο.


Η… «κακή» μέρα φάνηκε από το πρωί όταν έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα οκτώ παραβιάσεις από δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16 πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ: Αναλυτής δήλωσε στην εφημερίδα New York Times, ότι αν απορριφθεί και το δεύτερο αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, τότε θα η Τουρκία θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση με την Ελλάδα, στο πεδίο του Κυπριακού, του προσφυγικού, αλλά και στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με Έλληνα στρατιωτικό αξιωματούχο μόλις έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, έκαναν 138 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 10 υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο σε διάστημα μιάμισης ώρας!
Πρόκειται για ένα αρνητικό ρεκόρ που αποτυπώνει την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν συγκεκριμένους στόχους και εντυπωσιάζει το γεγονός ότι επιμένουν να δραστηριοποιούνται πάνω από τα Ίμια, που θεωρούν γκρίζες ζώνες, και τις Οινούσες.
Οι υπερπτήσεις των οπλισμένων τουρκικών F-16  έγιναν ως ακολούθως:
την 07:43 άνωθεν ν. Ίμια στα 25.000 ft,
την 07:57 άνωθεν ν. Ίμια στα 24.000 ft,
την 07:59 άνωθεν ν. Ίμια στα 25.000 ft,
την 08:24 άνωθεν ν. Ίμια στα 17.500 ft,
την 08:25 άνωθεν ν. Ίμια στα 17.000 ft,
την 08:27 άνωθεν ν. Καλόλιμνος στα 16.500 ft,
την 08:28 άνωθεν ν. Ίμια στα 18.000 ft,
την 08:41 άνωθεν ν. Καλόλιμνος στα 24.000 ft,
την 09:08 άνωθεν ν. Ίμια στα 23.000 ft,
την 09:15 άνωθεν ν. Ίμια στα 23.000 ft,
Οι επιθετικές ενέργειες των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών έγιναν αφού ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πέταξε με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια και παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου έριξε στεφάνι στη μνήμη των Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού και Παναγιώτη Βλαχάκου, το ελικόπτερο των οποίων κατέπεσε στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που προέβησαν σε 138 παραβιάσεις «αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική».
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η εφημερίδα New York Times ομιλεί για αναζωπύρωση της διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα Ιμια αποτελεί κίνδυνο να επιδεινωθούν άλλες διπλωματικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, αναλυτής που μίλησε στην εφημερίδα, εκτιμά ότι αν απορριφθεί και το δεύτερο αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, τότε θα η Τουρκία θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση με την Ελλάδα, στο πεδίο του Κυπριακού, του προσφυγικού, αλλά και στο Αιγαίο.
Ηδη, μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου, η Τουρκία έχει στείλει δεύτερο αίτημα έκδοσης των 8 αξιωματικών. Κι αν αυτό απορριφθεί, τότε η ένταση θα κλιμακωθεί περισσότερο, εκτίμησε ο Σόνερ Καγκαπτέι, επικεφαλής τουρκικής έρευνας στο Washington Institute.
«Αν η Ελλάδα απορρίψει το δεύτερο αίτημα, τότε ο Ερντογάν θα κλιμακώσει (την ένταση) περισσότερο και αυτό θα συμπεριλάβει τις συζητήσεις για το Κυπριακό, τη συμφωνία για το προσφυγικό και μία στρατιωτική κλιμάκωση στο Αιγαίο», εκτίμησε ο ίδιος.
Διπλωματικές επιπλοκές
Η αμερικανική εφημερίδα στο δημοσίευμά της κάνει αναφορά στην πτήση του Πάνου Καμμένου πάνω από τα Ιμια την Τετάρτη -μία «αιχμηρή απάντηση» στην επίσκεψη του επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή την Κυριακή όπως γράφει- ενώ χαρακτηρίζει την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας ως την πλέον δημόσια αντιπαράθεση για τα Ιμια από το 1996.
Αναλυτές αναφέρουν ότι οι πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις ήταν μία απάντηση στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μπλοκάρει την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, αναφέρει το δημοσίευμα. Επίσης, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η διένεξη να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Ο Σινάν Ουλγκέν, του think tank Carnegie Europe, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι δεν πιστεύει πως η διαμάχη αυτή θα εξελιχθεί σε στρατιωτική σύγκρουση. «Αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν άλλες συνέπειες, γιατί έρχεται σε μία πολύ ακατάλληλη άκαιρη στιγμή για τις κυπριακές διαπραγματεύσεις για παράδειγμα», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με τον οποίο επικοινώνησαν οι New York Times, αρνήθηκε να συνδέσει την κλιμάκωση της έντασης για τα Ιμια με την απόφαση του Αρείου Πάγου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να απελάσει τους αξιωματικούς ενάντια στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. «Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος. Είπαμε ότι οι άνθρωποι που μετείχαν σε αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά βέβαια η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι διαφορετικό από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη», δήλωσε.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΔΩ: https://www.nytimes.com/2017/02/01/world/europe/turkey-and-greece-trade-jabs-in-island-dispute.html?_r=0
http://mignatiou.com/2017/02/sourotiri-to-egeo-polles-tourkikes-paraviasis-stochevoun-imia-kalolimno-inouses/