Ο Αμπίν Κούρτι, πρώην επικεφαλής του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης (Vetevendosje) του Κοσσυφοπεδίου,
θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μια νέα σύγκρουση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων,
Σε συνέντευξή του στην «Koha Jone» ο Κούρτι δήλωσε ότι η κατάσταση στο Βελιγράδι βρίσκεται στο στάδιο που βρισκόταν στους χρόνους του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Επισημαίνει ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Σερβίας προτρέπουν σε δυνατότητα ένοπλης σύγκρουσης.
«Η Σερβία στρατιωτικοποιείται καθώς αυξάνεται η ρωσική επιρροή. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της Σερβίας για το στρατό της ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος, έχουν διατεθεί άλλα 300 εκατομμύρια για αγορά νέων όπλων και τη συντήρησή τους.
»Η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο αλλά και όλη η περιοχή βρίσκεται σε κίνδυνο από τη Σερβία.
»Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία πρέπει να συντονίζουν τη τύχη του αλβανικού έθνους», είπε ο Κούρτι.
«Οι πρόσφατες εντάσεις που δημιουργήθηκαν με τον τοίχο στη Μιτρόβιτσα, τη σύλληψη του Ραμούς Χαραντινάι και το περιστατικό με το σερβικό τρένο, μιλούν για μια ανανέωση του σερβικού εθνικισμού και σοβινισμού που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της Ρωσίας», είπε ο επίτιμος πρόεδρος της Αυτοδιάθεσης του Κοσσυφοπεδίου.
Ερωτηθείς για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η κυβέρνηση των Τιράνων σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, ο Κούρτι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει συντρέξει για τους Αλβανούς που βρίσκονται πέρα από τα σύνορά της και ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αφεθεί μόνη της η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.
«Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να ετοιμασθούμε για τα επόμενα χρόνια ή ενδεχομένως τις επόμενες δεκαετίες.
»Η κυβέρνηση και το αλβανικό κράτος πρέπει να φροντίζει για τους Αλβανούς που βρίσκονται πέρα από τα σύνορα, που άδικα μας χωρίζουν και να ενισχύσει την περιφερειακή συμμαχία με το Ζάγκρεμπ, Σαράγεβο και Σόφια.
»Το Κοσσυφοπέδιο είναι εξαιρετικά σημαντική περιοχή και δεν πρέπει να την αφήνουμε μόνο στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.
»Η κυβέρνηση της Αλβανίας πρέπει να το πράξει αυτό», πρόσθεσε ο Αλμπίν Κούρτι μιλώντας για την τεταμένη κατάσταση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών, όπως σημειώνει το «Sot News».
Η Σερβία θα παραλάβει οκτώ Mig-29 και δύο αντιπυραυλικά συστήματα Buk από τη Λευκορωσία
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της σερβικής κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό Αλεξαντάρ Βούτσιτς, στη Λευκορωσία, είχε θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sputnik το οποίο επικαλείται το βουλγαρικό Fokus, η Σερβία αποδέχθηκε να παραλάβει οκτώ μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mig-29 και δύο αντιπυραυλικά συστήματα «Buk», ως «δώρο» προς το σερβικό κράτος από τη Λευκορωσία.
Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Ζόραν Τζόρτζεβιτς δήλωσε ότι οι προμήθειες παρέχονται δωρεάν, υπό την προϋπόθεση ότι η Σερβία θα καλύπτει το κόστος των επισκευών και τον εκσυγχρονισμό τους. Η παράδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018.
«Προτιθέμεθα να διαπραγματευθούμε την αγορά του περίφημου (αντιπυραυλικού συστήματος) C-300 με τη Λευκορωσία», πρόσθεσε ο Τζόρτζεβιτς.