Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

«Η εκδίκηση του Ερντογάν», όλοι στην Ελλάδα

Η ΕΕ προετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, για μια ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel η Frontex ενισχύει με επιπλέον υπαλλήλους την παρουσία της στην Ελλάδα.
Σε ανταπόκρισή της από την Θεσ/νίκη η ιστοσελίδα Spiegel Online σημειώνει ότι: «Η Frontex σχεδιάζει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αποστολή 60 υπαλλήλων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Θα ήταν η πρώτη φορά που δυνάμεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται στην περιοχή με αυτή την εντολή. Έλληνες ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την αντίδραση της ΕΕ στην εντεινόμενη ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Άγκυρα και την εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην λεγόμενη Βαλκανική Οδό.
Διασφάλιση συνόρων προς ΠΓΔΜ και Αλβανία


Σύμφωνα με το Spiegel Online έχουν προβλεφθεί δύο αποστολές. Η πρώτη με την επωνυμία "Operation Focal Point 2017" επικεντρώνεται στους ελέγχους διαβατηρίων στα συνοριακά φυλάκια. Η δεύτερη με επωνυμία "Flexible Operational Activities 2017” προβλέπει εντατικές περιπολίες στα σύνορα για να αποφευχθεί η παράνομη διέλευση μεταναστών και προσφύγων. Η αποστολή προβλέπει ερωτήσεις στους συλληφθέντες σχετικά με την προέλευσή τους, την πορεία που ακολούθησαν ή τα δίκτυα διακινητών.

Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Frontex και της ελληνικής αστυνομίας επιθεώρησαν την περασμένη εβδομάδα την περιοχή. Οι υπάλληλοι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται επιτόπου με δύο ομάδες, ενώ ένα κέντρο επιχειρήσεων θα βρίσκεται στο Κιλκίς και το άλλο στους Ευζώνους. Επίσημα η Frontex δεν θέλησε πάντως να επιβεβαιώσει την αποστολή. Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας ο γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι δυνάμεις της Frontex ενδέχεται να επεκτείνουν την αποστολή τους και στα σύνορα με την Αλβανία όπου μέχρι σήμερα κατέγραφαν απλά μετανάστες.

Εκτός από το σενάριο της ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας εξετάζεται και εκείνο του "περιορισμού" των συνοριακών ελέγχων από την τουρκική πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η είδηση για πιο χαλαρούς ελέγχους θα μεταδίδονταν γρήγορα. Αν κατά συνέπεια αυξάνονταν οι ροές η ΕΕ θα δυσκολεύονταν πολύ να αποδείξει ποιος φέρει την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή».

«Η εκδίκηση του Ερντογάν»

Σε σχόλιο με τίτλο «Η εκδίκηση του Ερντογάν» η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει με αφορμή τις συλλήψεις πολιτικών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Τουρκία: «Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει σταυροφορία εναντίον όλων όσων βρίσκονται στο διάβα του. Ποτέ οι φυλακές δεν ήταν τόσο γεμάτες με φερόμενους τρομοκράτες. Πότε όμως η Τουρκία δεν βίωσε τέτοιο κύμα τρομοκρατίας όσο το 2016. Η υποψία ωστόσο παραμένει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δίνει λάθος μάχες. Η "νέα Τουρκία" του προέδρου Ερντογάν δεν αποτελεί πια υπόδειγμα για τις γειτονικές αραβικές χώρες. Η χώρα βυθίζεται, και λόγω της στρατιωτικής της παρουσίας σε Συρία και Ιράκ, στον βούρκο της Εγγύς Ανατολής, από τον οποίο την έβγαλε ο Κεμάλ Ατατούρκ πριν από εκατό χρόνια».

Η εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στις οικονομικές επιπτώσεις της πολιτικής Ερντογάν: «Την ώρα που η Άγκυρα αναζητεί τους υπαίτιους των βομβιστικών επιθέσεων στην Κων/πολη έρχονται κακά μαντάτα από την οικονομία της χώρας. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε σύγκριση με πέρυσι κατά 1,8% το τρίτο τρίμηνο και όχι κατά 0,5%, όπως ανέμεναν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι. Προφανώς η απόπειρα πραξικοπήματος, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η κατάρρευση της τουρκικής λίρας επιβάρυναν την τουρκική οικονομία πολύ περισσότερο από ότι υπολογίζονταν».


Στέφανος Γεωργακόπουλος