Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) αποχαρακτήρισε ορισμένα έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν το τεράστιο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για ορισμένες από τις εφευρέσεις του Νίκολα Τέσλα, ειδικά για την «ακτίνα θανάτου».
Εβδομήντα τρία χρόνια μετά απ’ όταν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατέσχεσε «δύο φορτηγά» με τα περιουσιακά στοιχεία του Νίκολα Τέσλα μετά το θάνατό το 1943, το FBI στη δημοσιότητα ντοκουμέντα που αναφέρονται στον επιστήμονα, καταρρίπτοντας έτσι τον προηγούμενο ισχυρισμό του ότι ουδέποτε είχε στην κατοχή του προσωπικά αντικείμενα ή επιστημονικά αρχεία και ότι ουδέποτε είχε τα είχε αναζητήσει.
Αυτά τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η χώρα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για την «ακτίνα θανάτου»: ένα όπλο που ο Τέσλα είχε ισχυριστεί ότι είχε εφεύρει και το οποίο, θεωρητικά, θα μπορούσε να στείλει μια ροή ενέργειας σε αποστάσεις από 250 έως και 400.000 χιλιόμετρα και η οποία θα μπορούσε να αναπηδήσει από την ιονόσφαιρα, ένα από τα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης.
Η πολυαναμενόμενη δημοσίευση, περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τα πειράματα με μπάλες ακτίνων του επιστήμονα, καθώς και το σχέδιο του FBI για τη σύλληψη ενός μέλους της οικογενείας του, επειδή θεωρήθηκε ότι θα προσπαθούσε να αποκτήσει την κυριότητα των αρχείων του.
Αυτός ο μηχανικός και μαθηματικός πέθανε σε ηλικία 85 ετών σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης και ένα από τα γράμματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που έγινε γνωστό πρόσφατα, επιβεβαιώνει ότι οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, αμέσως μετά το θάνατό του, κατέσχεσαν και φυλάσσουν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.
Στο έγγραφο αυτό, επίσης εκφράζεται η ανησυχία ότι, καθώς ο Τέσλα ήταν πολιτογραφημένος, ίσως οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχαν δικαιοδοσία επί της περιουσίας του, αλλά θα μπορούσαν να κρατήσουν το υλικό, για, τουλάχιστον, δύο ημέρες.
Στο έγγραφο αυτό, επίσης εκφράζεται η ανησυχία ότι, καθώς ο Τέσλα ήταν πολιτογραφημένος, ίσως οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχαν δικαιοδοσία επί της περιουσίας του, αλλά θα μπορούσαν να κρατήσουν το υλικό, για, τουλάχιστον, δύο ημέρες.
Μεταξύ των εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα υπάρχει και μια επιστολή που απευθύνεται στον Τζον Εντγκαρντ Χούβερ, -ο πρώτος διευθυντής του FBI-, η οποία αναφέρεται σε ένα άρθρο για την εφεύρεση της «ακτίνας θανάτου» του Τέσλα και υπογραμμίζει ότι θα μπορούσε να είναι «ζωτικής σημασίας» για το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ, καθώς τώρα που «τα έθνη ελέγχονται από παράφρονες δικτάτορες».