Χιλιάδες πολίτες της Χίου διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί εξαιτίας των μεταναστευτικών ρευμάτων. .
Στην πορεία, σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Χίου πήραν μέρος πάνω από 3.000 άτομα,
http://www.pronews.gr/portal/20160928/defencenet/esoteriki-asfaleia/65/treis-hiliades-katoikoi-tis-hioy-diadilosan-gia-prosfygiko
που αντιδρούν στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων Κέντρων Παραμονής Αλλοδαπών για πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.
Παράλληλα οι κάτοικοι του νησιού περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Χίο, κάνοντας λόγο πλέον για για γκέτο και για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία.
«Τα χωριά μας έχουν μετατραπεί σε γκέτο παραβατικών με τους κατοίκους να αγωνιούν καθημερινά. Κάτοικοι απειλούνται με μαχαίρια όταν διανοηθούν να προστατέψουν την περιουσία του, καθημερινές διαρρήξεις, κλοπές ζώων και κτηνοτροφικών μονάδων, καταπάτηση και λεηλασία αγρών, συχνές πυρκαγιές περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ. συνθέτουν την καθημερινή εικόνα του Χαλκειούς που έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο. Μετανάστες υπό την επήρεια αλκοόλ τρομοκρατούν οδηγούς και πετροβολούν διερχόμενα οχήματα», ανέφερε στην ομιλία της η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των Καμποχώρων.
«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στον καταυλισμό της Σούδας, διαβιούν σε άθλιες συνθήκες με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα από τη γειτνίασή μας, που ξεκινούν από την καταστροφή και υποβάθμιση περιβάλλοντος, την έλλειψη ιδιωτικού χώρου, τη διαρκή αγωνία για την υγεία μας και φθάνουν μέχρι την πλήρη απώλεια του αισθήματος της ασφάλειας», είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του Κάστρου, σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Χίου.
«Η Χίος σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού μαζί με τη Λέσβο.
Αμέσως μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία φθάσαμε από τα 185 άτομα τον μήνα μέχρι και 2.500 την ημέρα», ανέφερε ο Μ. Σιδεράτος εκ μέρους της Παγχιακής επιτροπής αγώνα και συνέχισε λέγοντας ότι:
«Δεν είναι δυνατό οι ξένες δυνάμεις να μας επιβάλλουν στον τόπο μας τι πρέπει να κάνουμε. Σήμερα μας ζητάνε τη δημιουργία ακόμα δύο νέων hotspot. Σήμερα τους λέμε καμία νέα δομή στη Χίο. Αν δεν ξηλωθούν οι φαβέλες της πόλης, το κέντρο του Μερσινιδίου και το ανεξάρτητο κρατίδιο της ΒΙ.ΑΛ. η κατάσταση δεν θα καλυτερεύσει. Καλούμε τις τοπικές αρχές να συμπαραταχθούν με τα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας. Το νησί μεταβάλεται σε γκρίζα ζώνη. Τι δηλώνει άλλωστε η παρουσία της Europol, της Frontex και του ΝΑΤΟ;».
ένα απο τα αιτήματα βέβαια των κατοίκων της Χίου είναι οι χιλιάδες αλλοδαποί που βρίσκονται στο νησί να μεταφερθούν στην υπόλοιπη Ελλάδα.