Με δραματικούς τόνους και με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πειραιά Πέτρος Κόκκαλης την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι με τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες
όπου όπως επισήμανε η κατάσταση είναι ακόμα υπό σχετικό έλεγχο, όμως όχι για πολύ ακόμα.
«Αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι δυνατόν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, το 2016, στο μεγαλύτερο λιμάνι και στο κέντρο της πόλης, να επικρατούν αυτές οι συνθήκες. Είναι ελεγχόμενη με την έννοια ότι δεν πεθαίνουν άνθρωποι, αλλά έχουμε κρούσματα φυματίωσης και ηπατίτιδας από τη βρωμιά».
Να σημειωθεί ότι ο Πέτρος Κόκκαλης, γιος του Σωκράτη είναι τελείως διαφορετικών αντιλήψεων άτομο από τον πατέρα του, εξαιρετικά μετριοπαθής και χαμηλών τόνων, αποφεύγει συστηματικά της δημοσιότητα, κινείται χωρίς σωματοφύλακες και έχει αθόρυβη σημαντική κοινωνική δράση.
Και κάποτε είχε έρθει και σε σύγκρουση με τον Σ.Κόκκαλη...
Το προφίλ του και ο χαρακτήρας του δηλαδή απέχουν από αυτό που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως "ξενοφοβικό" και πολύ περισσότερο "ρατσιστικό"
«Τα μαζέψαμε ως δήμος και φύγαμε ήδη» είπε ο Π.Κόκκαλης, τονίζοντας παράλληλα ότι «Ο δήμος δεν μπορεί να αποχωρήσει από το λιμάνι, διότι είναι Πειραιάς. Αλλά ως φυσική παρουσία και με την προσπάθεια όλη αυτή που γίνεται τον τελευταίο καιρό, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτή την αβελτηρία συντονισμού από την Πολιτεία και την όλη δραστηριότητα εκεί, ως συντονισμός, και από τις άλλες ομάδες που είναι εκεί».
Στην συνέχεια ο κ. Κόκκαλης, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε όσα δυσάρεστα συμβαίνουν στον συγκεκριμένο χώρο: «Δεν είναι 1.000 άτομα. Η πραγματικότητα είναι ότι με συντονισμό του δήμου Πειραιά, την οργάνωση μιας κουζίνας επί τόπου και με εθελοντές μάγειρες και πράγματα που προσφέρθηκαν από ανθρώπους που έφεραν την πανπειραϊκή πρωτοβουλία στο Ελληνικό και την ΚΟΔΕΠ στο Δήμο μας ή την αποθήκη του Ταεκβοντό, μαγειρεύονταν 5-6.000 μερίδες κάθε μέρα.
Όμως τι γίνεται από εδώ και πέρα, μετά την αποχώρησή του Δήμου; Ο κ. Κόκκαλης ήταν ξεκάθαρος: «Τώρα, ας τα κάνει ο Στρατός. Τι να σας πω εγώ…; Έχουμε φύγει ήδη. Έχουμε αφήσει καζάνια και γκάζια και ας τα αναλάβει κάποιος, να έχει την ευθύνη. Να αναλάβει και η Πολιτεία την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να συμβαίνει. Όπως σας είπα και πριν, δεν έχουμε κάποια φυσική καταστροφή. Έχουμε ηλεκτρικό και νερό, έχουμε δίκτυα, έχουμε οργανωμένο κράτος και ευρωπαϊκό και έχουμε 5.000 ανθρώπους που κοιμούνται στα πατώματα άπλυτοι, επειδή θέλουν να φύγουν από έναν πόλεμο; Είναι ντροπή αυτό το πράγμα και εν πάση περιπτώσει, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και άλλοι για όλο αυτό».
pronews.gr