Πυρηνικές επιθέσεις στη Βρετανία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη ετοιμάζει το Ισλαμικό Κράτος, προειδοποιούν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπάρχει μια ανησυχία ότι οι φανατικοί ισλαμιστές της Συρίας και του Ιράκ, σχεδιάζουν πυρηνικά και ραδιενεργά όπλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής αντιτρομοκρατίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζόρζ Σίλβα Μπερτό, το Ισλαμικό Κράτος δείχνει έντονο ενδιαφέρον προς χημικά, βιολογικά και ραδιενεργά υλικά. Η τρομοκρατική οργάνωση στοχεύει επίσης στη δημιουργία εκρηκτικών που θα μπαίνουν μέσα στο σώμα των πολεμιστών έτσι ώστε αυτά να μην μπορούν να εντοπιστούν, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Επιπλέον, ο Τζέιμι Σέα, αναπληρωτής γενικός γραμματέας και βοηθός για τις αναδυόμενες απειλές και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να διασπαστεί σε δύο δυνάμεις. Σύμφωνα με εκείνον, το ένα μέρος θα συνεχίζει να προστατεύει το χαλιφάτο στη Συρία και το Ιράκ, όπου και χάνουν τη δύναμή τους λόγω των αεροπορικών επιθέσεων, και το δεύτερο κομμάτι θα επικεντρωθεί στη δημιουργία όπλων που θα σπείρει τον τρόμο στην Ευρώπη με επιθέσεις στο μέλλον. «Τα πράγματα χειροτερεύουν αντί να γίνονται καλύτερα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι τζιχαντιστές θέλουν να πλήξουν την Ευρώπη το καλοκαίρι που θα υπάρχει μεγάλη έλευση τουριστών. Συγκεκριμένα, η Bild αναφέρει ότι στα σχέδιά τους είναι ένα χτύπημα στα ιταλικά, γαλλικά και ισπανικά θέρετρα. Επιπλέον, αναφέρουν ότι οι ισλαμιστές θα προσποιούνται ότι πωλούν αναψυκτικά και στη συνέχεια θα πυροδοτούνται με γιλέκα αυτοκτονίας. Οι παραλίες που είναι πιθανοί στόχοι, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, είναι η νότια ακτή της Γαλλίας, η Κόστα Ρίκα της Ισπανίας, όπως και παραθαλάσσιες περιοχές της Ιταλίας.
"Ξένοι μαχητές" που βρίσκονται στη Συρία επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη, ιδίως στο Βέλγιο, προκειμένου "να διαπράξουν μια επίθεση", υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την αποτίμηση της τρομοκρατικής απειλής στις Βρυξέλλες. "Υπάρχουν πολλές πληροφορίες, για παράδειγμα ενδείξεις ότι οι FTT (ξένοι τρομοκράτες μαχητές) των μαχητών στη Συρία θα ήθελαν να επιστρέψουν, όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να διαπράξουν μια επίθεση", είπε ο Πολ Φαν Τίγκσελτ, ο διευθυντής του Οργάνου Συντονισμού για την Ανάλυση της Απειλής (Ocam). "Η έρευνα διεξάγεται με εντατικό τρόπο και έχουμε πετύχει σοβαρή πρόοδο", συνέχισε. "Όμως ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει", τόνισε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ocam αποφάσισε να διατηρήσει στη βαθμίδα 3 (με ανώτατη βαθμίδα το 4) την τρομοκρατική απειλή για το Βέλγιο, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος "θεωρείται ακόμη σοβαρός" και μια επίθεση θεωρείται "πιθανή", εξήγησε ο οργανισμός αυτός που είναι υπό τη δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Στις υποδομές στρατηγικής σημασίας του Βελγίου –όπως αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, πυρηνικές μονάδες– θα εφαρμόζονται σε μόνιμη βάση ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Στα εμπορικά κέντρα και άλλα κτίρια ή περιοχές όπου συχνάζουν πολλοί άνθρωποι, όπως για παράδειγμα οι κινηματογράφοι, μπορεί επίσης να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας.
defencenews.gr