Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΤΟ 40-44

Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ υπό γερμανική διοίκηση άμεσα στο Αιγαίο
Ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ κατευθύνεται άμεσα στο Αιγαίο για να συνδράμει στην ανάσχεση της δράσης των δικτύων διακινητών προσφύγων μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας,
ανακοίνωσε ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των Βρυξελλών. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αμυντικού στρατιωτικού οργανισμού που αναλαμβάνει ανάλογη αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 (Standing Maritime Group 2) του ΝΑΤΟ, στην παρούσα φάση υπό γερμανική διοίκηση, θα πραγματοποιήσει αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης με την οποία έχει έλθει αντιμέτωπη η Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αποστολή δεν «είναι για να σταματήσουμε ή να απωθήσουμε προσφυγικά σκάφη» υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ ανακοινώνοντας την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής αποστολής κατόπιν αιτήματος Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση για την απόφαση που ελήφθη. Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην ακτογραμμή της Τουρκίας και θα διασφαλίζουν ότι όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία. Επιπλέον, όπως είπε, η Τουρκία θα επιχειρεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων και η Ελλάδα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Aμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, «δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας.

Η απόφαση ελήφθη για να υπάρξει συνδρομή προς την Τουρκία και την Ελλάδα «στη διαχείριση μίας ανθρώπινης τραγωδίας καλύτερα απ' ότι έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής» είπε ο Στόλτενμπεργκ κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά απαιτητική κατάσταση».

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα τρία πολεμικά πλοία θα παράσχουν «σημαντικές πληροφορίες» στην ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή και άλλες αρχές.

H ναυαρχίδα της δύναμης είναι το γερμανικό πολεμικό πλοίο Bonn. Στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 συμμετέχουν το τουρκικό Barbaros, το καναδικό Fredericton, η ελληνική φρεγάτα Σαλαμίνα και το ιταλικό πολεμικό πλοίο Libeccio, όπως αναφέρεται στον δικτυακό τόπο της Συμμαχίας.

«Αυτή η αποστολή δεν είναι για να σταματήσουμε ή να απωθήσουμε προσφυγικά σκάφη» υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Το ΝΑΤΟ θα συνδράμει με καίριες πληροφορίες και παρακολούθηση για να βοθήσει στην αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων και εγκληματικών δικτύων» σημείωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Συμμαχία θα ενισχύσει επίσης τις δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης  στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Θα είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ, αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε αρνηθεί να εμπλακεί στην χειρότερη προσφυγική κρίση που γνωρίζει η Ευρώπη από το 1945, πραγματοποιεί ανάλογη επιχείρησης παρακολούθησης.

Το Βερολίνο, η Άγκυρα και η Αθήνα ζήτησαν το βράδυ της Τετάρτης επισήμως από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ την οργάνωση «αποστολής παρακολούθησης στο Αιγαίο Πέλαγος».

Αντικείμενο είναι να υπάρξει «μία καθαρή οπτική της κατάστασης στις τουρκικές ακτές», όπου δρουν οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών, χάρη στην ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή.

«Οι τρεις χώρες επεσήμαναν την ανάγκη για το ΝΑΤΟ να δράσει γρήγορα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως σύμφωνες, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές» δήλωσε μετά τη σύνοδο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση των τριών χωρών συνίσταται στην «επέκταση της ναυτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο», η οποία σήμερα τελεί υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, «ώστε να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση».

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=775874