Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για την γενοκτονία των Ποντίων

«Δεν έχουν καμία ιστορική και επιστημονική βάση οι ισχυρισμοί για δήθεν γενοκτονία των Ποντίων, ισχυρισμοί οι οποίοι εντείνονται τώρα τελευταία από πλευράς οργανώσεων Ποντίων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, με την ενεργή υποστήριξη ορισμένων ελλήνων πολιτικών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για το νόμο που ενέκρινε στις 24 Φεβρουαρίου 1994 το ελληνικό κοινοβούλιο να κηρυχθεί η 19η Μαίου, ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων και σημειώνεται πως «η απόφαση αυτή που έχει ως στόχο τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, το μεγάλο Κεμάλ Ατατούρκ, συνιστά βάση για εκστρατείες κύκλων που στερούνται ιστορικής συνείδησης».
Ακόμη αναφέρεται ότι «καταδικάζουμε τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και των τοπικών αρχόντων στις δραστηριότητες που οργανώθηκαν στις 19 και 20 Μαίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου προβλήθηκαν, απαράδεκτοι για τη χώρα μας, ισχυρισμοί».
 
Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Η συνέχιση της στάσης αυτής θα πλήξει το κλίμα φιλίας και εμπιστοσύνης που καταβάλλεται προσπάθεια να οικοδομηθεί μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού, ενώ παράλληλα θα πλήξει και το κλίμα συνεργασίας που οικοδομείται μεταξύ των δύο χωρών.
 
 Με την ευκαιρία θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τη βία και αγριότητα που χρησιμοποίησε η Ελλάδα κατά τον Απελευθερωτικό μας Πόλεμο. Εξ άλλου, δεν πρέπει να λησμονείται ότι το άρθρο 59 της Συνθήκης της Λωζάννης,περιλαμβάνει τη διάταξη που προβλέπει την αποζημίωση εκ μέρους της Ελλάδας,της καταστροφής που προκάλεσε ο ελληνικός στρατός ή η διοίκησή του στην Ανατολία, κατά παράβαση των κανόνων του πολεμικού δικαίου».