Με τον τίτλο ‘Τέλος τα ψέματα: η Ελλάδα ενεργειακά γύρισε 180 μοίρες από τη Ρωσία’, το δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ‘Ρέγκνουμ’ επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει πεισθεί από τους Αμερικανούς να αποχωρήσει από το έργο του ρωσικού αγωγού.
Όπως επισημαίνεται στο μακροσκελές άρθρο, η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού εκπροσώπου του State Department, Αμός Χοχστέιν, στην Ελλάδα και η συζήτηση που είχε με τον νυν υπουργό ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη, ήταν καθοριστική για τη ματαίωση του έργου που είχε συμφωνηθεί από τον προκάτοχό του, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, ακόμη, ότι στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Νέα Υόρκη με τον Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, συζητήθηκε το ζήτημα αυτό και ο Κέρι είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να δουν την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο στην περιοχή και να συνεχισθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας».
Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Αμός Χοχστέιν τόνισε ότι η Ουάσιγκτον έχει ενθαρρύνει κάθε διάλογο με σκοπό την υιοθέτηση μιας απόφασης για την επίσπευση της υλοποίησης του έργου του Αδριατικού Αγωγού (TAP) καθώς και του αγωγού σύνδεσης με τη Βουλγαρία.
Ο Χοχστέιν που είναι ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην ενεργειακή διπλωματία, ήρθε στην Αθήνα για δεύτερη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες. Είχε έρθει το Μάιο, όπου συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, που του είπε ότι ‘ο ρωσικός αγωγός είναι μια χίμαιρα και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την εφαρμογή των ελληνο-ρωσικών συμφωνιών. Τότε είχε αντιμετωπίσει τη διαφωνία από την ελληνική πλευρά ως προς τις αμερικανικές απόψεις.
Η τρέχουσα επίσκεψη του ειδικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ, έλαβε χώρα κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Πρώτον δεν υπήρχε ο Λαφαζάνης, αλλά ο Σκουρλέτης και δεύτερον η νέα κυβέρνηση Τσίπρα έδειχνε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στον αγωγό φυσικού αερίου Ρωσίας- Ελλάδας.
Δεν είναι τυχαίο που στις δηλώσεις του Σκουρλέτη και του Χοχστέιν δεν έγινε καμία νύξη για την ελληνο-ρωσική συμφωνία, αντίθετα τα δύο μέρη εξέτασαν τα αναγκαία προκαταρκτικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την προχωρήσει η κατασκευή του TAP και του αγωγού σύνδεσης με τη Βουλγαρία που θα φέρουν οικονομικό όφελος στην Ελλάδα.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι δύο αγωγοί έχουν τεράστια γεωπολιτική σημασία διότι αυτοί θα περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητα της ρωσικής ενέργειας στην ΕΕ, συνοψίζει η δημοσίευση.