Το τουρκικό Ινστιτούτο, «Τουρκία -21ος αιώνας», το οποίο θεωρείται ως επίσημο think takn της τουρκικής κυβέρνησης καθώς χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών με άρθρο του προέδρου του και στενού φίλου του Ρ.Τ.Ερντογάν, καθηγητή πολιτικών επιστημών Ümit Özdağ, προσδιορίζοντας το τι πρέπει να κάνει η Τουρκία σε ότι αφορά το Αιγαίο ξεκαθαρίζει ότι "Θα προχωρήσει άμεσα στην διεκδίκηση των απωλεσθέντων 16 νησιών του Αιγαίου τα οποία βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή".
Στο σχετικό άρθρο αναφέρονται τα 16 νησιά (ιδού και ο χάρτης τους) τα οποία κατονομάζονται με την τουρκική τους ονομασία: Kouyn, Hurşıt, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnos, Keçi, Sakarcılar Koçbaba, Ardacık.
Πρόκειται για τα νησιά Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, Gavdos, Dhia, Dionısades, Gaidhouronisi, Koufonisi, δηλαδή Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι, τα οποία "κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα" οπως αναφέρει ο συνεργάτης του Ρ.Τ.Ερνττογάν.
Δημιουργούν καθαρά κλίμα διεκδίκησης "ζωτικού χώρου" με "αλυτρωτικές" πινελιές κάτι που όπως έχει αποδείξει πολλάκις η ιστορία, ότι καταλήγει πάντα σε πόλεμο..
Ο Ümit Özdağ ισχυρίζεται ότι "Η τουρκική κυβέρνηση έχει στα χέρια της πρόσφατες μελέτες που αποδεικνύουν την παράνομη ελληνική κατοχή αυτών των νησιών και ότι τα νησιά αυτά ανήκουν δικαιωματικά στην Τουρκία".
Απευθυνόμενος δε στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητά υποκριτικά να μάθει "Τι ενέργειες έχει κάνει στις συνομιλίες του με τους Έλληνες για να διεκδικήσει την τουρκική κυριαρχία αυτών των νησιών".
Ο Τούρκος καθηγητής κάνει μια αναδρομή στο πώς η Τουρκία έχει αφήσει την Ελλάδα να καταλάβει «παράνομα» αυτά τα νησιά.
Όπως ισχυρίζεται, από το 2004 η Ελλάδα προχώρησε στην εδραίωση της «παράνομης» κατοχής αυτών των νησιών και μάλιστα για να εδραιωθεί αυτή η «παράνομη» κατοχή οι Έλληνες προχώρησαν στο κτίσιμο εκκλησιών για να αποδείξουν την ελληνική ταυτότητα τους.
Ο Ümit Özdağ αναφέρει και ένα επεισόδιο που έγινε στις 31 Δεκεμβρίου του 2008, όταν τότε ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο «παραβίασε», τον «τουρκικό» εναέριο χώρο πάνω από το… Φαρμακονήσι (πρόκειται για την πτήση με ελικόπτερο CH-47D Chinnok το τότε Α/ΓΕΣ Δ.Γράψα), γεγονός που προκάλεσε τότε την έντονη αντίδραση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου το οποίο ζήτησε τότε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει… νότα διαμαρτυρίας προς την ελληνική πλευρά.
Στο άρθρο γίνεται επίκληση των συνθηκών της Λοζάννης, του 1923 και των Παρισίων, του 1947, αλλά και παλαιότερων συνθηκών, όπως αυτής του 1830 που ιδρύθηκε η Ελλάδα, του 1864 που η Θεσσαλία ενώθηκε με την Ελλάδα κλπ.
Γιατί γίνεται τώρα αυτό και γιατί ειδικά αυτά τα νησιά: Γιατί αυτά τα νησιά "κόβουν" το Αιγαίο "στα δύο" και από βορρά προς νότο και από δυτικά προς τα ανατολικά. Και απομονώνουν το κεντρικό Ανατολικό Αιγαίο και τα βόρεια της Δωδεκανήσου.
Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα στην κατάληψη από την Τουρκία των χερσαίων εδαφών ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.
Σε ότι αφορά τα νησιά νότια της Κρήτης φυσικά και πολύ θα τα ήθελαν: Βρίσκονται επάνω στα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και ελέγχουν την δίοδο μεταξύ Κρήτης και Βορείου Αφρικής...
Μην ξεχνάμε ότι η υπόθεση των Ιμίων το 1996 ξεκίνησε ακριβώς με ένα τέτοιο άρθρο. Το ζήτημα είναι ότι εγείρεται ένα τέτοιο ζήτημα σε μια τέτοια χρονική στιγμή κατά την οποία, η Ελλάδα είναι σαφώς αδυνατισμένη στρατιωτικά με την επόμενη πενταετία να επιδεινώνεται η κατάσταση ακόμα περισσότερο αφού τίποτα δεν μπορεί να ενισχύσει άμεσα τις Ενοπλες Δυνάμεις, ακόμα και αν έπεφταν υπογραφές για αγορές όπλων ακόμα και σήμερα...
Χρειάζονται άμεσες ενέργειες και άμεσες κινήσεις για θωράκιση των συνόρων. Χωρίς αυτα, το "νέο 1922" είναι πολύ κοντά...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr