Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Τρομακτική η Ευρώπη με μορφή συμμορίας...πλήρη υποταγή άνευ όρων 'πρόσεξε πως θα μιλήσεις στην Μέρκελ'

Ο Σουλτς καλεί τον Τσίπρα να «αφοπλιστεί» λεκτικά απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ
Να «αφοπλιστεί» λεκτικά απέναντι στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς,
ο οποίος προειδοποίησε παράλληλα την Αθήνα να αποφύγει μονομερή καταγγελία των κανόνων, καθώς, όπως εξήγησε  σε αυτή την περίπτωση δεν θα τα έβαζε μόνο με την Γερμανία, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν διαθέτει και τη μεγαλύτερη εμπειρία. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει ακόμα πρώτα να προσανατολιστεί. Έμεινα έκπληκτος με το πόσο άνετα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε ως επικεφαλής μίας ριζοσπαστικής Αριστεράς σε έναν συνασπισμό, ο οποίος βρίσκεται δεξιά από την "Εναλλακτική για την Γερμανία" (AfD). Πρόκειται για μία αξιοσημείωτη ιδεολογική ευελιξία» είπε ο Μάρτιν Σουλτς στην εφημερίδα Welt am Sonntag, σε μία ακόμη συνέντευξή του στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με τον Αλ. Τσίπρα στην Αθήνα.

Στη συνέντευξη στο κυριακάτικο φύλλο της Welt ο Μάρτιν Σούλτς προσέθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει σε κανένα άλλο κόμμα τόσο μεγάλη στήριξη στη ριζοσπαστικότητα -με την οποία ένα κομμάτι του κόμματός του απορρίπτει τις έως τώρα συμφωνίες με την Ευρώπη- όση στους ΑΝΕΛ».

«Ενας συνασπισμός με τους ακροδεξιούς της Χρυσής Αυγής μάλλον θα πήγαινε πολύ μακριά. Το γεγονός όμως ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε έναν συνασπισμό με ένα κόμμα το οποίο είναι καθαρά φιλοευρωπαϊκό και σοσιαλδημοκρατικό, όπως το Ποτάμι, σίγουρα είναι ένα αξιοσημείωτο βήμα για ένα αριστερό κόμμα» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρώπη θα έπρεπε να «φοβάται» τη νέα κυβέρνηση, ο Μάρτιν Σουλτς ξεκαθάρισε ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται, αλλά να προετοιμαστεί ότι την περιμένουν σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Και η Αθήνα όμως πρέπει να περιμένει σκληρές διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση για το εάν συμβούλευσε τον Αλ. Τσίπρα να εγκαταλείψει την αντιγερμανική ρητορική, απάντησε: «Του συνέστησα με έμφαση να "αφοπλιστεί" ρητορικά. Δεν τον ωφελεί σε τίποτα. Ο κ. Τσίπρας θα έκανε καλά να τελειώσει με τις επιθέσεις του εναντίον της Α. Μέρκελ. Στο κάτω κάτω είναι η γερμανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, η οποία θα πρέπει να τον βοηθήσει. Κατά τα άλλα, δεν είναι μόνο οι Γερμανοί, οι οποίοι κοιτάζουν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις στην Αθήνα, αλλά το σύνολο της ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας τα βάζει με πολλούς, εάν καταγγείλει μονομερώς τους κανόνες. Πώς μπορείς να εξηγήσεις στους Πορτογάλους, τους Ισπανούς ή τους Ιρλανδούς που υλοποίησαν επώδυνες μεταρρυθμίσεις μια ξεχωριστή μεταχείριση της Αθήνας; Μπορεί σε κάποιους να "περνάει" καλά το να χτυπάς τους Γερμανούς - αλλά είναι επίσης κοντόφθαλμο και δεν μας πάει μπροστά».

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο μεγάλα θεωρεί ο Αλ. Τσίπρας τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, ο Μάρτιν Σουλτς είπε:

«Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι υπάρχουν περιθώρια, αλλά ότι και αυτά έχουν όρια. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τα φαντάσματα που κάλεσε. Τα περιθώρια θα εξαρτώται από αν θα το καταφέρει. Έχει πολλή δουλειά μπροστά του στο ίδιο του το κόμμα και με τον κυβερνητικό εταίρο, τον οποίο επέλεξε».

Στη συνέντευξή του στη Welt am Sontag o  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε ακόμη στην πολιτική της Αθήνας έναντι της Ρωσίας, απαντώντας σε ερώτηση εάν «η προσέγγιση με την Ρωσία αποτελεί "τακτική ή πιστεύω"» της ελληνικής κυβέρνησης: «Πρόκειται πρώτα από όλα για ένα εσωπολιτικό μέτρο. Θέλει να δείξει στους ψηφοφόρους ότι τώρα είναι νέοι άνθρωποι υπεύθυνοι. Είναι και μια αντίδραση πείσματος εναντίον των σεναρίων καταστροφής που ζωγραφίστηκαν πριν από τις εκλογές, για την περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του δεν θέλουν να είναι παρίες. Θέλουν σεβασμό. Και για αυτό πήγα στην Αθήνα» απάντησε.


Στο ίδιο πνεύμα ήταν και δήλωση του Μάρτιν Σουλτς στο δελτίο ειδήσεων του ZDF: «Εάν η νέα κυβέρνηση δεν αισθάνεται δεσμευμένη στις συμφωνίες, τις οποίες σύναψε η προηγούμενη κυβέρνηση, τότε θα δει ότι δεν θα ρέει πλέον χρήμα. Αυτό ακριβώς είναι που δεν χρειάζεται η Ελλάδα», προειδοποίησε ο γερμανός αξιωματούχος.

Σε άλλη συνέντευξή του, αυτή τη φορά στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Σουλτς είπε:

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πλέον να συνεργαστεί υπό τις παρούσες συνθήκες με τους πιστωτές, το βρίσκω ανεύθυνο».

Σημειώνοντας πως η συνεργασία εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου, ο Σουλτς ανέφερε πως «μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για νέες μορφές, αλλά με την οδό της συναίνεσης και όχι της πρόκλησης».

Οσον αφορά τη θέση της Αθήνας για διεθνές συνέδριο επί του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής ανέφερε πως «μπορεί να γίνει συζήτηση αφού η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να ολοκληρωθούν τα συμπεφωνημένα βήματα πριν συζητήσουμε για νέα».

Όσον αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Σουλτς ανέφερε: «Έφυγα από την Αθήνα με την εντύπωση ότι μπορεί και πρέπει να συνομιλήσει κανείς με την ελληνική κυβέρνηση, ότι μπορεί να την φέρει σε συμβιβασμό, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση για αυτό».

«Η κατάσταση είναι ευαίσθητη αλλά όχι αδιέξοδη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σουλτς συνέχισε, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως «οι μονομερείς ανακοινώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν ταιριάζουν σε αυτήν την εικόνα. Ίσως ο Αλέξης Τσίπρας φέρει τάξη στην κυβέρνησή του» είπε ο Σουλτς, σύμφωνα με την FAZ.

Νωρίτερα σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ο γερμανός αξιωματούχος είχε αποκαλύψει μέρος του διαλόγου που είχε με τον έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου την Πέμπτη.

«Δεν είμαι ο δάσκαλος του Αλέξη Τσίπρα, αλλά μετά από δύο ώρες είχα την αίσθηση ότι το κατάλαβε. Αν το δέχεται δεν το ξέρω, αλλά του είπα ξεκάθαρα "αν θέλεις αυτήν την πορεία σύγκρουσης και την ακολουθήσεις, πιστεύω ότι θα χάσεις. Γι' αυτό είναι καλύτερα να ακολουθήσεις μια πορεία συμβιβασμού"» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν οι δύο αξιωματούχοι χθες στην Αθήνα.
http://www.tanea.gr/news/politics/article/5204838/o-soylts-kalei-ton-tsipra-na-afoplistei-lektika-apenanti-sthn-angkela-merkel/