Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Η γελοιογραφία σας ταιριάζει απόλυτα, όσο δεν πληρώνεται τις αποζημιώσεις στην μνήμη των νεκρών Ελλήνων του 1940-44. Αμετανόητοι στα ναζιστικά εγκλήματα

Η Γερμανία καταδικάζει «ναζιστική» γελοιογραφία της Αυγής
Eκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας καταδίκασε την Παρασκευή ως «άθλια» μια καρικατούρα της ελληνικής εφημερίδας «ΑΥΓΗ» που απεικόνιζε τον  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ναζιστική στολή να αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα.
Η γελοιογραφία απεικονίζει τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας σε μια στολή της  Βέρμαχτ να λέει «εμείς επιμένουμε στο σαπούνι από το λίπος σας.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το λίπασμα από τις στάχτες σας».
«Η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει» είναι ο τίτλος της γελοιογραφίας και αναφέρεται στις συνομιλίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους της σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις διαβουλεύσεις.
Ο καλλιτέχνης που δημιούργησε την γελοιογραφία στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής», η οποία υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ντρέπεται, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε.
«Υπάρχει η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης», δήλωσε ο Martin Jaeger σε δημοσιογράφους. «Θα κάνω κι εγώ χρήση αυτής της ελευθερίας, εκφράζοντας την γνώμη πως "η γελοιογραφία είναι άθλια και ο καλλιτέχνης αυτής της καρικατούρας θα πρέπει να ντρέπεται"».

Η δημοσίευση της συγκεκριμένης γελοιογραφίας έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βερολίνο, το οποίο τροφοδοτείται από τον ισχυρισμό της Αθήνας ότι θα πρέπει να λάβει αποζημιώσεις από την Γερμανία για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου, υπογραμμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακόμη, όπως σημειώνεται, μετά από επικοινωνία του με τον  σκιτσογράφος της εφημερίδας «Αυγή», Τάσο Αναστασίου, ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει την γερμανική καταγγελία. Ωστόσο σε προηγούμενο σχόλιο του ως απάντηση στην Ισραηλίτικη Κοινότητα Αθηνών είπε: « Η γελοιογραφία δεν έχει ως στόχο να κάνει τους ανθρώπους να γελάσουν. Είχε πολύ πόνο, πολλή οργή και στόχο το ακριβώς αντίθετο: να υπενθυμίσει ότι οι αντιλήψεις περί «Untermenschen» (υπάνθρώποι), οι οποίοι έπρεπε να αντιμετωπίζονται με βάναυσο τρόπο από την «Αρια φυλή», δεν ανήκουν δυστυχώς στο παρελθόν της Ευρώπης». «Δεν υπήρχε καμία πρόθεση προσβολής της ιστορικής μνήμης ή ασέβειας για την πιο άγρια και αποκρουστική στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας, το Ολοκαύτωμα», τόνισε ο κ. Αναστασίου.