Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Και τώρα η Μέρκελ αφήνει το σκύλο, αμολυτό να αλωνίζει!

ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΝΤΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ
Ο Ερντογάν βάζει φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο με την πλατφόρμα γεωτρήσεων
Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος
Σε μία κίνηση ξεκάθαρα δηλωτική των προθέσεών της, η Άγκυρα προχωρεί πλέον κι επισήμως στην απόκτηση πλατφόρμας για τη διενέργεια γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς στο επίπεδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και έχουν δοθεί σαφείς κατευθύνσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις.
Ήδη από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο ότι η Άγκυρα είχε βολιδοσκοπήσει τουλάχιστον δύο ξένες εταιρείες για ενοικίαση πλατφόρμα γεωτρήσεων, καθώς και για την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να αγοράσει δική της πλατφόρμα. Η Λευκωσία συζήτησε τότε μέτρα, κατά κύριο λόγο νομικής φύσεως, που θα μπορούσαν να ληφθούν εναντίον εταιρειών οι οποίες θα βοηθούσαν την Τουρκία να πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Με την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας καθίσταται σαφές πως έχει αποφασισθεί η Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να αποκτήσει πλατφόρμα γεώτρησης κόστους 1,5 δις δολαρίων και να ενισχύσει τη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτενής αναφορά στο ζήτημα έκανε πριν λίγες ημέρες η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».
Σύμφωνα με την «Σαμπάχ», ο Ερντογάν έθεσε ενώπιον του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας τις κινήσεις που θα κάνει η Τουρκία «για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο». Ανέφερε ότι θα επιστρατευτούν όλα τα μέσα «για να προστατευτούν αυτά τα δικαιώματα». «Με το ερευνητικό μας πλοίο διανύσαμε σημαντική απόσταση. Ας κάνουμε το αναγκαίο βήμα και για την πλατφόρμα γεώτρησης» φέρεται να είπε ο τούρκος Πρόεδρος ενώπιον του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Η κίνηση της Άγκυρας γίνεται καθώς καμία από τις ξένες εταιρείες στις οποίες έχει απευθυνθεί δεν αποδέχθηκε να ενοικιάσει πλατφόρμα. Οι εταιρείες γνωρίζει άλλωστε καλά ότι οι έρευνες θα γίνουν σε μια περιοχή που δεν ανήκει στην Τουρκία και θα έχουν ως εκ τούτου νομικές ή και άλλες επιπτώσεις.
Κατασκευάζοντας ή αγοράζοντας πλατφόρμα, η Άγκυρα θεωρεί ότι θα αναβαθμίσει την ΤΡΑΟ με φιλοδοξία να μπορεί μελλοντικά να συνεργαστεί και με μεγάλες εταιρείες ώστε να μπορεί να αυξήσει και την οικονομική της εμβέλεια.