Συνάντηση Κικίλια με τους διευθυντές της CIA και του FBI: Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν θύλακες τζιχαντιστών
Ικανοποιημένη είναι η αμερικανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας παράλληλα το «άριστο επίπεδο» συνεργασίας των δυο χωρών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ανέφερε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του στην Ουάσιγκτον.
Κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης (Γενικό Εισαγγελέα) των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζον Μπρέναν, τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με ανώτερη διπλωματική πηγή, στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν τα θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν έμφαση το θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών και της ενίσχυσης των ενεργειών για τον έλεγχο και τον εντοπισμό ξένων μαχητών, ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα της ΗΠΑ και συζητείται στις συναντήσεις με εκπροσώπους κυβερνήσεων και υπηρεσιών ασφαλείας όλων των συμμαχικών χωρών.
Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε στους συνομιλητές του τις θέσεις της Αθήνας για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως η διεθνής και η εγχώρια τρομοκρατία, το διεθνές έγκλημα και το έγκλημα στο διαδίκτυο, ενώ συζήτησε μαζί τους και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις του, είπε:
«Είχα την ευκαιρία, σ' αυτό το πολύ σημαντικό ταξίδι, που διοργανώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, Έρικ Χόλντερ, να συναντηθώ με υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και της αμερικανικής κυβέρνησης και με τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με τα κοινά ενδιαφέροντα και τις κοινές επιδιώξεις των δυο χωρών, αναφορικά με την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου».
Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι «ο κ. Χόλντερ μού εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα στο θέμα της εγχώριας τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι «επαναβεβαίωσε τη βούληση του ιδίου και της κυβέρνησής του να συνεργαστούμε και στις νέες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι το έγκλημα στο διαδίκτυο και το θέμα των τζιχαντιστών».
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για την ασφάλεια στην περιοχή. Η ασφάλεια άλλωστε είναι ισοδύναμη με την πολιτική και την οικονομική σταθερότητα και είναι ο μοναδικός τρόπος να υπάρχουν επενδύσεις και άρα ανάπτυξη. Αυτό είναι κάτι που μοιράζονται και οι δύο κυβερνήσεις και πάνω σ' αυτή τη βασική παραδοχή έγινε η επίσκεψη και οι συζητήσεις που είχα στην Ουάσιγκτον».
Όσον αφορά την εγχώρια τρομοκρατία, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί είναι ικανοποιημένοι από τα όσα έχουμε παρουσιάσει, όπως η σύλληψη του νούμερο ένα καταζητούμενου για τρομοκρατία, Νίκου Μαζιώτη, αλλά και η αποτροπή μιας πολύ σοβαρής απειλής για τρομοκρατική επίθεση με τη σύλληψη του Σταμπούλου. Μονίμως, τα αιτήματα της αμερικάνικης κυβέρνησης έχουν να κάνουν με την σταθερότητα και την ασφάλεια, τόσο σε σχέση με τη διεθνή όσο και σε σχέση με την εσωτερική τρομοκρατία».
Για το θέμα των «ξένων μαχητών», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «ευτυχώς, η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει άμεσα αυτό το πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιοι θύλακες ή τέτοιες ομάδες, μικρές ή μεγάλες, εντός της χώρας. Σε συνεργασία με τους συμμάχους μας παρακολουθούμε στενά την κίνηση που μπορεί να υπάρχει από την Ευρώπη προς τρίτες χώρες και από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα».
Νωρίτερα χθες, ο κ. Κικίλιας είχε μεταβεί στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), όπου ο διευθυντής της, Τζον Μπρέναν, αναγνώρισε ως «σημαντικό τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» και εξέφρασε την ετοιμότητα του ιδίου και της αμερικανικής πλευράς να παράσχει «κάθε δυνατή βοήθεια» στην προσπάθεια που κάνει η χώρα στα θέματα ασφάλειας.
Ακολούθως, μετέβη στο FBI και είχε συνάντηση με τον διευθυντή του, Τζέιμς Κόμεϊ, κατά την οποία οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το «άριστο επίπεδο» συνεργασίας τους για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κινδύνους του διαδικτύου και ο κ. Κόμεϊ επαίνεσε τον συνομιλητή του για τις πρόσφατες επιτυχίες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την πρωτοπόρο εφαρμογή CyberKid και CyberAlert.
Τη Δευτέρα, ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) των Ηνωμένων Πολιτειών, αντιστράτηγο Τζέιμς Κλάπερ, με τον οποίο επίσης συζήτησε θέματα τρομοκρατίας και παράνομης μετανάστευσης. Ο κ. Κλάπερ εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή του Ιράκ και της Συρίας και την εξέλιξη του φαινομένου των ξένων μαχητών.
Τέλος, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τις σχέσεις «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και συμφώνησαν στη συνέχιση και «περαιτέρω ενίσχυση» της συνεργασίας τους σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των σύγχρονων απειλών ασφάλειας.
Μετά τη διήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κικίλιας θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με Αμερικανούς ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και δημοτικούς αξιωματούχους σε Σικάγο, Βοστόνη και Νέα Υόρκη, ενώ θα έχει συναντήσεις με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Επίσης, θα παραστεί και θα μιλήσει στη σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το American Jewish Committee του Σικάγου και το Hellenic American Leadership Council για την «Ημέρα του Όχι».
Αύριο, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει στη Βοστόνη το Fletcher School/Tufts University, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη, όπου, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.