Υπήρξε τις τελευταίες ημέρες σοβαρό «κρούσμα» παράνομων υποκλοπών στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που έγινε αντιληπτό από την ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε;
Το καθοριστικό αυτό ερώτημα προκύπτει από την αιφνιδιαστική απόφαση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να απομακρύνει προ μερικών ημερών από τη θέση του τον προϊστάμενο του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο τμηματάρχης αυτός, που θεωρείται αξιωματικός μεγάλης εμπειρίας, είχε την ευθύνη «χειρισμού» του συστήματος μαζικών νομίμων συνακροάσεων, το οποίο έχει έδρα -όπως και ένα αντίστοιχο της ΕΥΠ- στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη.
Σύμφωνα με ορισμένες διαρροές από επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψε ότι από τη συγκεκριμένη υπηρεσία είχαν διακινηθεί παρανόμως CD με ηχογραφημένες συνομιλίες που έγιναν για λογαριασμό επιχειρηματιών. Σε απόλυτη παρέκκλιση βεβαίως με τη νόμιμη διαδικασία για την εξάρθρωση ενόπλων ομάδων, εγκληματικών οργανώσεων κτλ.».
Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, «το συμβάν αυτό προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλη Κικίλια, που ζήτησε πληροφορίες για το παρασκήνιο της υπόθεσης».
Έτσι, σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, υπήρξε κεντρική απόφαση για την απομάκρυνση του τμηματάρχη ο οποίος μετατέθηκε σε υπηρεσία της Ασφάλειας Αττικής. Τα ερωτήματα μεγεθύνονται ύστερα και από σχετικό ερώτημα που υπέβαλε την Πέμπτη «Το Βήμα» προς το γραφείο του κ. Κικίλια, με τους συνεργάτες του υπουργού να μη διαψεύδουν τις σχετικές αναφορές και να μνημονεύουν ότι «ο υπουργός δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα»!
Όμως φαίνεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεσης δεν είναι απόλυτα σαφής…
Ο τμηματάρχης που μετατέθηκε θεωρείται από τους πλέον δραστήριους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με κύριο ρόλο (αφού θεωρείται ειδικός στη χρήση των σχετικών συστημάτων παρακολούθησης) στις έρευνες για τις δύο συλλήψεις του αντάρτη πόλης Νίκου Μαζιώτη, για τη δράση των Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ είχε συμμετάσχει και στον εντοπισμό των αλβανών δραπετών στη Θεσπρωτία, των ρωσοπόντιων δολοφόνων των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη και άλλες σύνθετες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον επί σειρά ετών ήταν προϊστάμενος στην ειδική ομάδα ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που είχε επαφή με τη CIA και άλλες ξένες μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με αναφορές συνεργατών του απομακρυνθέντος, «πράγματι η απόφαση μετάθεσής του ήταν αιφνιδιαστική. Ποτέ δεν ζήτησε να φύγει από αυτό το πόστο. Μία εξήγηση που μπορεί να δοθεί για την απομάκρυνσή του είναι ότι η δικαιοδοσία του συστήματος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα περάσει σε λίγους μήνες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στη νεοσύστατη Διεύθυνση Συλλογής και Επεξεργασίας Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Όμως αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Και ο ίδιος πληροφορήθηκε ότι υπήρχαν αυτές οι διαρροές για παράνομες υποκλοπές από την υπηρεσία που προΐστατο, χωρίς όμως να του πουν τίποτε περισσότερο».
Όπως προκύπτει από άλλες αναφορές, ο απομακρυνθείς από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε ζητήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα «στα έγγραφα αιτήματα για παρακολουθήσεις που διακινούνται μεταξύ των αρμοδίων τμημάτων της Αντιτρομοκρατικής να μην αναφέρονται μόνο αριθμοί τηλεφώνων αλλά και να καταγράφονται τα ονόματα των παρακολουθουμένων. Κάτι που φέρεται να εφαρμόστηκε αμέσως...»
Σημειώνεται, τέλος, ότι παρόμοιες διαρροές για παράνομες υποκλοπές είχαν υπάρξει προ περίπου ενός χρόνου και για επιτελικά στελέχη της ΕΥΠ.