Εννέα τζιχαντιστές που «εγκατέλειψαν γρήγορα και χωρίς αιτία το μέτωπο του πολέμου στο Ιράκ και τη Συρία» προκαλούν τον νέο μεγάλο πονοκέφαλο στην ΕΛ.ΑΣ. και στην ΕΥΠ.
Οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί από τις βρετανικές και τις αμερικανικές υπηρεσίες για την παρουσία το τελευταίο τρίμηνο στην Αθήνα εννέα φανατικών ισλαμιστών οι οποίοι εγκατέλειψαν «ξαφνικά και αναιτιολόγητα» τις μάχες του IS (Ισλαμικό Κράτος) για να έλθουν στη χώρα μας προκειμένου στη συνέχεια να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης αλλά πιθανόν και προς την Αμερική με άγνωστες προθέσεις.
Τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένοι τζιχαντιστές για τους οποίους υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις ξένες υπηρεσίες δεν είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απλώς φεύγουν ή επιστρέφουν στις πατρίδες τους, όπως έχει συμβεί με εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις.
Είναι πολίτες χωρών της Μέσης Ανατολής, φανατικοί ισλαμιστές που, ενώ πρωτοστατούσαν στις επιθέσεις του IS, ξαφνικά μπήκαν στις ομάδες των προσφύγων από τη Συρία και ήλθαν στη χώρα μας κυρίως μέσω των νησιών του Αιγαίου.
Ο μεγάλος φόβος των διωκτικών αρχών είναι ότι οι εν λόγω τζιχαντιστές έχουν αφήσει σκόπιμα το εν εξελίξει πολεμικό μέτωπο προκειμένου να προχωρήσουν -με βάση προδιαγεγραμμένο σχέδιο- σε ανταποδοτικές αιματηρές επιθέσεις στη Δύση.
Μένουν κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αποφεύγουν πολλές επαφές και όπως προκύπτει από πολυήμερες παρακολουθήσεις αναζητούν τρόπους για να φύγουν εκτός Ελλάδας.
Κύριο ζητούμενο των ελληνικών διωκτικών αρχών και των μυστικών υπηρεσιών είναι να «μην εξαϋλωθούν τα ίχνη των στάσιμων πολεμιστών του IS» και να διαπιστωθεί έγκαιρα «πού σκοπεύουν να ταξιδέψουν και με ποιους συνεργούς». Και αυτό για να ειδοποιήσουν έγκαιρα τις χώρες όπου θα μεταβούν οι ύποπτοι.
Όπως συμπληρώνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «δεν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία για να προχωρήσουμε στη σύλληψή τους. Όμως τα δίκτυα πληροφοριών της CIA, της ΜΙ6 και άλλων στη Μέση Ανατολή προσδιορίζουν τη δραστηριότητά τους στις μάχες αλλά και στις φρικαλεότητες. Γι' αυτό και δεχόμαστε σημαντική πίεση προκειμένου να συγκεντρώνουμε διαρκώς πληροφορίες για τις κινήσεις τους. Έχουμε επιπλέον τον φόβο μήπως προχωρήσουν σε κάποια επίθεση στη χώρα μας με στόχο αμερικανούς, βρετανούς ή πολίτες ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία κατά του IS».
Την ίδια ώρα οι διωκτικές αρχές θεωρούν ζήτημα «υψίστης σημασίας» τη δράση στη Συρία του 27χρονου έλληνα τζιχαντιστή -όπως απεκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής»- ο οποίος είχε πάρει την ελληνική υπηκοότητα το 2001 και είχε μεταβεί στη Μέση Ανατολή τον Ιούλιο.