Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές στις Η.Π.Α αναμένεται να πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις σχετικά με την έγκριση της διαδικασίας γέννησης παιδιών από τρείς βιολογικούς γονείς .
Οι επιστήμονες έχουν ήδη προβεί στην επιτυχημένη δημιουργία ανθρώπινων εμβρύων και εμβρύων πιθήκων χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από τρείς «γονείς», αλλά πλέον επιθυμούν να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Scientific American.
Οι κλινικές δοκιμές, όμως, θα πρέπει να λάβουν πρώτα έγκριση από τον Οργανισμό Ελέγχου Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr– U.S. Food and Drug Administration). Ο Οργανισμός αναμένεται να πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση επί του ζητήματος τη Τρίτη και τη Τετάρτη ενώπιον συμβουλευτικής επιτροπής.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η εν λόγω τεχνολογία αναπαραγωγής, γνωστή και ως γενετική τροποποίηση ωαρίων, μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη ορισμένων κληρονομικών παθήσεων που μεταβιβάζονται μέσω γενετικών μεταλλάξεων.
Η πειραματική διαδικασία περιλαμβάνει την αντικατάσταση πιθανά «μεταλλαγμένου» μιτοχονδριακού DNA από το ωάριο μίας γυναίκας με το γενετικό υλικό μίας έτερης γυναίκας που δεν «διαθέτει» τη συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη.
Το γενετικά τροποποιημένο ωάριο μπορεί στη συνέχεια να γονιμοποιηθεί σε εργαστηριακές συνθήκες με το σπέρμα του πατέρα, και το έμβρυο να εμφυτευθεί και πάλι στην μητέρα.
Οι ειδικοί σε θέματα βιοηθικής ανησυχούν για τις πιθανές ανεπιθύμητες συνέπειες της νέας και αμφιλεγόμενης αναπαραγωγικής τεχνολογίας. Ορισμένοι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η νέα τεχνολογία αναπαραγωγής ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και για μη-γενετικές παθήσεις με σκοπό την αποκόμιση πολύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών για το έμβρυο, όπως η ευφυία και οι αθλητικές ικανότητες.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η συμβουλευτική επιτροπή του FDA δεν θα συμπεριλάβει τα συγκεκριμένα ζητήματα βιοηθικής στη δημόσια ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί.
Αντιθέτως, θα περιοριστεί στη γενική διαβούλευση για τη διαδικασία, τις πιθανές κλινικές μελέτες που θα απαιτηθούν καθώς και στους πιθανούς πολυγενεακούς κινδύνους, δηλαδή τους βιολογικούς κινδύνους κατά τη μεταβίβαση του γενετικού υλικού σε επόμενες γενιές.
pentapostagma.gr