Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

OΙ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ "ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΟΠΟ" > Ελαιόλαδο ούτε για… δείγμα φέτος για τις εγχώριες και εξαγωγικές ανάγκες

Σταυριανή Καραμανίδη - Κλειδωμένα ελαιοτριβεία, τυποποιητήρια που υπολειτουργούν, λάδι που δεν φτάνει να καλύψει τις κλεισμένες συμφωνίες εξαγωγής, αλλά ούτε καν τις ανάγκες των οικογενειών των ελαιοπαραγωγών, είναι το σκηνικό που μεταφέρεται από τον αγροτικό κόσμο.
Η φετινή ολική καταστροφή της παραγωγής του ελαιολάδου, που «σέρνεται» στο 80% κάτω, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, φαίνεται ότι θα επηρεάσει δραματικά το προσδοκώμενο πρωτογενές πλεόνασμα.

«Μια μέση χρονιά ο κάθε παραγωγός θα βγάλει 4-5 τόνους λάδι. Φέτος υπολογίζαμε γύρω στον 1,5 τόνο, αλλά φαίνεται ότι δεν θα φτάσουμε ούτε τα 600 κιλά», υποστηρίζει στο newpost ο πρόεδρος της Ένωσης Ελαιουργών Ηρακλείου Κρήτης, Μάκης Αφθονίδης, ενώ καταλήγει στην διαπίστωση ότι «πολλοί παραγωγοί δεν θα έχουν λάδι ούτε για τις οικογένειές τους, όχι για να πουλήσουν».
Ενδεικτικό είναι ότι από τα ελαιοτριβεία στο νομό Ηρακλείου το 10-15% δεν άνοιξε καθόλου και το 50% δεν θα βγάλει ούτε τα πάγια, βάσει των εκτιμήσεων της Ένωσης.
Το μεγάλο πρόβλημα, κατά τους ελαιοπαραγωγούς, ήταν οι νοτιάδες που δεν άφησαν τον καρπό να δέσει. «Μετά ήρθε ο δάκος και αποτελείωσε την λιγοστή παραγωγή», συμπληρώνει ο κ. Αφθονίδης, κάνοντας μάλιστα λόγο για κρατική ολιγωρία στους ψεκασμούς, που έφτασε μέχρι και τους τέσσερις μήνες.

Εκτός από καλό, θα μάθουν και από… λίγο λάδι στην Καλαμάτα
Ίδια είναι η εικόνα και στην Πελοπόννησο. «Τόσο άσχημη χρονιά, είχαμε χρόνια να δούμε», λέει στο newpost ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας,Βασίλης Κοζομπόλης, που προσδιορίζει την πτώση σε ποσοστό 50% και πλέον.
Ένας από τους σημαντικότερους ελαιοπαραγωγικούς νομούς της χώρας, που μετρά στις καλές χρονιές περισσότερους από 50.000 τόνους ελαιολάδου, φέτος δεν θα αγγίξει ούτε 20.000.

Το πανελλαδικό βατερλό του ελαιολάδου, που ξεπερνά την εγχώρια επάρκεια, έχει φουντώσει τις φήμες για επικείμενες εισαγωγές λαδιού από την Ισπανία. «Ήδη ακούγονται διάφορα για τους τυποποιητές. Ότι δηλαδή για να πιέσουν τους παραγωγούς να μην αυξήσουν τις τιμές τους, λόγω της μικρής παραγωγής, απειλούν ότι θα φέρουν λάδι από την Ισπανία και θα το μπερδέψουν με ελληνικό», λέει ο κ. Κοζομπόλης, ανοίγοντας το τεράστιο θέμα των συναλλαγών με το εξωτερικό.

Βατερλό με τις εξαγωγικές συμφωνίες
Αδιαμφισβήτητα, αρνητικό πρόσημο θα έχει ο δείκτης των εξαγωγών του ελαιολάδου, του βασικότερου αγροτικού προϊόντος της χώρας, στο φετινό πρωτογενές ισοζύγιο, σύμφωνα με τους εξαγωγείς.
«Είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί να γίνουν εισαγωγές και πάντως σίγουρα οι εξαγωγές λαδιού θα είναι κατά πολύ μειωμένες από άλλες χρονιές», αναφέρει στο newpost ο Γιάννης Μποτζάκης, τυποποιητής και εξαγωγέας ελαιολάδου.
Οι μεγάλες ελλείψεις μάλιστα, θα καταγραφούν στις εξαγωγές του χύμα ελαιολάδου προς την Ιταλία, αφού όπως λένε οι τυποποιητές, θα προσπαθήσουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να βρουν λάδι για να συσκευάσουν και να μην χαλάσουν οι συμφωνίες με τις ξένες αγορές που περιμένουν. «Δεν αποκλείεται κάποιοι να φέρουν λάδι από την Ισπανία που φέτος έχει υπερπαραγωγή και ναι, είναι πιθανό να μπερδευτεί με ελληνικό και να πουληθεί ως ελληνικό, όπως πριν από δέκα χρόνια», υποστηρίζει ο κ. Μποτζάκης.
Αυτό που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο πάντως, από όλους του κρίκους της ελληνικής ελαιοπαραγωγικής αλυσίδας, είναι να βρεθεί τρόπος να μην εκτοξευθεί η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου, γιατί αυτό θα σημάνει την ακύρωση συμφωνιών με ξένες αγορές, που δύσκολα θα ανακτηθούν, σε μια περίοδο που η Ισπανία «έχει τόσο λάδι που σχεδόν το χαρίζει», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.



Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/301823/elaiolado-oyte-gia-hellip-deigma-fetos-gia-tis-egxwries-kai-eksagwgikes-anagkes#ixzz2mod1mJ31
greeknation.blogspot.gr