Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ενώ εμείς τρέφουμε την κοσσοβοποίηση της Θράκης...για τον Ερντογάν δέν υπαρχουν Έλληνες στην Τουρκία!

Σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες Ερντογάν αλλά εκτός οι… Ελληνες!
Σημαντικές πολιτικές μεταβολές ανακοίνωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν χθες, που αναφέρονται τόσο σε μέτρα φιλικά προς τον Κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας, όσο και στην κατάργηση της απαγόρευσης της χρήσης μαντήλας, στον δημόσιο τομέα και παραχωρήσεις στους χριστιανικούς και αλεβίτικους πληθυσμούς αλλά όχι στην ελληνική κοινότητα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα τόνισε ότι με σειρά νομοσχεδίων θα μειώσει το απαγορευτικό 10% των ψήφων για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή, κάτι που κυρίως εμπόδιζε τα κόμματα των κούρδων να εισέλθουν στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση κι αποτελούσε πάγιο αίτημα των κουρδικών κομμάτων, που εκπροσωπούν στην πραγματικότητα το 20% του συνολικού πληθυσμού της γείτονος. Τώρα, ο κ. Ερντογάν αναγγέλλει ότι αυτό θα μειωθεί στο 5% ή ακόμη ίσως και να καταργηθεί.
Η επιβολή πλαφόν 10% μαζί με την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές κουρδικών κομμάτων εξανάγκαζε τους υποψήφιους του βασικού κουρδικού κόμματος «Ειρήνη και Δημοκρατία» (BDP) να κατέρχονται στις εκλογές σαν ανεξάρτητοι και να σχηματίζουν στη συνέχεια κοινοβουλευτική ομάδα.
Ταυτοχρόνως με άλλο νόμο σχεδιάζει να επιτραπεί σε πόλεις και χωριά συμπαγούς κουρδικού πληθυσμού να φέρουν τα δικά τους τοπωνύμια κι όχι αυτά που επέβαλε το κοσμικό κράτος επί των ημερών του Κεμάλ Ατατούρκ.
Η απαγόρευση της μαντήλας που ισχύει από την δεκαετία του 1920, στον δημόσιο τομέα καταργείται. Πρόκειται για ένα από τα βασικά συνθήματα – στόχους του κόμματος Κοινωνικής Δικαιοσύνης (ΑΚΡ) του κ. Ερντογάν. Όμως έχει ληφθεί πρόνοια στο νέο νόμο να συνεχίσει η απαγόρευση να ισχύει στα δικαστήρια, την Αστυνομία, τον Στρατό.
Άλλες αλλαγές στη νομοθεσία αφορούν την κατάργηση ενός εθνικιστικού όρκου για τους μαθητές των σχολείων και των πανεπιστημίων αλλά και νόμου απαγόρευσης έκφρασης ρατσιστικών ή άλλων σχολίων μέσω μιας ανεξάρτητης επιτροπής παρακολούθησης αυτών των φαινομένων.
Θα ακολουθήσουν σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση διατάξεις που θα παρέχουν διευκολύνσεις και σε άλλες μειονότητες, ανάμεσά τους και τις χριστιανικές (επιστροφή περιουσίας του Συριακού χριστιανικού μοναστηριού του Ταξιάρχη Γαβριήλ) .
«Δεν αποκαθίστανται οι αδικίες»
Σε ανακοίωσή της η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ), επισημαίνει ότι «τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν εξυπηρετούν το μείζον ζήτημα της επανόρθωσης των αδικιών που έχουν διαπραχθεί από τις κυβερνήσεις του παρελθόντος της Τουρκίας. Η διαπίστωση αυτή δεν αφορά μόνο την Ελληνορθόδοξη Μειονότητα, που υπάγεται στην Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και όλους τους πολίτες της Τουρκίας που έχουν υποστεί τις συνέπειες αντιδημοκρατικών συμπεριφορών στο παρελθόν».
Σημειώνει δε ότι στο προοίμιο των δηλώσεων γίνεται η σωστή διάγνωση των αιτίων της αντιδημοκρατικής πορείας της χώρας, δεν υπάρχουν μέτρα που θεραπεύουν τις συνέπειες των καταπιεστικών μέτρων κατά των μειονοτήτων που ασκήθηκαν με τον σχεδιασμό της «Ειδικής Επιτροπής Μειονοτήτων», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «τη συνεχιζόμενη αδικίας εδώ και 43 χρόνια, που είναι η απαγόρευση της λειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης»
Αντιδράσεις Κούρδων
Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προτείνει η κυβέρνηση της Τουρκίας, με στόχο να απαντήσει σε μερικά από τα παράπονα των Κούρδων, δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες σε βαθμό που να προωθείται η ειρηνευτική διαδικασία με τους αυτονομιστές, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).
Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται η μείωση του εκλογικού ορίου για εκπροσώπηση των κομμάτων στο κοινοβούλιο και επιτρέπεται η εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα στα ιδιωτικά σχολεία, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του BDP, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η συμπρόεδρος του κόμματος, Γκιουλτάν Κισανάκ.
e-dragoumanos.eu