Αδίστακτοι εγκληματίες οι Ισραηλινοί.Σε μυστική τοποθεσία ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ισραηλινών - Παλαιστινίων
Τελ Αβίβ, Ισραήλ
Νέο γύρο επαφών είχαν οι διαπραγματευτές της
παλαιστινιακής και της ισραηλινής πλευράς την Τρίτη. Η συνάντηση
πραγματοποιήθηκε σε μυστική τοποθεσία.
«Μία συνάντηση υπήρξε σήμερα Τρίτη μεταξύ των αντιπροσωπειών, των οποίων ήταν επικεφαλής από παλαιστινιακής πλευράς οι Σάεμπ Ερεκάτ και Μοχάμαντ Σάγεντ και οι Τζίπι Λίβνι και Ιτζχάκ Μόλχο από ισραηλινής» δήλωσε Παλαιστίνιος διπλωμάτης, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομασθεί.
«Μία συνάντηση υπήρξε σήμερα Τρίτη μεταξύ των αντιπροσωπειών, των οποίων ήταν επικεφαλής από παλαιστινιακής πλευράς οι Σάεμπ Ερεκάτ και Μοχάμαντ Σάγεντ και οι Τζίπι Λίβνι και Ιτζχάκ Μόλχο από ισραηλινής» δήλωσε Παλαιστίνιος διπλωμάτης, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομασθεί.
Μετά από τρία χρόνια έχουν ξεκινήσει ξανά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε
Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή.
Στο πλαίσιο της επανέναρξης του διαλόγου, το Ισραήλ απελευθέρωσε
Παλαιστίνιους κρατούμενους, χωρίς, ωστόσο, να παγώσει το εποικιστικό του
πρόγραμμα στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.
ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Η Τζίπι Λίβνι διώκεται ως εγκληματίας πολέμου για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα την περίοδο 27 Δεκεμβρίου 2008 - 18 Ιανουαρίου 2009 (φωτ. Reuters)
Ηκυβέρνηση Μπράουν, θορυβημένη, εξετάζει με επείγουσες διαδικασίες τις επιπλοκές που ενδέχεται να προκύψουν από το ένταλμα που, μάλιστα, δεν είναι το πρώτο που στρέφεται εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων στη Βρετανία.
Το ένταλμα εξέδωσε το Σαββατοκύριακο δικαστήριο του Λονδίνου, ύστερα από έγκληση φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων που κατηγορούν τη Λίβνι ως εγκληματία πολέμου: Η νυν επικεφαλής του Καντίμα, του μεγαλύτερου κόμματος της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ως υπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ και (πρώην και νυν) υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, αποτελούσαν την τρόικα σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων για την πολυαίμακτη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα (27 Δεκεμβρίου 2008-18 Ιανουαρίου 2009), που κόστισε τις ζωές πάνω από 1.400 Παλαιστινίων.
«Δεν θα αποδεχτούμε κατάσταση υπό την οποία οι Εχούντ Ολμερτ, Εχούντ Μπαράκ και Τζίπι Λίβνι θα συρθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου», διακήρυξε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Βρετανός πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας. Σε ανακοίνωση δε του ισραηλινού ΥΠΕΞ, απευθύνεται αίτημα προς τη βρετανική κυβέρνηση να αλλάξει την εγχώρια νομοθεσία που επιτρέπει σε Παλαιστίνιους (και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ανεξαρτήτως εθνικότητας) να μηνύει μη Βρετανούς υπηκόους για σοβαρά εγκλήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εκτός βρετανικών συνόρων.
Το ένταλμα εναντίον της Λίβνι (που απέσυρε χθες το δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της ματαίωσης του ταξιδιού της) ακολούθησε αντίστοιχο εναντίον του Μπαράκ προ μηνών: Δεν το ενεργοποίησε όμως η βρετανική δικαιοσύνη, επικαλούμενη τη διπλωματική ασυλία του ως κυβερνητικού στελέχους. Εντάλματα (και αντίστοιχες ταξιδιωτικές ματαιώσεις) αντιμετώπισαν για ανάλογες αιτίες στο παρελθόν, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως οι απόστρατοι στρατηγοί Μοσέ Γιααλόν και Ντορόν Αλμόγκ, καθώς και ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ (εσωτερικής υπηρεσίας ασφάλειας) Αβι Ντίχτερ. Ο πρώην Χιλιανός δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ τέθηκε επίσης στο στόχαστρο τέτοιας δίωξης. Φανερά αμήχανο το Φόρεϊν Οφις, επιχείρησε να καλμάρει τους Ισραηλινούς ανακοινώνοντας πως «η Βρετανία είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι είναι δυνατό για να προωθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να παραμείνει στρατηγικός σύμμαχος του Ισραήλ».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό