Ρωσικό αεροπλανοφόρο σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο - Έρχονται
δραματικές εξελίξεις στην Συρία.Μια εξέλιξη που απλα δείχνει αυτό που έρχεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τους επόμενους μήνες ανακοίνωσε ο αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού, ναύαρχος Βίκτορ Τσιρκόβ: Το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας το "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" διακόπτει το πρόγραμμα γενικού εκσυγχρονισμού του που έχει ξεκινήσει εδώ και οκτώ μήνες και κατεβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο επικεφαλής του ρωσικού "Στόλου της Μεσογείου".
Η είδηση είναι πραγματικά εντυπωσιακή αφού είναι η πρώτη φορά που ένα πλοίο τέτοιου μεγέθους διακόπτει το πρόγραμμα αναβάθμισης το οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2017 και σπεύδει σε μια περιοχή που όπως όλα δείχνουν θα παιχθεί το μεγαλύτερο γεωστρατηγικό/πολεμικό παίγνιο από την εποχή του πολέμου στον Κόλπο το 1990-1991 που άλλαξε τις ισορροπίες στην Μέση Ανατολή.
Το αεροπλανοφόρο θα αφιχθεί από την θάλασσα του Μπάρεντς στην περιοχή το Νοέμβριο αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει και αφορούν αλλαγές σε ορισμένα ηλεκτρονικά συστήματα κια τους χώρους ενδιαίτησης του πληρώματος.
Η κάθοδος του "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" στην Α.Μεσόγειο είναι περίπου μονόδρομος για το ρωσικο Ναυτικό σε οτι αφορά την εξυπηρέτηση των αναγκών ελέγχου της περιοχής καi αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των ρωσικών συμφερόντων στην Συρία και όχι μόνο.
Στη Μόσχα είναι κοινό μυστικό ότι ανησυχούν για την κατάσταση στην Ελλάδα και την πιθανή εκδήλωση επιθετικής κίνησης από τν Τουρκία που θα μπορούσε να αλλάξει το status της περιοχής.
Δεν είναι θέμα "προστασίας" της Ελλάδας. Είναι ζήτημα ότι θέλουν να αποφύγουν ισχυροποίηση της Τουρκία με πιθανή ανάληψη ελέγχου κρίσιμων θαλάσσιων περιοχών σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Kαι είναι απορίας άξιο πως είχε εγκριθεί η ένταξή του σε πενταετές πρόγραμμα αναβάθμισης του μοναδικού μέσου που διαθέτει η Ρωσία το οποίο να μπορεί να εκτελέσει την πλέον πειστική προβολή ισχύος που μπορεί να κάνει ένα Ναυτικό: Να διαθέσει στην περιοχή ενδιαφέροντος δύο ή τρεις Μοίρες μαχητικών, όπως τα Su-33, MiG-29 KUB.
Επιχειρήσεις, είτε εκκένωσης, είτε προστασίας των σκαφών του ρωσικού Στόλου στην Α.Μεσόγειο, χωρίς την ύπαρξη αεροπορικής προστασίας δεν νοούνται.
Γνωρίζοντας αυτή την αδυναμία, τον περασμένο Νοέμβριο είχαν κατεβάσει το καταδρομικό "Moskva" το οποίο εξασφάλιζε ισχυρή αντιαεροπορική προστασία με τη ναυτική έκδοση των S-300 την οποία μεταφέρει, αλλά άλλο η αντιαεροπορική προστασίας περιοχής και άλλο η αεροπορική προστασίς του Στόλου.
Ειδικά όταν απέναντί σου βρίσκονται οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές δυνάμεις της Α.Μεσογείου και της Μ.Ανατολής, η ισραηλινή και η τουρκική Αεροπορία και βέβαια ο πανίσχυρος αμερικανικός 6ος Στόλος με ένα αεροπλανοφόρο κλάσης "Νίμιτζ" μόνιμα ενταγμένο και ένα δεύτερο να μπορεί να προσταθεί ανά πάσα στιγμή σε αυτή την σύναμη.
Και φυσικά με βάσεις για τον 6ο Στόλο σε όλη την περιοχή από την Κρήτη και την Κύπρο, μέχρι την Ιταλία και φυσικά και στο Ισραήλ αν απαιτηθεί.
Το αεροπλανοφόρο μπήκε σε ρωσικό ναυπηγείο εντός του 2012 για να εργασίες συντήρησης και για να αναβαθμιστούν τα συστήματά του και αναμενόταν να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το 2016-2017.
Μπορεί να αλλάξει την ισορροία στην περιοχή το "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ"; Μέχρι επιπέδου κλιμάκωσης υψηλής έντασης και χρησιμοποίησής του ως "ρωσικού άσσου", σίγουρα, ναι.
Από εκεί και πέρα δεν τίθεται θέμα, αφού σε μία "θερμή" σύγκρουση που υπάρχει περίπτωση να πληγεί το αεροπλανοφόρο, σημαίνει ότι εισέρχονται στο παιχνίδι και άλλοι παράγοντες.
Πάντως το αεροπλανοφόρο μπορεί να πλεύσει στην περιοχή με τα νέα του αποκτήματα που το καθιστούν ένα εξαιρετικά υπολογίσιμο αντίπαλο ακόμα και για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα: Με τα 24 νέα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29KUB που θα συμπληρώσουν την ισάριθμη δύναμη των Su-33. Τα πρώτα θα χρησιμοποιηθούν σε ρόλο αναχαίτισης και τα δεύτερα θα εστιάσουν σε ρόλο κρούσης στόχων εδάφους-επιφανείας.
Συνολικά 20 MiG-29K και 4 MiG-29KUB θα αρχίσουν να παραδίδονται στις Μοίρες του αεροπλανοφόρου από τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν οι παραδόσεις το 2014 δίνοντας στο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" μεγάλη αεροπορική ισχύ, ανώτερη από αυτή του γαλλικού αεροπλανοφόρου "Ντε Γκολ".
Τα νέα μαχητικά είναι εξοπλισμένα με εξ ολοκλήρου νέα ηλεκτρονικά συστήματα τρεις οθόνες απεικόνισης και με σύμμορφες δεξαμενές που αυξάνουν την ακτίνα δράσης που αποτελούσε την "αχίλλειο πτέρνα" του κατά τα άλλα αξαίρετου σχεδίου.
Κατά τα λοιπά το ρωσικό αεροπλανοφόρο είναι τώρα εξοπλισμένο με 19 αεροσκάφη Su-33, 4 Su-25 (κρούσης) και 17 ελικόπτερα Κa-27, ενώ μεταφέρει και μεγάλο αριθμό πυρηνικών κεφαλών για χρήση από τους πυραύλους Ρ-700 Granit.
Πέρα από την Ταρσό, θα χρησιμοποιήσει τους κυπριακούς λιμένες και τα τρία ρωσικά αγκυροβόλια στο Αιγαίο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr