Συνωστισμό κρατουμένων, που εγκυμονεί ανησυχίες, διαπιστώνει στην ετήσια έκθεση του για το 2011, το Συμβούλιο της Ευρώπης.Στην σχετική έρευνα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και διεξάγεται κάθε χρόνο από το Εγκληματολογικό και Ποινικό Ινστιτούτο Δικαίου του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, αναφέρεται ότι, παρά τη μικρή μείωση, κατά 2%, που παρατηρήθηκε στο σύνολο των κρατουμένων στις φυλακές των ευρωπαϊκών χωρών, το μέσο ποσοστό κρατουμένων αυξήθηκε κατά 149 έως και 154 ανά 100.000 κατοίκους.
Διαπιστώνεται, ακόμη, ότι:
-Το 17,5% των κρατουμένων είχαν διαπράξει αδίκημα σχετικά με την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, το 12% είχαν κριθεί ένοχοι ληστείας και ένα άλλο 12% είχε καταδικασθεί για ανθρωποκτονία.
-Το 21% των κρατουμένων στις ευρωπαϊκές φυλακές ήταν αλλοδαποί, με σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις φυλακές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και εκείνων της Δυτικής Ευρώπης. Το ποσοστό των αλλοδαπών κρατουμένων στις φυλακές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης περιορίζεται στο 2% ενώ, στις φυλακές των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει, σε αρκετές περιπτώσεις, το 30%.
-Η μέση ηλικία των φυλακισμένων είναι τα 33 χρόνια ενώ οι γυναίκες τρόφιμοι αντιπροσωπεύουν μόνο το 5,3% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων σ’ όλη την Ευρώπη.
-Κατά μέσο όρο, το 26% του συνόλου των καταδικασθέντων εκτίουν ποινές από λιγότερο από ένα έτος, ένα άλλο 26% ποινές μέχρι τρία χρόνια και το 48% εκτίουν ποινές άνω των 10 ετών.
- Ο μέσος όρος θνησιμότητας, στο σύνολο των κρατουμένων στις φυλακές της Ευρώπης, ήταν 28 θάνατοι ανά 10.000 κρατούμενους, το 24% των οποίων οφείλονταν σε αυτοκτονία.
-Τα ποσά που δαπανώνται ημερησίως για κάθε κρατούμενο ανέρχονταν, κατά μέσο το 2010, στα 93 ευρώ, ενώ διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν χώρες πού ξόδευαν μόνο 3 ευρώ και άλλες που ξόδευαν 750 ευρώ ημερησίως.
Στην έκθεση διαπιστώνεται, τέλος, ότι σπάνια χρησιμοποιούνται εναλλακτικά μέσα στέρησης της ελευθερίας εκτός από την προφυλάκιση, παρόλο που στο 60% των ευρωπαϊκών χωρών έχει τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων με το γνωστό βραχιολάκι στον αστράγαλο.