Κοσσυφοπέδιο: Η χωματερή των Βαλκανίων «Μολυσμένα υπόγεια ύδατα, εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, δρόμοι περιτριγυρισμένοι από κάθε λογής σκουπίδια ελλείψει συστήματος αποκομιδής: το Κοσσυφοπέδιο λειτουργεί σαν χωματερή στην καρδιά της Ευρώπης.», υποστηρίζει στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ειδικός απεσταλμένος στην Πρίστινα. Το ετήσιο κόστος της ρύπανσης έχει υπολογιστεί από την Παγκόσμια Τράπεζα περίπου στα 221 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε χρόνο, εξαιτίας του επιβαρημένου περιβάλλοντος σημειώνονται κατά μέσο όρο 835 πρόωροι θάνατοι, 310 νέες περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας και 600 εισαγωγές σε κάποιο νοσοκομείο. Σε αυτό το μάλλον καταστροφικό πλαίσιο, η παρουσία των δύο κεντρικών εθνικών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων βαρύνει ακόμη περισσότερο.
Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι, όμως αρκεί κανείς να επισκεφτεί τις πόλεις όπου λειτουργούν τα εργοστάσια για να καταλάβει αυτό που εδώ και χρόνια φωνάζουν γιατροί και οργανώσεις, ότι δηλαδή μεγάλες κατοικημένες εκτάσεις γύρω από τα εργοστάσια θα πρέπει να εκκενωθούν. Κινητοποιήσεις φυσικά έχουν γίνει, η κρατική Ενεργειακή Εταιρία του Κοσσυφοπεδίου (ΚΕΚ) όμως κωφεύει.
Παρά το γεγονός ότι η διεθνής επίβλεψή για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου έληξε τον Σεπτέμβριο 2012, ελάχιστα γίνονται χωρίς εξωτερική βοήθεια και για την οικολογική καταστροφή που συντελείται εκεί μερική ευθύνη φέρουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου και την ώρα που οι Κοσσοβάροι ξοδεύουν 14 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός δρόμου στο κέντρο της Πρίστινα, δεν προβλέπουν για την κατασκευή υδραγωγείων με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην έχει νερό μετά τις 22 το βράδυ και ενώ η χώρα θεωρείται αγροτική να φτάνει στο σημείο να εισάγει βασικά οπωροκηπευτικά από την Κίνα.
Από το 1990 κι έπειτα οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύρια ευρώ στην ΚΕΚ, κι όμως το δίκτυο της παραμένει εν μέρει κατεστραμμένο, αντιμετωπίζει σημαντικές απώλειες και ούτε καν το σύστημα έκδοσης λογαριασμών δεν λειτουργεί απρόσκοπτα.
tovima.gr