«Πριονίζουν το κλαδί που κάθεται η Δημοκρατία»Στα δικαστήρια και συγκεκριμένα στο Μισθοδικείο θα «παιχθεί», όπως όλα δείχνουν, το επόμενο «επεισόδιο» της κόντρας των δικαστών με την κυβέρνηση, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη νέα μείωση στους αποδοχές των πρώτων.
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι επικεφαλής των πέντε δικαστικών ενώσεων, έστειλαν «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι, σε περίπτωση που ψηφιστούν οι νέες μειώσεις στις αποδοχές τους, θα καταθέσουν αγωγές, κίνηση για την οποία, όπως διεμήνυσαν, έχουν ενημερώσει ήδη τους αρμόδιους εκπροσώπους της πολιτείας.
Παράλληλα, δικαστές και εισαγγελείς επιφυλάχθηκαν να επανακαθορίσουν την στάση τους σε ό,τι αφορά την αποχή που πραγματοποιούν από τα καθήκοντά τους -θα κατεβαίνουν από την έδρα από τις 10 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων (3 μ.μ)-, εφόσον ψηφιστούν τα νέα μέτρα.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αρεοπαγίτης κυρία Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει μια λογική λύση, ώστε να επέλθει η ηρεμία στη Δικαιοσύνη και να αποδείξει ότι σέβεται, έτσι, την ανεξαρτησία των δικαστών.
Η κυρία Θάνου ανέφερε ότι οι δικαστές, από τη σχεδιαζόμενη νέα μείωση στις αποδοχές τους, χάνουν πλέον το 60% των εισοδημάτων τους, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγεί τόσο η ανεξαρτησία όσο και η αποτελεσματικότητα των δικαστικών λειτουργών.
«Όταν οι δικαστές είναι οικονομικά ενδεείς, οι νεοδιοριζόμενοι θα παίρνουν γύρω στα 1.200, θα φτάσουμε στο σημείο να ασχολούνται με την κάλυψη των εξόδων τους και θα είναι ευάλωτοι παρέμβασης» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΔΕ. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι οι δικαστές δεν ζητούν να εξαιρεθούν από τις περικοπές, αλλά δεν μπορούν και να αποδεχτούν ότι έχουν υποστεί ήδη τις μεγαλύτερες μειώσεις από οποιονδήποτε άλλο κλάδο.
«Δημιουργείται έτσι η πεποίθηση ότι δημιουργείται μια επιθετική πολιτική σε βάρος των δικαστών, κάτι που προκαλεί οργή και αντιδράσεις» είπε η κυρία Θάνου, σημειώνοντας παράλληλα πως οι δικαστές αναγκάζονται να καλύπτουν δαπάνες βιβλιοθήκης, μετακίνησης, κ.λπ. από την τσέπη τους, κάτι που δεν ισχύει για τους βουλευτές, οι οποίοι, όπως είπε, διατηρούν όλα τους τα προνόμια.
«Στους βουλευτές δικαιολογούνται από τον προϋπολογισμό της Βουλής 800 ευρώ για σταθερά τηλέφωνα, 1.200 ευρώ για την απόκτηση αυτοκίνητου μέσω leasing» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΔΕ. «Περισσότερο απ' όλους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στενοχωρούμαστε εμείς οι ίδιοι. Έπρεπε όμως να βρούμε ένα τρόπο να μας ακούσουν» είπε η κυρία Θάνου.
«Σε λίγο θα αγοράζουμε από τα ληγμένα»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κ. Γ. Φαλτσέτος ανέφερε ότι πλέον οι δικαστές βλέπουν το πρώτο πενθήμερο του μήνα ο μισθός τους να εξαντλείται και με γλαφυρό ύφος διερωτήθηκε: «Πρέπει να φτάσει ένας δικαστής να αγοράζει ληγμένα από το σούπερ μάρκετ, για να συγκινηθεί η κυβέρνηση;».
Ο κ. Φαλτσέτος ανέφερε πως οι δικαστές δεν ζητούν τίποτα άλλο από αυτό που εγγυάται το Σύνταγμα, δηλαδή έναν αξιοπρεπή μισθό για μια αξιοπρεπή ζωή.
«Υπάρχει προσπάθεια η Δικαιοσύνη να βρεθεί σε καθεστώς υποτέλειας. Καλά η Τρόικα, η κυβέρνηση μπορεί να θέλει μια Δικαιοσύνη χωρίς ελεύθερο φρόνημα;» διερωτήθηκε και προσέθεσε πως η δουλειά των δικαστών δεν είναι στα μπαλκόνια, αλλά στις δικαστικές αίθουσες. «Εκεί θέλουμε να γυρίσουμε, αλλά να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή» τόνισε.
«Πριονίζουν το κλαδί που κάθεται η Δημοκρατία»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Χρ. Παπανικολάου έκανε λόγο για ευθεία επίθεση σε βάρος των δικαστών. «Ας γνωρίζουν ότι πριονίζουν το κλαδί που κάθεται η Δημοκρατία» ανέφερε ο κ. Παπανικολάου και σημειώσει πως η στάση αυτή της κυβέρνησης θα καταγραφεί στην ιστορία.
«Οι περικοπές υπερβαίνουν κάθε όριο λογικής και νομιμότητας» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κ. Δημήτριος Μητρουλιάς, σημειώνοντας παράλληλα πως «οι Έλληνες εισαγγελείς έχουν κηρύξει τον πόλεμο στους φοροκλέπτες και τους διαφθαρμένους πολιτικούς». Ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνηση, αντί να τους στηρίζει στην προσπάθειά τους αυτή, είναι απέναντί τους.
«Η πολιτεία οδηγεί τους δικαστικούς λειτουργούς σε ψυχολογικό και οικονομικό αδιέξοδο, οδηγώντας έτσι το κράτος δικαίου σε κρίση» ανέφερε η κυρία Ανδρονίκη Θεοτοκάτου από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και κάλεσε την κυβέρνηση να εμπιστευτεί τους δικαστικούς λειτουργούς.
«Ο δικαστής δεν πρέπει να είναι ευάλωτος, πρέπει να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία του... η οιαδήποτε συρρίκνωση των αποδοχών του πλήττει τον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης» ανέφερε ο κ. Κ. Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Εν γένει, οι δικαστές χαρακτήρισαν την στάση της κυβέρνησης απέναντί τους επιθετική και εχθρική, αφού, όπως είπαν, πρότειναν άλλες ισοδύναμες λύσεις, οι οποίες όμως δεν έγιναν αποδεκτές.
protothema.gr