Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Πρώην αντιστράτηγος του ισραηλινού στρατού αποκαλύπτει, ‘το Ιράν δεν είναι πυρηνικό!’

Πιθανό σενάριο για πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ. Αμφισβητούνται οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για «πυρηνικό Ιράν».
Ενοχλημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση Μπενιαμίν Νετανιάχου από την αμφισβήτηση των ισχυρισμών της για πυρηνικά όπλα του Ιράν εκ μέρους ανώτερων στρατιωτικών σε αποστρατεία και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων. Ισραηλινοί πολιτικοί αναλυτές και σχολιαστές γράφουν ότι «σφυροκοπιούνται άγρια» οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών κ.κ. Εχούντ Μπαράκ και Αβιγκντορ Λίμπερμαν οι οποίοι
προωθούν σχέδια για «στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν» και προβλέπουν ότι ο πρωθυπουργός «θα καταφύγει στις πρόωρες εκλογές» για να σταθεροποιήσει τη θέση του.Πρώτος χρονικά ήταν ο πρώην αρχηγός του στρατού αντιστράτηγος Μπένι Γκαντς ο οποίος στις αρχές Απριλίου αμφισβήτησε τις κυβερνητικές θέσεις για το «πυρηνικό Ιράν». Δήλωσε ότι η ιρανική πολιτική και θρησκευτική ηγεσία είναι «σοβαρή, λογική και μετρημένη» και δεν προχωρεί σε «απερίσκεπτες» επενδύσεις όπως τα πυρηνικά όπλα. Κατά τη γνώμη του το Ιράν επεξεργάζεται και δοκιμάζει υλικό το οποίο «ανά πάσα στιγμή» μπορεί να μετατρέψει σε πυρηνικό όπλο, σε περίπτωση που απειληθεί η χώρα.
Ακολούθησε ο Γιουβάλ Ντίσκιν, πρώην αρχηγός των Υπηρεσιών Εσωτερικής Ασφάλειας, ο οποίος δήλωσε ότι θα ήταν «τρέλα με καταστροφικές συνέπειες για το Ισραήλ» αν η κυβέρνηση έστω και με τη συγκατάθεση και βοήθεια της Αμερικής αποφάσιζε να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Δεν υπάρχουν (πυρηνικές) βόμβες» στο Ιράν, βεβαίωσε ένα από τα πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζει τι συμβαίνει στο Ιράν.
Τις απόψεις και τα συμπεράσματα του κ. Ντίσκιν υποστήριξε με δήλωσή του στο κρατικό ραδιόφωνο του Τελ Αβιβ ο Μεΐρ Νταγκάν, ο πρώην αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών (Mossad) του Ισραήλ. Η κυβέρνηση, είπε, «παραπληροφορεί τον λαό σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός στρατιωτικού πλήγματος» στο Ιράν.

Την περασμένη Κυριακή ήταν η σειρά του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ να αμφισβητήσει τη «σοβαρότητα των ισχυρισμών περί (πυρηνικής) βόμβας» του Ιράν. Σε δήλωση του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο τόνισε ότι «είναι γελοίο να μιλάμε για στρατιωτική πρωτοβουλία του Ισραήλ» εναντίον του Ιράν. Οι συνέπειες για το Ισραήλ θα είναι «αφάνταστα σοβαρές», τόνισε. Ο κ. Ολμερτ δεν αρνήθηκε τη «δυνατότητα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» τόνισε όμως ότι κανένας δεν τον πληροφόρησε «για κάτι συγκεκριμένο σχετικά με πυρηνικά όπλα» στη χώρα.
tovima.gr