Νέα ερωτήματα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ίντερνετ προκαλούν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Google, Έρικ Σμιτ, σχετικά με τα «έξυπνα» κινητά του μέλλοντος, τα οποία -ούτε λίγο, ούτε πολύ- θα… αποφασίζουν για μας, αξιοποιώντας μια τεράστια βάση δεδομένων με πληροφορίες που μας αφορούν.
Τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν σύντομα να παρακολουθούν την υγεία μας, να προβαίνουν σε προτάσεις για αγορές για τον καθένα μας ξεχωριστά και «να κάνουν πράγματα που δεν έχουμε καν διανοηθεί», είπε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Google, μιλώντας στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.
Κινητά που ξέρουν τα πάντα για μας.Ο «Mr. Google» υποσχέθηκε ότι «πολύ σύντομα δεν θα ξεχάσετε τίποτα ποτέ ξανά», τοποθετώντας σε ένα ή δύο χρόνια την έναρξη της «νέας τεχνολογικής εποχής», η οποία θα έρθει μέσα από ακόμη πιο «έξυπνα» τηλέφωνα και υπολογιστές tablet.
«Θα είναι δυνατόν να θυμάστε τα ξενοδοχεία στα οποία μείνατε, τις φωτογραφίες που τραβήξατε και τους φίλους που συναντήσατε, διότι η μνήμη των υπολογιστών διαρκεί για πάντα».
Όπως εξήγησε, τα smartphone θα ξέρουν τα ενδιαφέροντά μας και θα είναι σε θέση να μας ενημερώνουν για θέματα που μας αφορούν (αγορές κ.λπ.), γνωρίζοντας εκ των προτέρων αν ταιριάζουν στις προτιμήσεις μας.
Πώς θα λειτουργούν.
Στη συνέχεια έγινε ακόμη πιο περιγραφικός. Ο χρήστης -είπε- θα πληκτρολογεί στο κινητό του τηλέφωνο την φράση «Αγορά παντελονιού» και, με βάση το ιστορικό των αγορών του, η Google θα εμφανίζει προϊόντα που είναι πιθανό να τον ενδιαφέρουν.
Η Google θα γνωρίζει, επίσης, πού βρίσκεται ο χρήστης, δεδομένου ότι τα smartphone διαθέτουν GPS.
«Όταν το τηλέφωνό σας μπορεί να ξέρει πού βρίσκεστε, τότε η αγορά θα αλλάξει, με ένα επιχειρηματικό μοντέλο βάσει του οποίου το τηλέφωνό σας θα σας ειδοποιεί για μια ευκαιρία αγοράς που παρουσιάζεται».
Το κινητό θα «καθοδηγεί» τον χρήστη, υποδεικνύοντάς του καταστήματα κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται, τα οποία, μάλιστα, έχουν διαθέσιμο το παντελόνι που τους αρέσει. Αντίστοιχα, η Google θα «λέει» στο κατάστημα να κρατήσει το παντελόνι στο ταμείο.
Φτάνοντας στο μαγαζί, το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης είναι να «περάσει» το τηλέφωνό του από ένα ειδικό μηχάνημα και να πληρώσει, αφού η Google θα έχει όλα τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας.
Ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που ένας χρήστης θεωρεί «εφιαλτικό» όλο αυτό το σενάριο και δεν επιθυμεί οποιοσδήποτε τρίτος να έχει πρόσβαση στις προσωπικές του πληροφορίες;
Ο Έρικ Σμιτ ανέφερε πέντε φορές την φράση «με την άδειά σας» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, θέλοντας να καθησυχάσει τους ανησυχούντες.
Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Google είναι «πολύ προσεκτική σχετικά με την ιδιωτικότητα», για να προσθέσει, όμως, ότι «όσα περισσότερα ξέρει για σας το τηλέφωνό σας, τόσο το καλύτερο» –δίνοντας το στίγμα των στόχων και της στρατηγικής της εταιρείας.
Βέβαια, τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Σμιτ είχε διατυπώσει εντελώς διαφορετική άποψη για την ιδιωτικότητα, δηλώνοντας -στην εφημερίδα «The Wall Street Journal»- ότι πολλοί νεαροί χρήστες του Ίντερνετ θα αναγκαστούν να αλλάξουν το όνομά τους όταν μεγαλώσουν, αν θέλουν να προστατευθούν από όσα τους εκθέτουν.
«Δείξτε μας 14 φωτογραφίες σας και μπορούμε να βρούμε όλα τα στοιχεία σας. Νομίζετε πως δεν έχετε 14 φωτογραφίες σας στο Ίντερνετ; Έχετε στο Facebook!», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Google.
Το Android «σας κάνει ευτυχισμένους»
Στην χθεσινή του ομιλία στην Βαρκελώνη, ο Έρικ Σμιτ «επαίνεσε» το Android -το λειτουργικό σύστημα για κινητά που αναπτύσσει η εταιρεία του- υποστηρίζοντας ότι κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. «Δεν θα είστε ποτέ μόνοι, δεν θα χάνεστε ποτέ, δεν θα βαρεθείτε ποτέ και δεν θα ξεμείνετε ποτέ από ιδέες».
Πρόσθεσε δε ότι το Android μπορεί να «σώσει» τον κόσμο. «Έχουμε, πλέον, στα χέρια μας όλη την πληροφορία του κόσμου. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα εμποδίσει τους πολέμους, αλλά σίγουρα θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις προτού (φτάσουμε στο σημείο να) αρχίσει ένας πόλεμος».
Η επέλαση των smartphone
Ο πρόεδρος -και απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος- της Google εκτίμησε ότι σε λίγα χρόνια τα smartphone τελευταίας τεχνολογίας, όπως το Google Nexus S, θα είναι φθηνά και προσιτά σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους.
Προέβλεψε, ακόμη, ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, δύο δισεκατομμύρια επιπλέον χρήστες θα μπαίνουν στο Ίντερνετ από το κινητό τους τηλέφωνο.
Στόχος που δεν είναι απίθανο να επιτευχθεί, αν κρίνει κανείς από την αλματώδη διείσδυση των smartphone και των υπολογιστών tablet, τα οποία ξεπέρασαν πρόσφατα τα PC.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IDC, το τελευταίο τρίμηνο του 2010 βρέθηκαν στα ράφια των καταστημάτων σε όλο τον κόσμο 100,9 εκατομμύρια smartphone, σε σύγκριση με 92,1 εκατομμύρια προσωπικούς υπολογιστές.
Για Facebook και Nokia
Ο επικεφαλής του κολοσσού των online αναζητήσεων αρνήθηκε ότι η Google έχει επηρεαστεί από την αλματώδη διείσδυση του Facebook.
«Δεν έχουμε κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η διαφήμιση στο Facebook βλάπτει την δική μας διαφήμιση με οποιονδήποτε τρόπο. Το Facebook είναι κάτι διαφορετικό. Η Microsoft είναι ο βασικός μας ανταγωνιστής και πιθανότητα θα παραμείνει ο βασικός μας αντίπαλος για πολύ καιρό».
Αναφερόμενος στην στρατηγική συμφωνία που σύναψε η Nokia με την Microsoft, αποκάλυψε ότι θα ήθελε πολύ η Nokia να είχε επιλέξει το Android για τα smartphone της.
«Θα θέλαμε να υιοθετήσουν το Android στο μέλλον. Λυπούμαστε που έκαναν διαφορετική επιλογή. Σίγουρα προσπαθήσαμε για το αντίθετο», δήλωσε ο κ. Σμιτ.
SMARTPHONE H ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.