Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η 'νέα εποχή' της κ. Διαμαντοπούλου έφερε την καταστροφή στα σχολεία.

Μειώσεις, ελλείψεις, κλεισίματα σχολικών μονάδων και υπεράριθμα τμήματα περιλαμβάνει η "νέα εποχή" για τα σχολεία. Τι λεν οι αριθμοί. Πώς αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί.
Από τα σαρωτικά μέτρα που έχει λάβει ήδη μέχρι τώρα -και έπονται ακόμη περισσότερα- η κυβέρνηση στο όνομα της κρίσης, δεν θα μπορούσαν να διαφύγουν ούτε τα σχολεία. Η περαιτέρω υποχρηματοδότηση της παιδείας, που αποδίδεται από την ΟΛΜΕ στο μνημόνιο,έχει οδηγήσει σε δραματική κατάσταση τον χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Δραματική μείωση των δαπανών, ελάχιστοι διορισμοί νέων εκπαιδευτικών που συνεπάγονται ελλείψεις προσωπικού, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και στοίβαξη των μαθητών σε τμήματα των 30 και πλέον, συνθέτουν την εικόνα της πλήρους απαξίωσης που... φιλοτεχνεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το "μέλλον του τόπου".
Η αλήθεια είναι πως οι εν λόγω αναδιαρθρώσεις που φέρνουν τις αλγεινές συνέπεις ήταν ήδη προγραμματισμένες, ανεξαρτήτως μνημονίου, στα πλαίσια του "Καλλικράτη" της εκπαίδευσης, που στόχο έχει να "διδάξει" το σχολείο να λειτουργεί σαν επιχείρηση, με ενισχυμένη την "αυτονομία της σχολικής μονάδας", η οποία θα "ελέγχεται" σε τοπικό επίπεδο (από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τους νομούς) από το κράτος και στην ουσία θα αναζητεί χορηγούς για την επαρκή χρηματοδότησή του.

Τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου αυτών των αλλαγών αποτυπώνονται σε αριθμούς κι εκείνοι μιλούν από μόνοι τους: Από τα στοιχεία της ΟΛΜΕ προκύπτει ότι από το 3,2% του ΑΕΠ που δόθηκε στην Παιδεία το 2008, για το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε στο 2,75%. Αντίστοιχα, μέσα στη διετία 2008-2010 οι προσλήψεις καθηγητών μέσης εκπαίδευσης μειώθηκαν δραστικά κατά 2.896 και από τις 4.321 το 2008 για το τρέχον έτος εγκρίθηκαν μόλις 1.425 προσλήψεις.

Την ίδια στιγμή την "τιμητική" τους είχαν και οι μισθοί των εκπαιδευτικών.Συγκριτικά, το 2009 εκπαιδευτικός με 18 προϋπηρεσίας λάμβανε ετήσιες καθαρές αποδοχές 21473 ευρώ. Οι αντίστοιχες αποδοχές για το 2010 μειώθηκαν στα 18937 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποίηθηκαν από το προεδρείο της ΟΛΜΕ σε δυο ξεχωριστές επιστολές της προς τα μέλη της, αλλά και προς τους γονείς, ζητώντας στήριξη στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει και πιο συγκεκριμένα στη 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για τις 22 και 23 Φερβουαρίου.
Η ΟΛΜΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους γονείς για τις αρνητικές εξελίξεις που θα επιφέρει στην ποιότητα της εκπαίδευσης η αύξηση του αριθμού των μαθητών σε 30 ανά τμήμα, επισημαίνοντας επιπλέον τον κίνδυνο να χαθεί το στοιχείο της παιδαγωγικής σχέσης μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων με τη μείωση των σχολικών μονάδων και τη συγχώνευση σχολείων σε μεγάλα συγκροτήματα. Τα συγκεκρίμενα μέτρα πλήττουν άλλωστε ξεκάθαρα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών,καθώς είναι πιθανό οικονομικά βάρη να φορτωθούν στις πλάτες των γονιών τους,καθιστώντας δύσκολη ακόμα και την ολοκλήρωση της 12χρονης εκπαίδευσης.

ΠΗΓΗ