Ουάσινγτον: Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, μετά από εντολές ανώτατου αξιωματικού, έγιναν στόχος ψυχολογικών επιχειρήσεων από μέλη ειδικών μονάδων του αμερικανικού στρατού για να πειστούν να ψηφίσουν υπέρ αυξήσεων στον στρατιωτικό προϋπολογισμό.
Όπως αποκάλυψε το περιοδικό Rolling Stone ο αντιστράτηγος Γουίλιαμ Κάλντγουελ, επικεφαλής της εκπαίδευσης του αφγανικού στρατού, φέρεται να ζήτησε από το προσωπικό ειδικής μονάδας(psy-ops). Installing the mobile equipment needed to broadcast messages, either to friendly forces or to the enemy. (φωτο), να του ετοιμάσουν λεπτομερή προφίλ των πολιτικών με λεπτομέρειες, για παράδειγμα, για το τί ψήφιζαν.
Ο Κάλντγουελ ζήτησε από ομάδα «βαθιά ανάλυση των σημείων στα οποία θα ασκούσε πίεση» για να αυξηθούν τα κονδύλια. Φέρεται μάλιστα κατά το δημοσίευμα να είπε: «Πώς να τους πείσουμε να μας δώσουν περισσότερους στρατιώτες; Τι πρέπει να φυτέψω στο κεφάλι τους;»
Στόχος των επιχειρήσεων ήταν γερουσιαστές και παράγοντες με μακρά πείρα και πολυετή παρουσία όπως ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν, ο ανεξάρτητος Τζο Λίμπερμαν, ο Δημοκρατικός Τζακ Ρίντ ενώ περιλαμβανόταν ακόμη και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ναύαρχος Μάλεν. Στο κατάλογο υπήρχαν ακόμα και ξένοι, μεταξύ τους ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.
Κάποιοι από τους πολιτικούς υποστηρίζουν τώρα ότι δεν υπήρχε ανάγκη για επιχειρήσεις αφού ούτως ή άλλως υποστήριζαν την αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων.
Από την πλευρά του, ο Γ.Κάλντγουελ απορρίπτει το δημοσίευμα, αν και ο επικεφαλής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, έχει ζητήσει να διεξαχτεί έρευνα για την υπόθεση. Από την πλευρά του το Πεντάγωνο δηλώνει και αυτό ότι θα ερευνήσει αν οι πράξεις του Κάλντγουελ είναι «ανάρμοστες ή παράνομες». Πλήρη έρευνα ζήτησε και ένα από τα «θύματα» των επιχειρήσεων, ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ.
Η χρήση τέτοιου τύπου επιχειρήσεων σε Αμερικανούς πολίτες απαγορεύεται από τον στρατό· χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τους κανονισμούς, μόνο για να επηρεάσουν την συμπεριφορά του εχθρού.
Υπενθυμίζεται ότι το Rolling Stone (και μάλιστα ο ίδιος συντάκτης, ο Μάικλ Χέιστιγκς) αποκάλυψε και τα απαξιωτικά σχόλια για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που έκανε ο προκάτοχος του Πετρέους, ο στρατηγός ΜακΚρίσταλ, σχόλια που του στοίχισαν τη θέση στο Αφγανιστάν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press