Όταν κυνηγούσε τους Σέρβους η Ελβετίδα εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, νυν πρεσβευτής της χώρας της στην Αργεντινή, τα media την προέβαλαν με όλα τα μέσα. Όταν όμως αυτή έβγαλε τα «άπλυτα» του UCK στη φόρα (που η Δύση έκρυβε κάτω από το χαλί) και μάλιστα δια βιβλίου (κυκλοφόρησε το 2008, με τίτλο «Το κυνήγι, εγώ και οι εγκληματίες πολέμου»), ενεργοποιήθηκε ο σιγαστήρας. Και ήρθε η έκθεση του Ελβετού ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, του νομικού Ντικ Μάρτι, να δημιουργήσει θόρυβο.
«Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των σερβικών αρχών ότι περίπου 500 Σέρβοι την περίοδο 1999-2000 οδηγήθηκαν στην Αλβανία από μαχητές του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και δολοφονήθηκαν, αφού τους αφαιρέθηκαν όργανα του σώματός τους», επισημαίνει ο Σέρβος αντεισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου, Μπρούνο Βέκαριτς, ο οποίος δεν έχει πάψει να φωνάζει για την απροθυμία της UNMIK να διερευνήσει την υπόθεση...
«Τα όργανα αυτά εστάλησαν στη συνέχεια μέσω του αεροδρομίου των Τιράνων σε κλινικές του εξωτερικού, όπου μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς οι οποίοι τα είχαν αγοράσει», γράφει στο βιβλίο της η ντελ Πόντε, προσθέτοντας ότι «τα θύματα από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο ένας νεφρός κλείνονταν εκ νέου σε ένα κέντρο κράτησης, μέχρις ότου θανατωθούν με την αφαίρεση κάποιου ζωτικού οργάνου».
«Τα όργανα αυτά εστάλησαν στη συνέχεια μέσω του αεροδρομίου των Τιράνων σε κλινικές του εξωτερικού, όπου μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς οι οποίοι τα είχαν αγοράσει», γράφει στο βιβλίο της η ντελ Πόντε, προσθέτοντας ότι «τα θύματα από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο ένας νεφρός κλείνονταν εκ νέου σε ένα κέντρο κράτησης, μέχρις ότου θανατωθούν με την αφαίρεση κάποιου ζωτικού οργάνου».
Η Δύση, όταν τέθηκε το ερώτημα Δικαιοσύνη ή «σταθερότητα», προτίμησε τη δεύτερη. Φυσικά, χάθηκαν σημαντικά στοιχεία, καθώς δεν ασκήθηκαν εγκαίρως διώξεις. «Οι διεθνείς οργανισμοί στο Κοσσυφοπέδιο, προτίμησαν μια πραγματιστική πολιτική προσέγγιση, θεωρώντας ότι έπρεπε να προωθήσουν τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα με οποιοδήποτε κόστος, και θυσιάζοντας έτσι μερικές σημαντικές αρχές της Δικαιοσύνης», λέει χαρακτηριστικά ο Ντικ Μάρτι στην έκθεσή του (ήταν εκείνος ο οποίος συνέταξε την επίμαχη έκθεση για τις παράνομες πτήσεις της CIA και τις μυστικές φυλακές της, στην Ευρώπη).
Κανείς δεν ήθελε να ακούσει
Οι Σέρβοι ερευνούσαν την υπόθεση και φώναζαν εδώ και χρόνια. Τώρα, πολλά αλλάζουν. Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Βουκ Γιέρεμιτς δήλωσε ότι «η έκθεση δείχνει τι είναι το Κοσσυφοπέδιο και ποιος ηγείται των θεσμών εξουσίας». Το Βελιγράδι κατηγορεί τον Θάτσι για τη δολοφονία 700 Σέρβων και την απαγωγή άλλων 600, των οποίων αγνοείται η τύχη. Από την πλευρά της, η Πρίστινα έκανε λόγο για κατηγορίες, που στόχο έχουν «να αμαυρώσουν τη φήμη του UCK και των μαχητών του», ενώ ο ίδιος ο Θάτσι, ο οποίος έχτισε σπίτι 800 τετραγωνικών μέτρων στην Πρίστινα (και είπε στο Reuters ότι το έφτιαξε με... δάνειο!), δήλωσε ότι «αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στην καταστροφή της εικόνας του Κοσσυφοπεδίου». Στο πλευρό του Θάτσι έσπευσε να ταχθεί ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, λέγοντας ότι «η έκθεση αποδεικνύει την πολιτική γραμμή του συντάκτη, ο οποίος κάνει κακή χρήση καταφανώς της αρχής του Συμβουλίου της Ευρώπης». Φυσικά, Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία αρνήθηκαν να συνεργαστούν για την έρευνα...
Οι κατηγορίες
Ο Ελβετός δικηγόρος δεν μασάει τα λόγια του: ο Θάτσι ήταν ο επικεφαλής συμμορίας στη διάρκεια του πολέμου, η οποία διέπραττε δολοφονίες, εμπόριο οργάνων και ναρκωτικών και άλλα εγκλήματα. Δραστηριοποιείτο και στην Αλβανία, όπου γινόταν η δια της βίας αφαίρεση οργάνων από τους αιχμαλώτους (μεταξύ των και γυναικόπαιδα), σε αγροικία στην ορεινή περιοχή Μπάρελ, στο βορρά της χώρας (αυτό συνεχίστηκε και μετά τον πόλεμο, ενώ οι ερευνητές επισκέφθηκαν το σημείο). Ο λόγος για την ομάδα γνωστή και ως Drenica Group (όνομα κοιλάδας στο Κοσσυφοπέδιο, όπου συστάθηκε ο UCK). Από την πλευρά της, η Maja Kocijancic, εκπρόσωπος Τύπου της υπεύθυνης για τα εξωτερικά θέματα της ΕΕ, Catherine Ashton, δήλωσε ότι η ΕΕ «παίρνει τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και το οργανωμένο έγκλημα πάρα πολύ σοβαρά» και τόνισε ότι ο Θάτσι δεν είναι υπεράνω Δικαιοσύνης.
Εδώ σημειώνουμε ότι το καλοκαίρι, συνελήφθη από την EULEX στο Κοσσυφοπέδιο, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή και δωροδοκία. Επίσης, ανακοινώθηκαν τα ονόματα επτά υπόπτων για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα εμπορίας οργάνων, ο ένας εκ των οποίων στέλεχος του «υπουργείου» Υγείας. Τέλος, μέσα από τις διαρροές στο Wikileaks, είδαμε τον Αμερικανό πρέσβη στο Κοσσυφοπέδιο Christopher Dell, ο οποίος κάνει λόγο για «κλεπτοκρατία» στο Κοσσυφοπέδιο, να παρακινεί την ευρωπαϊκή δύναμη ΕULEX να προχωρήσει σε συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ώστε να μην υπονομευτούν οι μεταρρυθμίσεις...