Μήνυμα προς τον νεοκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και όσους άλλους ενοχλούνται ότι δεν θα του κάνη τη χάρη να σταματήσει να μιλάει απέστειλε την Κυριακή (28/11) από τον Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου, Σαράντα Εκκλησιών Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.
Ο Μητροπολίτης Άνθιμος κάλεσε τους πιστούς να κάνουν υπομονή μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρίσιμη κατάσταση για την οικονομία της χώρας και επανέλαβε ότι θα πρέπει να προστατευτούν η Πίστη, οι παραδόσεις και οι αξίες του Γένους και του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, ενώ τόνισε:
«Είναι μερικοί που λένε, "δεν θέλουμε ούτε Πατρίδα, ούτε Κοινωνία ειρηνική, ούτε θέλουμε Ελλαδες, ούτε θέλουμε παλαιές ιστορίες , ούτε θέλουμε να ακούμε για τα εθνικά ζητήματα, δεν θέλουμε τίποτα, θέλουμε έτσι αναρχία" ή "θέλουμε να επιτύχουμε σκοπούς που εμείς ξέρουμε». Εγώ μέχρι θυσίας προσωπικής δεν θα σταματήσω όπου και αν είμαι και να λέγω και να γράφω».
Αυτοί όλοι δεν θέλουν να ακούγεται ούτε ο λόγος του Θεού, ούτε ο λόγος για την Ελλάδα, ούτε ο λόγος για την Πατρίδα, ούτε ο λόγος για τον ελληνικό πολιτισμό, ούτε λόγος για τους προγόνους μας, ούτε για τους ήρωες της επαναστάσεως του ’21, ούτε για τίποτα. Ε, την χάρη αυτή δεν θα την κάνουμε.
Αυτοί όλοι δεν θέλουν να ακούγεται ούτε ο λόγος του Θεού, ούτε ο λόγος για την Ελλάδα, ούτε ο λόγος για την Πατρίδα, ούτε ο λόγος για τον ελληνικό πολιτισμό, ούτε λόγος για τους προγόνους μας, ούτε για τους ήρωες της επαναστάσεως του ’21, ούτε για τίποτα. Ε, την χάρη αυτή δεν θα την κάνουμε.
Ανησυχία για κάρτα
Το θέμα όμως της ηλεκτρονική κάρτας του πολίτη παραμένει κεντρικό ζήτημα για πολλούς ιεράρχες.
Ο μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος μιλώντας στην τοπική εφημερίδα «Πρωϊνή» , μετέφερε τις ανησυχίες της Εκκλησίας για την καταπάτηση των προσωπικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, όπως ανέφερε ο ίδιος που θα προκύψει από την πραγμάτωση του προγράμματος. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:
«Και ερωτώ: Αφού θα ερχόταν η κάρτα του πολίτη , γιατί πριν από χρόνια έγινε χαμός με τη νέα ταυτότητα; Η εκκλησία ανησυχεί, αλλά όχι με οξύτητα, αλλά με σύνεση και σωφροσύνη κι έτσι πράττει, χωρίς να βιάζεται να παρασύρει τον κόσμο στους δρόμους για να αντιδράσουν. Είπαν ότι θα ληφθεί υπόψη και η θέση της Εκκλησίας. Αν το τηρήσουν αυτό, εν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».
Λιτότητα και στην Εκκλησία
Η κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο ούτε τον ετήσιο προϋπολογισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το 2011.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», τα έσοδα της Εκκλησίας για το 2011 θα φτάσουν 24,2 εκατ. ευρώ -έναντι 23,5 εκατ. το 2010. Θα προέλθουν κυρίως από μισθώματα, περίπου 12 εκατ. ευρώ, και -για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια- από μερίσματα που της αναλογούν βάσει του μετοχικού χαρτοφυλακίου της στις Τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Ελλάδος.
Συγκεκριμένα προϋπολογίζεται να εισρεύσουν στο εκκλησιαστικό κεντρικό ταμείο 7,7 εκατ. ευρώ έναντι του ποσού των 500.000 ευρώ που είχε προϋπολογισθεί το 2010. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για το 2011, η Εκκλησία τη συμπίεση των λειτουργικών δαπανών στις απολύτως αναγκαίες.
ΠΗΓΗ