Η φιλολογία περί αυτονομήσεως της Κρήτης, δεν αποτελεί κινδυνολογικό τέχνασμα του εθνικιστικού τύπου ούτε και μύθο. Τα τελευταία χρόνια, από τους ανεγκεφάλους φιλάθλους κρητικών ομάδων μέχρι δημοσιογράφους της μεγαλονήσου, το θέμα έχει τεθεί. Θυμίζουμε ότι ο προσφάτως εκλιπών δημοσιογράφος, Νίκος Κακαουνάκης, φιλοξενούμενος σε εκπομπή του MEGA στις 22/12/2007 είχε αναφερθεί στο ζήτημα και μάλιστα χωρίς καμμία διάθεση για χιούμορ και με μάλλον απειλητικές διαθέσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος, λοιπόν, διαπιστώσαμε ότι η τοπική δωρεάν εφημερίδα του Ρεθύμνου «Ρεθυμνιώτικη Αγορά» κυκλοφόρησε προ μερικών ημερών με κεντρικό τίτλο: «Πού οδεύουμε; Πολλοί μιλούν για αυτονομία». Στο άρθρο του εκδότη της εφημερίδας, Βασίλη Κασιμάτη, παρουσιάζεται η «λύση» της αυτονομήσεως ως λογική πρόταση, αφού η Κρήτη «σηκώνει το βάρος όλης της Ελλάδας».
Και μπορεί οι απλοϊκοί συλλογισμοί του «δημοσιογράφου» να μαρτυρούν φθηνή προπαγάνδα, όμως το γεγονός ότι η δεκαπενθήμερη εφημερίδα που κατά τα γραφόμενά της τυπώνεται συνήθως σε περίπου 45.000 αντίτυπα, σκέπασε στην κυριολεξία αυτήν την εβδομάδα την πόλη του Ρεθύμνου με πολύ μεγαλύτερο αριθμό φύλλων, γεννά εύλογες υποψίες.
Υποψίες μήπως η παγκόσμια μαφία των «κινημάτων», των «αυτονομήσεων» και των χρωματιστών επαναστάσεων έχει αρχίσει και απλώνει τα δίχτυα της στην Κρήτη. Ελπίζουμε να μην είναι αλήθεια αυτό και να πρόκειται για ανεύθυνα πολιτικά παίγνια σπεκουλαδόρων πολιτικών, σαν κι αυτούς που η συγκεκριμένη εφημερίδα προβάλλει – προφανώς με το αζημίωτο.
Για την ιστορία, πρόφαση για τις αναφορές σε αυτονόμηση της Κρήτης, αποτελεί υποτιθέμενος όρος στις συνθήκες ανεξαρτητοποιήσεως και ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα, αυτές δηλαδή του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου που υπεγράφησαν το 1913. Ωστόσο, πουθενά σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει αναφορά σε δημοψήφισμα μετά από 100 χρόνια, όπως επικαλούνται οι υποστηρικτές της αυτονομήσεως της νήσου. Αυτό βέβαια δεν αρκεί για να πάψουμε να ανησυχούμε, καθώς και μόνες τους οι φήμες μπορούν να γεννήσουν εκ του μη όντος σοβαρότατο ζήτημα.