Προσωρινή ανακωχή προσέφεραν τελικά στον Αρχιεπίσκοπο οι Μητροπολίτες κατά την προχθεσινή σύνοδο της Ιεραρχίας, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο να ξεκινήσει η Εκκλησία τον διάλογο με την κυβέρνηση. Δεν έλειψαν όμως και οι έντονες αντιδράσεις για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του.
Στην Αρχιεπισκοπή επικρατεί ικανοποίηση, καθώς θεωρούν ότι ο Ιερώνυμος πέρασε τις θέσεις του και πήρε από την πλειοψηφία των ιεραρχών το «πράσινο φως» για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Υποστηρίζουν ότι εφόσον δεν υπήρξαν ανοικτές αντιδράσεις από την πλευρά τους, οι Μητροπολίτες είναι σαν να επικροτούν τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του. Όμως οι Μητροπολίτες δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτήν την άποψη. «Συγκάλεσε την Ιεραρχία για να μας πει τι ακριβώς; Αυτά που ήδη είχε συμφωνήσει με τους υπουργούς και τα διαβάσαμε στις εφημερίδες και το διαδίκτυο;» λέει φανερά απογοητευμένος Μητροπολίτης της Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, ο οποίος θεωρείται ως μια «ψύχραιμη» και νηφάλια φωνή εντός της Ιεραρχίας, αντέδρασε έντονα στις αιτιάσεις του Αρχιεπισκόπου. «Ποιος ο λόγος που μας καλέσατε σε αυτή τη σύνοδο; Να συζητήσουμε τετελεσμένα γεγονότα που ήδη έχουν πάρει το δρόμο τους;» φέρεται να είπε ο Νέας Σμύρνης. Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του, άλλοτε υποστηρικτή του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτη Φιλίππων Προκοπίου. «Αυτά έχουν ήδη αποφασιστεί, άρα κακώς μας κουβαλήσατε εδώ σήμερα» είπε. Όμως γιατί ενώ σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους και συνεργάτες τους οι Μητροπολίτες διαφωνούν ανοικτά με τις ενέργειες του Αρχιεπισκόπου δεν κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους ενώπιον του αρμοδίου οργάνου που είναι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας; Όπως λένε αρκετοί Μητροπολίτες, πολύ απλά δεν ήθελαν να εκτεθούν και να προβληθεί ότι αυτοί είναι που βάζουν εμπόδια στις σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση. «Γιατί δηλαδή να εκτεθούμε εμείς; Ό,τι λέγαμε θα γραφόταν και θα δινόταν από τα γνωστά παπαγαλάκια σε συγκεκριμένα Μέσα. Έτσι θα φαινόταν ότι εμείς είμαστε οι κακοί που δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας απέναντι στην κυβέρνηση και ο Αρχιεπίσκοπος και μερικοί άλλοι θέλουν να κινηθούν σε κλίμα συναίνεσης και πνεύμα καταλλαγής» διευκρινίζει ιεράρχης της ηπειρωτικής Ελλάδας. «Όπως έστρωσαν ας κοιμηθούν. Μακάρι να διαψευστούμε και οι χειρισμοί αυτοί να βγουν σε καλό για την Εκκλησία. Πολύ φοβούμαι όμως ότι μάλλον κινούμαστε σε επικίνδυνα μονοπάτια» συμπληρώνει. Μητροπολίτες υποστηρίζουν πάντως ότι το αποτέλεσμα και αυτής της συνόδου θα ήταν εντελώς διαφορετικό εάν η ψηφοφορία ήταν μυστική. «Κάποτε ο Αρχιεπίσκοπος, ως Μητροπολίτης Θηβών, επικαλούνταν τη δημοκρατικότητα στις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας και κατηγορούσε τον Χριστόδουλο γιατί δεν έκανε μυστικές τις ψηφοφορίες. Τώρα ακολουθεί ακριβώς την ίδια τακτική και ζητά φανερή ψηφοφορία για να ''εκτεθούν'' οι Μητροπολίτες που έχουν διαφορετική άποψη και να φανούν ως αυτοί που αντιπολιτεύονται, που πηγαίνουν κόντρα στην κυβέρνηση κ.λπ Στην πραγματικότητα όμως απλώς εκφράζουν την άποψή τους για το καλό της Εκκλησίας» επισημαίνει ιεράρχης της κεντρικής Ελλάδας.
Δεν πείστηκαν
Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας προσπάθησε να εξηγήσει στους περίπου 70 Μητροπολίτες (και να τους καθησυχάσει) για τις μέχρι σήμερα ενέργειές του. Τους περιέγραψε τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, κυρίως για τα δύο βασικά θέματα: τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και την πρόσληψη του προσωπικού των Μητροπόλεων υποχρεωτικά μέσω ΑΣΕΠ, εφόσον η μισθοδοσία τους επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το μεν θέμα της φορολόγησης των εκκλησιαστικών ακινήτων ο Ιερώνυμος τους εξήγησε ότι πρόκειται για έκτακτη εισφορά από μέρους της Εκκλησίας που θα ενισχύσει την Πολιτεία στην προσπάθεια που κάνει με τη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. «Ο τριπλασιασμός του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων πέρασε με νόμο του κράτους και η Ιεραρχία γνώριζε εκ των προτέρων ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να το αποφύγει, όχι μόνο γιατί θα ερχόταν αντιμέτωπη με την κυβέρνηση αλλά και με το λαϊκό αίσθημα» επισημαίνει άριστος γνώστης των εκκλησιαστικών πραγμάτων. «Αυτό που τους ενόχλησε κυρίως είναι που φαίνεται ότι παγιώνεται μια άσχημη κατάσταση για την Εκκλησία και τα επιχειρήματα του Αρχιεπισκόπου δεν φαίνεται να πείθουν την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να διατηρήσει αυτήν την αυστηρή φορολογία και τα επόμενα χρόνια».
Το άλλο μεγάλο θέμα που αναστάτωσε τους αρχιερείς είναι η πρόσληψη εκκλησιαστικών υπαλλήλων των Μητροπόλεων μέσω του ΑΣΕΠ. Από τις εξηγήσεις που τους έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος κατάλαβαν, όπως λένε, ότι η διαδικασία δεν έχει «κλειδώσει» υπέρ των συμφερόντων της Εκκλησίας. Οι αρχιερείς ζητούσαν να τεθούν μαζί με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και άλλα κριτήρια, ώστε να γίνεται και ένα «ξεκαθάρισμα». «Δεν μπορούν να προσλαμβάνονται στις Μητροπόλεις άνθρωποι άλλων δογμάτων και θρησκεύματος ή άνθρωποι που πάγια ήταν εναντίον της Εκκλησίας» υποστήριζαν. Ο Ιερώνυμος προσπάθησε να τους καθησυχάσει λέγοντας ότι έχει λάβει τις απαραίτητες υποσχέσεις από τον αρμόδιο υπουργό ότι θα τεθούν, εκτός από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, και άλλες πρόσθετες προϋποθέσεις. «Αυτό που επί της ουσίας κατάφερε να εξασφαλίσει ο Αρχιεπίσκοπος» εξηγεί Μητροπολίτης, «μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί. Μελετώντας το νομοσχέδιο διαπιστώνει κανείς ότι εάν ερμηνευτούν διαφορετικά οι σχετικές διατάξεις από τον υπουργό, τότε ο νόμος λειτουργεί κατά της Εκκλησίας. Με λίγα λόγια, η πρόσληψη των εκκλησιαστικών υπαλλήλων θα επαφίεται πάντοτε στην καλή θέληση των εκάστοτε υπουργών και στο πώς αυτοί θα ερμηνεύουν τις διατάξεις» υπογραμμίζει.
Εκτός από αυτά τα δύο μεγάλα θέματα οι αρχιερείς αποφάσισαν, κατόπιν αιτήματος του Αρχιεπισκόπου, να συστήσουν και τις περίφημες επιτροπές διαλόγου της Εκκλησίας. Όπως αναφέραμε και την προηγούμενη εβδομάδα, οι επιτροπές θα είναι έξι και ήδη έχουν επιλεγεί οι Μητροπολίτες - σύνδεσμοι (Ναυπάκτου, Νικαίας, Ελασσώνος, Δημητριάδος, Βεροίας, Φθιώτιδος) για πολύ γενικά θέματα που απασχολούν την Εκκλησία. Έξι Μητροπολίτες όμως διαφώνησαν με τη διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα μετέχουν σε αυτές τις επιτροπές. Οι Μητροπολίτες Παροναξίας, Νέας Σμύρνης και Λευκάδος ζήτησαν τα μέλη των επιτροπών να επιλεγούν από ολόκληρο το σώμα της Ιεραρχίας και όχι από τη (μικρή) σύνοδο. Ίσως, λένε στη σύνοδο, φοβήθηκαν ότι με αυτόν τον τρόπο οι επιτροπές θα ελέγχονταν ευθέως από τον Αρχιεπίσκοπο και τους στενούς του συνεργάτες και άρα ίσως θα είναι πιο ενδοτικές στις επαφές με την κυβέρνηση. Σε αρκετούς Μητροπολίτες αυτές οι επιτροπές φαίνονται όμως να μην έχουν καμία ουσία. «Αναρωτιέμαι ποιο είναι το νόημα αυτών των επιτροπών εφόσον δεν έχει προσδιοριστεί ότι αυτές θα μετέχουν σε κάποιο διάλογο με την κυβέρνηση» επισημαίνει Μητροπολίτης της βόρειας Ελλάδας. «Δεν έχει συμφωνηθεί κάτι ή τουλάχιστον δεν έχουμε ενημερωθεί για κάτι ανάλογο. Δημιουργούμε δηλαδή έξι επιτροπές μελέτης πολλών θεμάτων για να ετοιμάσουμε εμείς τις προτάσεις μας και να κάνουμε έναν διάλογο… εντός της Εκκλησίας. Αν και εφόσον προσκληθούμε κάποια στιγμή από την κυβέρνηση, τότε θα τους εκθέσουμε και τα συμπεράσματά μας» σημειώνει με απορία.
Αν και αυτό που «προβλήθηκε» από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου ήταν η «συναίνεση και η ομοφωνία» για τις μέχρι σήμερα κινήσεις του Ιερωνύμου, εντούτοις στη σύνοδο της Ιεραρχίας έγινε σαφές ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι. Όλο το βάρος φαίνεται να έχει πέσει πια πάνω στον Αρχιεπίσκοπο και η όποια δυσμενής εξέλιξη για την Εκκλησία θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο πρόσωπό του…
/www.paron.gr