Η αυξημένη τουρκική επιθετικότητα. η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και οι πρόσφατες εξαγγελίες περί μείωσης των αμυντικών δαπανών τέθηκαν επί τάπητος σήμερα στο Συμβούλιου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που συνεδρίασε εκτάκτως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί τρισήμιση ώρες.
Οι τέσσερις αρχηγοί (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) μελέτησαν τα στοιχεία των τουρκικών κινήσεων στο Αιγαίο, ιδιαίτερα τις συγκεντρώσεις δυνάμεων στην μικρασιατική ακτή, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ων τουρκικών εναέριων παραβιάσεων (αύξηση των εμπλοκών), τις μετακινήσεις μονάδων και αξιολόγησαν σειρά πληροφοριών της αρμόδιας διακλαδικής υπηρεσίας.
Οι επόμενοι τρεις μήνες θεωρούνται από τα Επιτελεία ως μήνες "αυξημένης ετοιμότητας", καθώς σε όλα τα επίπεδα η Άγκυρα όχι απλώς δεν δείχνει διατεθειμένη να προσφέρει προς την κατεύθυνση εμπέδωσης κλίματος ηρεμίας στο Αιγαίο, αλλά καθημερινά στέλνει δεκάδες μαχητικά που παραβιάζουν τον ΕΕΧ, προκαλούν τα ελληνικά που σπεύδουν να τα αναχαιτίσουν και εμπλέκονται εν συνεχεία σε αερομαχίες μαζί τους. Και βέβαια οι εικονικές προσβολές κατοικημένου ελληνικού εδάφους και οι υπερπτήσεις επάνω από ελληνικά νησιά, μόνο σποραδικό φαινόμενο δεν είναι: Μέχρι και τρεις φορές σε μία εβδομάδα!
Από την πλευρά της ηγεσίας του ΓΕΑ συνιστάται "ψυχραιμία" στους πιλότους των μαχητικών, αλλά ως πότε; Τα νεύρα είναι τεντωμένα, οι χειριστές σχετικά λίγοι και ο φόρτος εργασίας πολύς, οι Τούρκοι πολλές φορές επιμένουν δύο και τρεις φορές "να πάρουν την ουρά" των δικών μας σε μία εμπλοκή. Ο φόβος του ατυχήματος καραδοκεί και σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι αρκεί μία σπίθα για να πάρει φωτιά το Αιγαίο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το "κόκκινο τηλέφωνο" του ΑΤΑ στην Λάρισα έχει πολύ καιρό να χρησιμοποιηθεί, ενώ ποσοστιαία οι εμπλοκές επί τα παραβιάσεων κυμαίνονται σταθερά μεταξύ 25-50%...
Σε ότι αφορά την λαθρομετανάστευση, όσο και αν το ΓΕΕΘΑ υποστηρίζει ότι "Δεν αφορά ως επιχειρησιακό πρόβλημα τις Ένοπλες Δυνάμεις", γεγονός είναι ότι μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τον μηχανισμό εκείνο που μπορεί να αναχαιτίσει εν μέρει το κύμα λαθρομετανάστευσης που απειλεί να "πνίξει" την χώρα. Εδώ έρχονται τα προβλήματα διαθεσιμότητας των συστημάτων επιτήρησης, καθώς τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα έλλειψης ανταλλακτικών, όπως συμβαίνει με τα συτήματα BOR-A, όπου παρά τις διεβεβαιώσεις του ΓΕΕΘΑ ότι επιλύθηκαν τα προβλήματα επιτήρησης, εν τούτοις, αυτά παραμένουν.
Σε ότι αφορά τις μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες που εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τώρα καλείται η στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει σε επικαιροποίηση και κόψιμο μιάς σειράς προγραμμάτων, τουλάχιστον "στα χαρτιά" από το ΕΜΠΑΕ 2011-2015. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένα από τα μεγάλα προγράμματα φρεγατών, νέου μαχητικού αεροσκάφους, νέου εκπαιδευτικού και τροχοφόρων ΤΟΜΑ δεν θίγεται από την κατ'όνομα ετήσια μείωση κατά 10%. Το δε πρόγραμμα του νέου ΤΟΜΑ BMP-3HEL, οδεύει ταχύτατα προς υλοποίηση. Αντίθετα αρκετά δευτερεύοντα προγράμματα περικόπτονται, ενώ θα γίνει και προσπάθεια εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών που αφορούν στρατόπεδα εγκαταστάσεις κλπ.
ΠΗΓΗ http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=8099&Itemid=40